שתף קטע נבחר

הכיסא הריק: הנרצחים והשבוי שלא יהיו בליל הסדר

אברה מנגיסטו נמצא בשבי חמאס בעזה, שימי רוימי נרצח בפיגוע הירי בדיזנגוף ועופר בן ארי בפיגוע דקירה בירושלים. משפחותיהם של השלושה ערכו בלב כבד את ההכנות לליל הסדר. "אי אפשר לחגוג עם אובדן כזה", אומרת איריס רוימי

 

הם עושים את הקניות לחג, מנקים את הבית ומכינים אותו לסדר הפסח, מנסים להיכנס לאווירת החג - אבל לא יוכלו לחגוג אותו בלב שלם. משפחותיהם של עופר בן ארי ושימי רוימי שנרצחו בגל הטרור האחרון, ושל אברה מנגיסטו שנמצא בשבי חמאס ברצועת עזה, שומרות עבורם כיסא בליל הסדר, שלא יהיה רגיל הפעם. "כולנו מתפרקים כאן, אבל משתדלים לשמר את המסורת, את הביחד", אומרת איריס רוימי, אמו של שימי ז"ל.

 

בבית משפחת רוימי סיימה איריס, אמו של שימי ז"ל שנרצח בפיגוע הירי בפאב הסימטא ברחוב דיזינגוף, את ההכנות לחג. "סדר פסח במשפחת רוימי זה אימא איריס, שחודש לפני ממרקת כל פינה בבית, כל חג מחדשת עם צבע שונה. הכל ערוך בצורה מרהיבה. תבשילים שכל אחד מבני הבית אוהב, יש מטעמים, מתכנסים כולנו, הילדים והנכדים, מדברים, צוחקים ושמחים", אומרת האם איריס, אבל היא מודה שהפעם היא עשתה את הקניות והניקיונות על אוטומט, כמו רובוט.

 

"בלכתו של שימי כל השמחה פשוט נדחקה לאיזו פינה", אומרת איריס. "בטח השולחן הזה לא יהיה כמו תמיד. בשבתות אני עדיין דואגת לערוך לו כיסא, עם היין והצלחת. הפינה שלו תהיה שמורה איתנו לנצח, כאילו עוד רגע הוא נכנס. השבתות עוברות בקושי רב. הפיגוע קרה ביום שישי, ובכל יום שישי זה חוזר על עצמו. כולנו מתפרקים כאן אבל משתדלים לשמר את המסורת, את הביחד".  

איריס רוימי. "לא רוצה להרגיש פסח, לא רוצה להרגיש חג" (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
איריס רוימי. "לא רוצה להרגיש פסח, לא רוצה להרגיש חג"(צילום: רועי עידן)
 

שימי רוימי ז"ל. "היה חכם מאוד אבל גם תם" ()
שימי רוימי ז"ל. "היה חכם מאוד אבל גם תם"

איריס אומרת שיהיה לה קשה מאוד לחגוג את הפסח. "כל הרגשות מהולים בעצב. זה לא החג שאני רגילה אליו. הקדמתי את הקניות כדי לא לעבור את השבוע הזה. הכל נעצר, אני לא רוצה להרגיש פסח, לא רוצה להרגיש חג. מבחינתי חג זה לחגוג, ואי אפשר לחגוג עם אובדן כזה, זה לא הולך ביחד. זו השנה הראשונה והכל טרי, מה יהיה אחר כך, ימים יגידו. נכון לעכשיו אני לא רואה איך ייראה הסדר שלנו. זה לא הולך להיות חג קל, לא רוצים לחגוג יותר מדי".

 

איריס מספרת על חלום שהיה לה: "לפני שבוע שימי בא אליי בחלום וביקש ממני 'אימא, תכיני לי איזה סטייק'. כשהלכנו בשבוע שעבר לקניות נתקלתי באותו סטייק מהחלום ולא יכולתי להמשיך את הקניות. כל דבר לצערנו יזכיר אותו. אם באגדה רשום חכם, תם וזה שאינו יודע לשאול, שימי היה חכם מאוד אבל גם תם, וככה הוא הלך מאיתנו. כמו ששימי שלי חי את הרגע, כך אנחנו ממשיכים. אנחנו רוצים בחג הזה להיות רק עם בני הבית".

 

משפחת בן ארי: "לא יהיה אותו הדבר"

בבית משפחת בן ארי בירושלים מסתובב כלבלב פרוותי לבן, יולו, כמו נסיך קטן. האימא יפעת ושתי הבנות אופק וגאיה לא מפסיקות לחבק אותו. "הרבה אור הוא הכניס אלינו הביתה" אומרת יפעת. את יולו הם אימצו מיד אחרי שהאבא, עופר בן ארי, נרצח בפיגוע דקירה בשער יפו בירושלים לפני כחמישה חודשים.

 

 

גאיה, יפעת ואופק בן ארי. "כמו אוכל בלי תבלינים" (צילום: דניאל אליאור) (צילום: דניאל אליאור)
גאיה, יפעת ואופק בן ארי. "כמו אוכל בלי תבלינים"(צילום: דניאל אליאור)

עופר בן ארי ז"ל. "אבא היה קורא את ההגדה ועושה קולות מצחיקים" ()
עופר בן ארי ז"ל. "אבא היה קורא את ההגדה ועושה קולות מצחיקים"

"כבר בשבעה החלטתי להביא כלב", אומרת יפעת . "עופר היה עושה כמעט הכל בבית, הוא נתן לי לעבוד עד הערב והיה מקבל את הבנות כשהן חזרו הביתה מבית ספר. קצת מלחיץ לגור לבד בלי גבר, ויולו נותן לנו ביטחון".

 

הבנות מתארות אבא שהיה מרכז הבית, דואג להכל ותמיד מצחיק את כולם. "בראש השנה הוא הצחיק אותנו כשצייר פתגמים והיינו צריכים לנחש מה הפתגם. הוא צייר הר ולידו אדם נח, לא הצלחנו לנחש עד שהוא גילה לנו שזה הר המנוחות". אף אחד מהמשפחה לא דמיין לעצמו שכמה חודשים לאחר מכן עופר ייטמן באותו מקום. בלילות הסדר הקודמים עופר היה במרכז העניינים. "אנחנו חוגגים את ליל הסדר עם כל המשפחה, אבא היה קורא את ההגדה, עושה קולות מצחיקים, פתאום מקריא במרוקאית, פתאום ביידיש. לא היינו מסוגלים לקרוא את ההגדה מרוב צחוק", מספרת אופק.

 

איך תחגגו השנה את ליל הסדר?

"אנחנו הולכים לאחותי אורית, ברור לכולנו שזה לא יהיה אותו הדבר ואני מקווה שנעבור את זה בשלום", אומרת יפעת. "צריך להפיק את המיטב מהחגים, אין מה לעשות, זו המציאות ואיתה צריך לחיות. אני לא אוהבת את המילה הזו 'להתמודד'. אני לא יודעת אם זו התמודדות כמו שזו שגרה. אנחנו לא מתמודדים, אנחנו פשוט חיים. זה כמו לאכול אוכל בלי תבלינים, ממשיכים לאכול. המציאות חזקה מאיתנו".

 

"עצוב לי שאברה לא כאן"

בבית משפחת מנגיסטו באשקלון, שבנם אברה מוחזק בשבי חמאס ברצועת עזה, ההכנות לפסח היו השבוע בעיצומן. ששת בני המשפחה, הורים ועוד ארבעה אחים, יסבו בחג הפסח סביב שולחן הסדר, וזו השנה השנייה שכיסא אחד בשולחן שמור לאברה.  

אגרנש מנגיסטו. "מוכנה לעשות הכל רק כדי שיחזור הביתה" (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
אגרנש מנגיסטו. "מוכנה לעשות הכל רק כדי שיחזור הביתה"(צילום: רועי עידן)

  

אברה מנגיסטו. אין מידע על גורלו ()
אברה מנגיסטו. אין מידע על גורלו
 

מעבר לכך שבנם לא נמצא איתם בליל הסדר, אין בידי המשפחה כל מידע על גורלו של אברה, שהיה במצוקה נפשית כאשר חצה את הגבול לרצועת עזה בספטמבר 2014 ועקבותיו נעלמו. אחת לכמה זמן בני המשפחה מקבלים עדכון בנוגע למשא ומתן לשחרורו, אך נכון להיום, ככל הידוע למשפחה, אין כל פריצת דרך והם ממתינים לנס.

 

"עצוב לי מאוד, עצוב לי שאברה לא כאן. איפה הוא? מי מטפל בו? המדינה לא אומרת כלום וגם חמאס לא אומרים כלום", סיפרה האם, אגרנש מנגיסטו. "בימים האלה אני מנקה את הבית לקראת פסח אבל כל הזמן חושבת עליו, מה הוא עושה והאם הוא בריא. פעמיים בשבוע אני מדליקה נרות למענו, מתפללת שיחזור אלינו בריא ושלם. אני גם צמה כל שבוע, לפחות פעם אחת. אני מוכנה לעשות הכל רק כדי שיחזור הביתה. אני רוצה שלפחות יאפשרו לי להעביר לו ציוד, בגדים ותרופות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
איריס רוימי
צילום: רועי עידן
מומלצים