שתף קטע נבחר

הנערים שקיבלו כ-10 שקלים לשעה - וניצחו במאבק

גיא, גל ואלעד בני ה-17 הועסקו למשך יום עבודה מפרך של 12 שעות באולם אירועים, והשתכרו בעבורו סכום של כ-10 שקלים לשעה. הם יצאו למאבק בסופו קיבלו פיצוי של 400 שקל כל אחד. אך זו רק טיפה בים - נתוני הסתדרות הנוער העובד והלומד לרגל 1 במאי מגלים תמונת מצב מטרידה באשר לתעסוקת בני הנוער בישראל. באילו ענפים התקבלו הכי הרבה תלונות?

גיא זמיר, גל קסריר ואלעד מנור בני ה-17 קיבלו לפני כחודש וחצי את הכסף המגיע להם - כ-1,200 שקלים לשלושתם, בעבור יום עבודה בגן הקונגרסים בחיפה. מדובר היה ביום עבודה מפרך במיוחד, במהלכו הועסקו לא פחות מ-12 שעות, אך השתכרו עבורו כ-110 שקל בלבד, שהם כ-10 שקלים לשעה.

 

נדחתה הצעת חוק להעסקת ילדים מגיל 13

חצי מתלונות בני נוער בעבודה: על ניצול במלצרות

 

למרבה הצער, לא מדובר במקרה יוצא דופן - כשזה מגיע להעסקת בני נוער, הפרות חוקי העבודה הינן רבות ונפוצות, במיוחד כשזה נוגע לתשלום השכר. אבל המקרה שלהם הסתיים דווקא בצורה טובה - בסיוע הסתדרות הנוער העובד והלומד הם פנו לאולם הארועים - שהסכים להשלים את שכרם לשכר מינימום, אבל בינתיים חלפו מספר חודשים. לכן הגישו השלושה תביעה על הלנת שכר ותלוש לא תקין לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה, שהסתיימה בהסכם פשרה לפני כחודש. בעקבות הפרשה, כל אחד מהם קיבל פיצוי של 400 שקל.

 

בפוסט שכתב זמיר, הוא סיפר: "הרגע הזה מסמל בשבילי הרבה יותר מכסף, הוא מסמל עבורי את כל מה שעברתי בחודשים האחרונים. זה התחיל כששלושתנו הלכנו יחד לעבוד בגן הקונגרסים. זו הייתה עבודה מאוד קשה, חוץ מהאירוע עצמו היה גם הקמה ופירוק אז יצא שבמשך 12 שעות (שהתחילו בצהריים ונגמרו בשלוש בבוקר!) חוץ מהעבודה הקשה והלחוצה של לשרת את האורחים, גם סחבנו המון שולחנות כבדים וערימות של כיסאות לפני ואחרי האירוע עצמו.

 

"אבל הרגע הכי קשה והכי מעצבן היה כשהגיע תלוש המשכורת על 110 שקל ועל ערך 12 שעות עבודה. אז הבנתי שמנסים לנצל אותנו. זה היה מעליב, איך יכול להיות שמשלמים לנו פחות מ-10 שקל לשעה?! זאת הייתה פעם ראשונה ואני מקווה גם אחרונה שניצלו אותי בעבודה. אז פניתי לנוער העובד והלומד דרך האתר שלהם, ובאמת מהר מאוד אור שיזף, שליווה אותנו, שלח מכתב לגן הקונגרסים והם שילמו את ההפרש. אבל עד שזה קרה לקח כמעט 4 חודשים, ואנחנו החלטנו שאנחנו לא מוכנים לשתוק על זה ולתת להם להתייחס ככה לבני נוער! החלטנו ביחד להגיש תביעה על האיחור (הלנת שכר) ועל התלושים שקיבלנו.

 

"לכל אורך התהליך היה חשוב לשלושתנו שיהיה צדק בעניין הזה ושאולמות אירועים יבינו שהם לא יכולים לפעול ככה. זה שהיינו ביחד נתן לנו כוח ובטחון וככה, בניגוד לכל מה שאמרו לנו לפני וללחץ שניסו להפעיל עלינו, יצא שכל התהליך וגם הדיונים עצמם בבית המשפט היו הרבה פחות מאיימים ממה שציפינו. הבנתי שאם אתה צודק, אז שווה לעשות את המאמץ ובסוף הצדק יצא לאור".

אלעד, גל וגיא לאחר שקיבלו את המגיע להם (באדיבות הסתדרות הנוער העובד והלומד) (באדיבות הסתדרות הנוער העובד והלומד)
אלעד, גל וגיא לאחר שקיבלו את המגיע להם(באדיבות הסתדרות הנוער העובד והלומד)

 

אילו גופים פוגעים הכי הרבה בבני הנוער?

הסיפור של גיא וחבריו הוא רק אחד מתוך אלפי מקרי ניצול נוספים. התחום שמוביל בניצול בני נוער בעבודה הוא עבודה במפלגות, עם 27% מהתלונות על הפרת זכויות שהתקבלו ב-2015 בהסתדרות הנוער העובד והלומד. כך עולה מנתונים שפרסם הארגון לרגל 1 במאי המצוין היום (א').

 

הדו"ח מסכם את הפניות שהגיעו לארגון במהלך 2015. עוד מובילים ברשימה: מסעדות ובתי קפה עם 17% מהתלונות, אולמות אירועים וחברות קייטרינג עם 14%, ומזון מהיר ומכירות עם 9% בכל אחד. בהסתדרות הנוער העובד והלומד מציינים כי שיעור הפניות הרחב במפלגות קשור למבצע רחב היקף שקיימו ערב הבחירות.

 

רוב התלונות - כ-44%, היו בנוגע לאי תשלום שכר בחוק. כרבע היו באשר לתשלום פיצוי פיטורים וזכויות סוציאליות שונות ו-14% נגעו לאי תשלום החזרי נסיעות. תלונות נוספות נגעו לאי הקפדה על שעות עבודה ומנוחה, העסקה בימי התלמדות ועוד.

 

עוד מתריעים בארגון, כי הם זיהו ירידה משמעותית בכל נתוני האכיפה כלפי חוקי עבודה לנוער. בתוך כך נרשמה ירידה של 22% במספר ההתראות שניתנו ע"י משרד הכלכלה למעסיקים במסלול המנהלי וירידה של 57% במספר הקנסות שהוטלו במסלול הפלילי.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

גידול בכמות הכספים שהושבו לצעירים

עוד עולה כי נרשמה עלייה קלה בפניות של עובדים מענף המזון המהיר, מ-137 ב-2014 ל-166 ב-2015, זאת לאחר שזוהתה ירידה בהיקפי התלונות בעקבות גל ההתאגדויות בענף לפני כשנתיים.

 

בסך הכל, הושבו אשתקד לבני הנוער בישראל כ-2.37 מיליון שקל בעקבות תלונות שהגיעו לארגון, עלייה של 9% לעומת 2014. מתוך 5,177 פניות שהתקבלו, נפתחו 1,580 תיקים של ניצול במקום העבודה - עלייה של 27% לעומת אשתקד.

 

מארגון העובדים הצעירים נמסר כי הדו"ח מציג רק על קצה המזלג את היקפי הפגיעה בזכויות בני נוער עובדים. "כ-300,000 בני נוער עובדים בישראל ועושים את צעדיהם הראשונים בעולם העבודה בשוק פרוץ ומהווים מגזר מוחלש", נמסר. "מדובר בשוק המתאפיין ביותר מ-40% אבטלה אשר הופך את העובדים הצעירים, שחלק גדול מהם אינם מודע לזכויותיו, לחשופים לפגיעה בזכויות".

 

"למרות שהמודעות גדלה בשורה תחתונה, לצערנו, משתלם לפגוע בזכויות", מסר יעקב אביד, רכז האיגוד המקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד. "עולם העבודה לבני הנוער הוא עולם "קשוח" ורווי בניצול. היעדר הכשרה מקצועית, תחלופה גבוהה במקום העבודה, פערי כוחות וגיל מול המעסיק ואבטלת נוער הופכים את בני הנוער העובדים לאחת האוכלוסיות המוחלשות ביותר בשוק העבודה הישראלי ועל כן המנוצלות ביותר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות הסתדרות הנוער העובד והלומד
באדיבות הסתדרות הנוער העובד והלומד
מומלצים