שתף קטע נבחר

דרמת הפיטורים באינטל: "ענק שנרדם בשמירה"

המובייל ניצח את המחשבים השולחניים - ואינטל, ענקית שבבי המחשבים האישיים, משלמת את המחיר. ההודעה הדרמטית על פיטורי 12 אלף עובדים בעולם, מלחיצה גם לא מעט מעובדי החברה בישראל: "אולי נרדמנו בשמירה". מומחה מסביר: "הקצב היום גבוה יותר וכל חברה בעולם מאוימת. מי שנשאר לעמוד במקום ולא נכנס לתחומים חדשים חוטף, וחוטף חזק"

המובייל ניצח את ה-PC, וענקית השבבים אינטל משלמת את המחיר. אמש (ג') פרסמה החברה הודעה דרמטית על פיטורי 12 אלף עובדים ברחבי העולם המהווים 11 אחוזים מכוח העבודה שלה. עדיין לא ברור כיצד ישפיע המהלך העולמי על מרכזי החברה ישראל שמעסיקים 10,000 ישראלים, בקרית גת, יקום, חיפה, פתח תקוה וירושלים בה פועלים שני מרכזים. עם זאת לפי ההערכות בשוק, מאות יפוטרו.

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה

הסלולר טרף את אינטל: מפטרת 12 אלף עובדים

ב-2014: אינטל קיצצה 5,000 משרות בעולם

מאות עובדים בישראל קיבלו הצעה לפרישה מרצון

אינטל לעשרות עובדים: השתפרו או התפטרו

 

אורי חושן מנכל חממת vlx המשקיעה בהייטק, טכנולוגיה ומדעי החיים, הסביר בשיחה עם ynet: "יש בעולם מהפכה טכנולוגית, שדורשת ממי שרוצה לשרוד לחדש ולרוץ קדימה כל הזמן. הקצב היום גבוה יותר וכל חברה בעולם מאויימת. מי שנשאר לעמוד במקום ולא נכנס לתחומים חדשים, מי שלא מבצע מהפכות וממציא מודלים עסקיים חדשים - חוטף, וחוטף חזק.

 

"להוציא כל שנה מעבד או מוצר חדש - זה לעמוד במקום. הצורך בחדשנות הולך ומאיץ מחד, ומאידך - הגודל לא תמיד עוזר ולפעמים אפילו מפריע. אינטל היא דוגמה מעולה לענק שנרדם בשמירה. מתחת לאף שלה התחוללו הפכות ענקיות של האינטרנט והמובייל, אבל הם נשארו מחוץ למהפכות הללו ועכשיו - מגיע החשבון".

 

עם זאת, לדברי חושן, ישראל צפויה להרוויח מהמגמה: "כל חברה נדרשת היום לחדשנות אחרת תכחד, אבל מאיפה מביאים את החדשנות? פה פורחת ישראל של הסטארט-אפים. זורמות הנה חברות מכל העולם שרק מחפשות חדשנות ופותחות חממות. גל הצונאמי שמכה כעת באינטל - מבחינת אמצעים טכנולוגיים ומודלים עסקיים - הוא החמצן של הסטארט-אפים".

 

דובר החברה בישראל, גיא גרימלנד, מסר הבוקר ל-ynet:" אנחנו לא מספקים כרגע מידע מפורט בנוגע לאתרים גיאוגרפיים או יחידות עסקיות ספציפיות בהם יבוצעו פיטורים, ואנו עדיין בוחנים את תוכניותנו באירופה". עם זאת, גרימלנד מסר כי אינטל תמשיך במקביל בפיתוח עולמות חדשים כמו "האינטרנט של הדברים", "בית חכם" וכדומה. "זהו מהלך גלובאלי ואנחנו לומדים את השפעותיו על הפעילות בישראל. דבר אחד בטוח: אינטל תעמוד במחויבויות שלה לממשלת ישראל".

  

 

בינתיים העובדים בישראל עדיין לא יודעים מה יעלה בגורלם. "קראתי על הפיטורים הצפויים באתרי החדשות וחשבתי שהבוקר, כשאגיע לעבודה, יחכה לי מכתב פיטורים. מאוד מלחיץ לשמוע שאינטל, שכולם רוצים לעבוד בה כי במשך שנים כי היא הייתה סמל למצליחנות וחוזקה, מגיעה למצב כזה. אולי נרדמנו בשמירה", אמר אחד העובדים.

 

עובדת אחרת במרכז אינטל בקרית גת סיפרה הבוקר: "בישראל יש דווקא התפתחות. פה בקרית גת בדיוק בנו חדר נקי שהולך לייצר את הטכנולוגיה הכי חדישה שיש. יש פה המון פרוייקטים והתפתחות. הופתעתי כששמעתי את הכותרות בתקשורת. יכול להיות שפה יעשו פרישה מרצון. הרבה אנשים שעשו פרישה מרצון בגל הקודם לקחו את הכסף והמשיכו פה בתור עובדי קבלן חיצוניים והם מאוד מרוצים".

 

עוד לא עיכלתי את ההודעה", אמרה עובדת נוספת, "למרות שפה בארץ אנחנו דווקא מתרחבים, אין לי מושג מה יהיה". גם במרכז הפיתוח בחיפה מקווים שחרב הפיטורים לא תגיע אליהם. "זה מרכז פיתוח טוב", אמר א', מהנדס פיתוח מירושלים. "באופן כללי המצב בישראל טוב יותר מאשר במקומות אחרים".

 

דברים דומים אמרו עובדים נוספים שלא היו מעוניינים להיחשף. "אני מאמין שעלינו זה לא ישפיע", אמר אחד מהם, סטודנט שסיים משמרת לילה. "אם יקצצו זה במקומות שבהם יש יותר שומן, וזה לא אנחנו".

מפעל החברה בקרית גת, הבוקר (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מפעל החברה בקרית גת, הבוקר(צילום: הרצל יוסף)

ניכר כי בקרב העובדים מתרחשת תסיסה. בעמוד הפייסבוק "צרות בהיי-טק" עלה היום פוסט בנושא תוכנית הפיטורים באינטל - ומנהל העמוד ארבל זינגר מספר כי הם קיבלו המון פניות מעובדים מודאגים בחברה. "לפחות 15 עובדים שלחו אלינו קורות חיים ושאלו אם אנחנו יכולים לסייע להם במציאת עבודה", הוא מספר.

 

אייל סולומון מנכל חברת ההשמה בהיי-טק אתוסיה, מעריך כי המהלך לא צפוי להציף את השוק במפוטרים חסרי תעסוקה. "הרקע להמהלך הוא ניסיון להשביע את רצון המשקיעים על רקע ירידה במכירות. להערכתי יהיו פיטורי מאות עובדים, אבל כרגע יש מחסור של יותר מ-10,000 מהנדסים, כלומר יש לשוק מה להציע והם ימצאו עבודה בטווח זמן של חודשים בודדים".

 

סולומון מוסיף כי צפויים השנה גלי פיטורים נוספים בהיי-טק, אבל לא בדומה לאלו שהיו ב-2008. "חברות מתארנות מחדש כי יש עמימות לגבי הכיוון שאליו הולך השוק. עם זאת אני לא חושב שהעובדים צריכים לדאוג כי כשחסרים אלפי מהנדסים - חברות מוכנות להתגמש ולעשות להם הסבות".

 

אורי לביא, מנכ"ל חברת PicScout, המפעילה פרויקט לעדכון הידע של עובדי היי-טק מבוגרים שנפלטים משוק העבודה - מעריך כי זה יהיה הפרופיל של חלק ניכר מהמפוטרים. "הפרויקט נועד לעזור לעובדים בגילאי 40 ו-50 שעסקו בהנדסת תוכנה התקדמו לעמדת מנהלי פרויקטים ומוצרים אבל התרחקו מהתעשייה ומצאו את עצמם נפלטים משוק העבודה כך שהיום הם תקועים", הוא מסביר.

 

"לעובדים שעסקו בפיתוח תוכנה מגוון לא תהיה בעיה, אבל הרוב מתמקדים בתחום מאוד מסוים שעליו הם עובדים 5-10 שנים. בינתיים השוק רץ קדימה וכשהם פתאום מפוטרים - הם מתקשים למצוא עבודה, או משום שיש להם ניסיון צר או מכיוון שהחזיקו בעמדה ניהולית שקשה למצוא בה עבודה. התאוריה שחברות יעשו לעובדים הכשרות על חשבונן היא יפה, אבל זה עולה המון כסף. מניסיוננו, הסבה שכזו לוקחת כחצי שנה עד שנה וחצי וחברות לא יוכלו להרשות לעצמן לערוך יותר מהסבה או שתיים בשנה".

 

משרד הכלכלה: כתב האישור למענקים כולל התייחסות לכוח אדם

במהלך השנים קיבלה אינטל בישראל מענקים בגובה של מיליארדי שקלים והטבות לעידוד השקעותיה בארץ. אינטל בנתה את המפעל הראשון בישראל בשנת 1996 בעלות של 1.7 מיליארד דולר - תוך שקיבלה מהממשלה מענק של 680 מיליון דולר שהיווה 40% מהשקעתה. ב-2011 הקימה את המפעל בקריית גת ב-2.7 מיליארד דולר והממשלה התחייבה להעניק לה 200 מיליון דולר, שהיוו 7% מההשקעה.

 

בספטמבר 2014 אישר מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה בסיוע אגף התקציבים במשרד האוצר מענק של כ-1.05 מיליארד שקל לשדרוג המפעל שלה בקריית גת. עלות הקמת המפעל - 21 מיליארד שקל. המפעל צפוי להיפתח ב-2017 ולהעסיק כ-1,000 עובדים חדשים לפי ההסכם.

 

בנוסף, מרכז ההשקעות אישר הטבת מס לפי חוק עידוד השקעות הון שתאפשר למפעל בקרית גת לשלם מס חברות מופחת בהיקף של 5% למשך עשר שנים. במשרד הכלכלה ציינו כי כתב ככל הידוע להם, אין כוונה לפטר עובדים בישראל וכי האישור שלהם למענקים כולל התיחסות לכוח אדם. "לאינטל יש מחויבות לעמוד בתנאי כתב האישור עליו התחייבה, לרבות היבטי התעסוקה, והעמידה בתנאים נבחנת על ידי מרכז ההשקעות, בהתאם לתוכנית".

 

באינטל ישראל התייחסו הבוקר לנושא ומסרו: "זהו מהלך גלובאלי ואנחנו לומדים את השפעותיו על האופרציה בישראל. דבר אחד בטוח: אינטל תעמוד בכל המחויבויות שלה לממשלת ישראל".

 

גלי פיטורים בענקיות המחשוב

מהלך הפיטורים העולמי מתבצע על רקע ירידה מתמשכת במכירות המחשבים האישיים, בשנים האחרונות, והסטת המיקוד של אינטל לתחומים אחרים כמו אינטרנט של הדברים, מיחשוב ענן, וגאד'טים הקשורים לאינטרנט.

 

אין מדובר במהלך הפיטורין הראשון שמבצעת אינטל בשנתיים האחרונות – בינואר 2014 הודיעה החברה על פיטוריהם של 5,400 עובדים, כ-5% ממצבת העובדים שלה בזמנו.

 

בדומה לאינטל, שינויי המגמה בעולם הטכנולוגיה משפיעים על ענקיות מיחשוב נוספות בעולם, שעסקיהן הושפעו מעליית תחום הסלולר לעומת המחשבים השולחניים.  

 

בשנת 2014 הכריז מיקרוסופט על פיטוריהם של כ-18 אלף עובדים וב-2015 פיטרה 7,800 עובדים נוספים. שני מהלכי הפיטורים נועדו להפחית את עלויות התפעול השוטפות של החברה.

 

גם חברת HP צפויה להיפרד ממספר העובדים הגדול ביותר: ביולי 2015 הודיעה ענקית המחשוב כי תיפרד מ-25-30 אלף עובדים כדי לחסוך בהוצאות אשר צפויות להסתכם בכ-2.7 מיליארד דולר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מטה אינטל בקליפורניה
צילום: EPA
באדיבות החברה
אורי חושן מנכ"ל חממת vlx
באדיבות החברה
צילום: חזי רגב
אייל סולומון מנכ"ל אתוסיה
צילום: חזי רגב
מומלצים