שתף קטע נבחר

גרמניה מספקת צוללות וספינות: "נתניהו מנצל לרעה את מחויבותנו לישראל"

המחויבות ההיסטורית של גרמניה לביטחון ישראל באה לידי ביטוי בשנים האחרונות במיליארדי שקלים שמימנו התחדשות של חיל הים. אבל כתבה ב"דר שפיגל" חשפה שהגרמנים רוצים בתמורה שנתניהו יתיישר עם הציפיות שלהם לגבי שתי המדינות. כך נראים יחסי גומלין ביטחוניים בין המדינות

 

 

 

הקשר בין ישראל לגרמניה נתקל בסוף השבוע במהמורה מדינית. השבועון "דר שפיגל" פרסם כי בממשלת גרמניה נשקלת האפשרות לסגת מהתחייבותה של הקנצלרית אנגלה מרקל, שלפיה ביטחונה וזכות קיומה של ישראל מהווים אינטרס עליון של גרמניה.

 

פוליטיקאים בכירים משתי מפלגות השלטון, איחוד השמרנים והסוציאל-דמוקרטים, אמרו לשבועון כי בממשלת גרמניה נוצר הרושם שראש הממשלה בנימין נתניהו מנצל לרעה את מחויבותה של גרמניה לישראל, וכי מדיניותה הנוכחית של ממשלתו ביהודה ושומרון מקשה על פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני ולא תורמת לשמירת אופיה היהודי והדמוקרטי של ישראל.

 

 (צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות", דובר צה"ל) (צילום: אלעד גרשגורן
(צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות", דובר צה"ל)

מרקל ונתניהו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרקל ונתניהו(צילום: רויטרס)

 

גם 71 שנה אחרי מלחמת העולם השנייה, כל פגיעה כזאת ביחסים היא עדיין טעונה למדי. לאורך כל השנים הללו, כשהעננה ההיסטורית מרחפת מעל, גרמניה הקפידה לממן מכיסה חלק ניכר מהבטחת ביטחונה של ישראל, ובשנים האחרונות בלבד מדובר בכ-3.3 מיליארד שחימשו את חיל הים (ראו להלן).

 

עבור סכומי העתק האלה, נראה, הממשלה הגרמנית רצתה לקבל מנתניהו יחס אחר, והשפעה על גדולה יותר על מדיניותו. על פי הכתבה ב"דר שפיגל", היא לא קיבלה את מבוקשה.

 

צוללות, ספינות, טילים - ורגשות אשם

רק לפני שבועיים נרשם שיא ביחסים הביטחוניים בין גרמניה לישראל: מפקד חיל האוויר, אלוף אמיר אשל, זכה לכבוד יוצא דופן מהממשל בברלין וקיבל אות הערכה גרמני יוקרתי (honorary cross of the bundeswehr in gold), מידיהם של שגריר גרמניה בישראל, ד"ר קלמנס פון גטצה, ומפקד חיל האוויר הגרמני, גנרל קארל מולנר. מצה"ל נמסר בהודעה לקונית כי "האות הוענק בעקבות שיתוף הפעולה ההדוק שהובילו שני החילות בשנים האחרונות ועל הקשר הנהדר בתחום המקצועי והאישי".

 

מתחת למסרים הדיפלומטיים המעונבים, ועל רקע המתיחות המדינית שנחשפה במהלך סוף השבוע בין לשכת מרקל לבין לשכת נתניהו, אות הכבוד גילה טפח קטן מהקשר הביטחוני המשמעותי ביותר שיש לישראל עם מדינה זרה שאינה ארצות הברית.

 

כבר בשנות ה-50 החלה מערכת יחסים ביטחונית בין ישראל לגרמניה (אז מערב גרמניה), בעיקר על רקע ובעקבות המהלכים שהובילו להסכם השילומים. בתחילה היו היחסים חשאיים, ורק עם כינון היחסים הרשמיים ב-1965 הם הפכו גלויים.

 

לאורך השנים כללו יחסי הגומלין חילופי ידע צבאיים ואספקת נשק, בעיקר מגרמניה לישראל, אבל לא רק. בשנים האחרונות התחזקה גם מגמת המכירה של נשק ישראלי לצבא הגרמני, בעיקר בתחום האווירי. מגמה זו כללה אשתקד החכרת מל"טי איתן הענקיים של התעשייה האווירית לגרמניה בהיקף של מאות מיליוני דולר.

  

כך היה אשתקד בחתימת עסקת הענק לרכישת ארבע ספינות טילים גרמניות לחיל הים, בהיקף של 1.8 מיליארד שקל, שליש במימון גרמני. מדובר בספינות מלחמה הגדולות, העוצמתיות והמתקדמות ביותר שיגיעו לצה"ל. רשמית מטרתן היא "הגנה על אסדות הגז והמים הכלכליים", אך בפועל חיל הים יוכל וכנראה גם ישתמש בהן למגוון המשימות ההגנתיות וההתקפיות, בשגרה ובחירום.

 

חיל הים זכה כמובן לנתח משמעותי נוסף מהתעשיות הגרמניות: צי הצוללות שהוא מחזיק כיום. מדובר בחמש צוללות, שלוש מהן מדגם הדולפין, הוותיקות יחסית, שהגיעו בסוף שנות ה-90 ובתחילת שנות האלפיים. שתי הנוספות הגיעו בשנה האחרונה - אח"י תנין ואח"י רהב - בעלות של כחצי מיליארד דולר כל אחת. שתיהן חשאיות פי 10 ואף יותר מקודמתן, ואליהן תצטרף בעוד כשלוש שנים הצוללת השישית מגרמניה - אח"י דקר.

 

בשנים האחרונות פורסם באירופה כי חברות ישראליות מוכרות לגרמניה מערכות הגנה למטוסים, בעסקאות משולשות ומרובעות עם מדינות נוספות. לאלה ניתן להוסיף, לפי פרסומים זרים, רכש של טילי הספייק המתקדמים תוצרת רפא"ל לגרמניה, לטובת כוחות היבשה המקומיים.

 

מתאמנים ביחד באוויר

הקשר הביטחוני בין המדינות כולל כאמור גם ידע מבצעי. בעשור האחרון גברו האימונים המשותפים בין כוחות צה"ל לצבא הגרמני, בעיקר בין חילות האוויר, וכללו תרגילי טייסות קרב משותפים בשמי הים התיכון. בשנה האחרונה אף סוכם לראשונה כי טייסי מסוקי קרב ישראלים ייצאו להשתלמות בגרמניה שכלול הטסת מסוקי הטייגר הגרמניים, ומשלחת גומלין גרמנית תבצע טיסות דומות על מסוקי הקרב הישראליים.

בחיל האוויר ציינו את היקף החשיבות של שיתוף הפעולה עם הגרמנים.

 

תא"ל ירון רוזן, ראש להק השתתפות ומסוקים אמר אשתקד לאתר חיל האוויר: "גם בפרספקטיבה היסטורית ישנה חשיבות בלתי רגילה לעצם קיום השת"פ, למפגש המקצועי בין האוויריות ובפרט ליחסים האישיים בין קצינים גרמניים לקצינים ישראליים".

 

רס"ן אילון מלהק אוויר אף הוסיף: "בשנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בהיקף שיתוף הפעולה, למידה משותפת בכל הרמות, חילופי צוותים, אימונים וקורסים משותפים, שיח מבצעי, שיח בנושאי אחזקה ושיח נרחב בנושאי אימונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
ספינות וצוללות מתוצרת גרמניה - לחיל הים
צילום: דובר צה"ל
צילום: AP
נתניהו ומרקל
צילום: AP
מומלצים