שתף קטע נבחר

סורגים ומעקות: איך להפוך הבית לבטוח יותר

מה אומר התקן הישראלי בעניין, איזה מעקה בבית כבר מזמן לא בטיחותי וגם כמה פתרונות חדשים בשוק שמעניקים הגנה מפני נפילה

בשיתוף אתר "המקצוענים"

 

הילדים יצאו לחופשת הפסח ונמצאים שעות ארוכות בבית. כדי שהשבועיים הקרובים יעברו בשלום, זו הזדמנות לבדוק שהחלונות והמרפסות שלכם בטוחים מפני נפילת ילדים. כדי למנוע את האסון הבא, הנה כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם.

 

עוד בנושא:

מה חשוב לדעת לפני שמתקינים סורגים

מחירון עבודות מסגריות

שמרו על ילדיכם - מדריך בטיחות לבית

 

"אחד הדברים הכי חשובים הוא להימנע מלהשאיר שולחנות וכיסאות בקרבת מעקה המרפסת או בקרבת החלונות", אומר אלכס חנן ממסגריית אלכס חנן. "זה עניין התנהגותי שחשוב להקפיד עליו. מעבר לכך, כדאי לבדוק את מצב הסורגים והמעקות בבית ובגינה, ולתחזק אותם בהתאם לצורך".

 

מתקינים סורגים? כמה כללים שחשוב להקפיד עליהם

עונת השיפוצים מתחילה בקרוב ואם אתם בשלבי שיפוץ או בנייה יש כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם כשמתקינים סורגים ומעקות. "חשוב שאם הסורג הוא מברזל אז שיהיה מגלוון על מנת שלא יחליד ויישבר", מסביר חנן. "בנוסף חשוב לעגן את הסורגים בצורה טובה לקיר. זאת, כדי שגם אם הילד יטפס וישען עליו, הוא לא ייפול.

 מבין כל אפשרויות העיגון, בורג ג'מבו הוא אחד המומלצים מפני שהוא חזק. הבעיה היא שלעתים הקירות לא מספיק חזקים, וכדאי לקדוח בהם חור ולמלא אותו בחומר אפוקסי על מנת שהבורג יעוגן בצורה טובה יותר לקיר. אם הקיר מספיק חזק, לרוב יספיקו ארבעה ברגים לכל חלון".

 

חשוב להקפיד על מרווח תקין בין הסורגים, כדי למנוע מצב שבו הראש של הילד ייתפס בין הסורגים. חנן: "התקן מחייב שהסורגים יהיו מוטות אנכיים (ולא אופקיים), ושהרווח בין מוט למוט לא יעלה על 10 ס"מ ולא יהיו כל מיני עיטורים בין הסורגים שמאפשרים טיפוס עליהם".

 

מה העובי המומלץ של הסורגים, על מנת שיהיו בטיחותיים? חנן: "אם מוטות הסורגים הם מלאים (ולא חלולים) אז כדאי שעובי כל מוט יהיה לפחות 12 מ"מ. אם המוטות חלולים, אז כדאי שדופן הסורג יהיה לכל הפחות בעובי של 1.5 ס"מ, ואם אורך הסורג הוא מעל 1 מטר גובה, כדאי שדופן הסורג יהיה לכל הפחות 2 ס"מ".

 

 

מתקינים מעקה למרפסת?

"על פי התקן, הגובה המינימאלי של המעקה צריך להיות 1.10 מטר מהרצפה, ואם ישנו משטח הגבהה, אז מטר ועשרה מתחילת משטח ההגבהה", אומר חנן. "ההמלצה שלי היא על מעקה יותר גבוה, כשמדובר במעקה למרפסת. זאת, למרות שהתקן לא מחייב זאת. כדאי לכל הפחות להגביה את המעקה בכ-30 ס"מ (כך שיהיה 1.40 מטר לפחות), כשההמלצה היא על 1.60 מטר, כדי שהילד לא יוכל לטפס, ושלא יצליח להגיע למאחז היד של המעקה".

 

מעקה המדרגות שלכם בן יותר מ -30 שנה? הוא לא בטיחותי

חנן: "המעקה הכי מסוכן למדרגות בבתים הוא כזה שנבנה לפני 30 שנה, ורק צבעו אותו עם השנים.

 לרוב, הוא כבר יהיה חלוד לגמרי מתחת לשכבת הצבע שמסתירה את החלודה, ויכול להישבר בקלות. זה מסוג הדברים שלא כדאי להקל בהם ראש, אלא להחליף אותם".

 

חנן מוסיף: "גובה מעקה המדרגות צריך להיות על פי התקן 1.10 מטר, ובמקרה כזה לא כדאי להגביה אותו מעבר לכך, מפני שאז לא יהיה נוח להגיע למאחז היד שבו. אין הבדל בין מעקה מזכוכית לבין מעקה סורג בתוך הבית, זו בחירה עיצובית. אם בוחרים במעקה מזכוכית, חשוב רק להקפיד לבחור זכוכית על פי דרישות התקן הישראלי, ולא זכוכית כזו שתתנפץ במקרה של היתקלות בה, ותגרום לנפילה".

 

כמה מוצרים חדשים בשוק

בתערוכת העיצוב של מרכז הבנייה הישראלי שהתקיימה לאחרונה, הוצגו מספר מוצרים חדשים יחסית בשוק, שמאפשרים הגנה גם למי שרוצה לשמור על קווי עיצוב נקיים וסולד מסורגים. בין המוצרים, ניתן היה למצוא הגבהת מעקה באמצעות כבלים, סורג שקוף מפולי קרבונט ורשת הגנה שמתחברת לתריס גלילה.

 

הגבהת מעקה - מזכוכית או מכבלים: קבלנים מחויבים לדרישות התקן, ולרוב מספקים מעקה זכוכית למרפסת בגובה של 1.10 מטר. אם יש לכם ילדים קטנים בבית (או נכדים שמגיעים לבקר), ואתם רוצים להגביה את המעקה תוכלו להאריך את המעקה בתוספת זכוכית או להתקין הגבהה מפרופיל ברזל או מכבלים.

 

"הכבלים עשויים מנירוסטה אל-חלד", אומר יוסי אביטן מרשת הגנה. "הם בעובי של 2 מ"מ, ובמרווחים של 7 ס"מ. הם מתחברים באמצעות מותחנים לעמודי אלומיניום וכוללים מאחז יד עליון מאלומיניום. היתרון של כבלים על פני זכוכית הוא שהם לא מתלכלכים, לא חוסמים את זרימת האוויר ונבלעים בנוף. הנוכחות שלהם מאוד מינורית. העלות שלהם היא 500-350 שקל למטר, כולל התקנה ואחריות ל-10 שנים".

 

חנן מוסיף: "אני באופן אישי ממליץ להגביה מעקות זכוכית באמצעות פרופילים של ברזל קשיח ולא כבלים. אם בכל זאת בוחרים בכבלים, אז צריך להקפיד על תחזוקה שלהם, כך שהכבלים יהיו מתוחים בצורה מספיק טובה, שכן אחרי כמה שנים יש להם נטייה להתרופף, והם לא מחזיקים מעמד 30-20 שנה כמו ברזל. מצד שני, לברזל יש את החיסרון של חלודה, והוא מחייב הקפדה על תחזוקה, ותלוי אם הוא נמצא בקרבה גיאוגרפית לים".

 

לא אוהבים סורגים - שימו לפחות סורגים שקופים או רשת הגנה: למי שלא יכול לחיות בבית עם סורגים, בגלל תחושת המחנק, כדאי להקפיד לכל הפחות על אמצעים חלופיים אחרים, שהם בולטים פחות אבל עדיין מעניקים הגנה מנפילה.

 

אביטן: "קיימים בשוק מספר דגמים של תריסים שקופים שעשויים מפוליקרבונט. זהו חומר עמיד וחזק, ומעניק הגנה גם מפריצות, שכן הוא מעכב פריצה. הוא אמנם פחות טוב נגד

 פריצות מאשר סורגי ברזל, אבל הוא פתרון טוב למי שלא מעוניין בסורגים בולטים. הסורגים אופקיים והם מגיעים כרצועות פוליקרבונט בעובי של 1 ס"מ ובגובה של 5 ס"מ ומומלץ להתקין אותם במרווחים של 10 ס"מ".

 

אם גם סורג שקוף "חונק" אתכם, ישנו פטנט שניתן להתקנה על כל חלון קיים. אביטן: "זוהי רשת הגנה שמותקנת כמסילה נוספת בחלונות עם תריסי שלבים. בחלונות עם תריס גלילה, אין צורך להחליף את התריס אלא ניתן "להלביש" את הרשת הזו באמצעות מנעולים לחלק התחתון של תריס הגלילה. וכך, ברגע שהתריס מתרומם, רשת ההגנה מתרוממת יחד איתו. הרשת מגנה מפני יתושים, וכוללת פרופילים אופקיים עשויים מאלומיניום שמתחברים לרשת ולמסילות בצדי החלון. יתרון נוסף שיש לרשת הזו על פני סורג שקוף או על פני סורג רגיל, היא שבמקרה של צורך במילוט, ניתן לפתוח את המנעולים ולצאת החוצה. החיסרון של המוצר הזה הוא שהוא לא מעניק הגנה מפני פריצה, אלא הוא בעיקר מגן מנפילה ומונע כניסת יתושים".

 

מחפשים מסגרים מומלצים? לרשימה המלאה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים