שתף קטע נבחר

האגודה למען החייל ולב"י התאחדו: "אף תורם לא יכתיב למי הוא יתרום"

האיחוד נועד להפסיק את המאבקים בין שני הגופים שהפכו ליריבים ולמנוע תופעות "שנור", שבהן מפקדים וחיילים גייסו בעצמם תרומות באופן ישיר. משרד הביטחון יחל לתקצב את מנגנון גיוס התרומות. העלות: 15 מיליון שקל

75 שנה לאחר הקמת האגודה למען החייל ו-40 שנה לאחר הקמת קרן לב"י - שני הגופים המיתולוגיים לגיוס תרומות עבור חיילי צה"ל מתאחדים. הארגון החדש "יחד למען החייל", יקפיד לדברי היו"ר החדש, האלוף במיל' יורם יאיר, כי "כל תרומה תעבור דרכנו בלבד לפי הצרכים של כלל היחידות, כדי למנוע איפה ואיפה". את הדברים הוא אמר הבוקר (יום ב') במסיבת עיתונאים בתל אביב. אך מדבריו עולה גם כי כעת את מנגנון גיוס התרומות יממן משרד הביטחון, זאת לאחר שבעבר היו אלה כספי התרומות שבעזרתם כוסו הוצאות התפעול השוטף.  

 

בין האגודה למען החייל ובין קרן לב"י ניטש מאבק ארוך שנים על גיוס תרומות לחיילים בארץ ובעולם. במערכת הביטחון החליטו לפני שלוש שנים לשים לכך סוף, ולפיכך הקימו את הארגון המאוחד - במטרה "להיאבק בתופעת ה'שנור'", שבה מפקדים בצבא ואף חיילים גייסו בעצמם תרומות באופן ישיר. כמו כן, התרבו תורמים שדרשו להעביר את כספם רק ליחידות אטרקטיביות כגון טייסות קרב ויחידות העלית בהן שייטת 13, שלדג וסיירת מטכ"ל.  

תרומות בצוק איתן - חלקן מצאו את דרכן לפח האשפה  ()
תרומות בצוק איתן - חלקן מצאו את דרכן לפח האשפה
 

שינוי משמעותי נוסף שיתרחש כתוצאה מאיחוד הגופים נוגע למנגנון גיוס התרומות. מתוך סך התרומות שגייסו, שעמדו בכל שנה לערך על 450 מיליון שקל, 15 מיליון יועדו להפעלת מנגנון גיוס התרומות. מעתה תקציב הביטחון יהיה זה שיממן אותו, ואילו כספי התרומות יועברו רק לרווחת החיילים.

 

יאיר הסביר: "האיחוד יחסוך כפילויות, משרות רבות שהיו בעבר וכן אירועי התרמה בעיקר בחו"ל, שכל ארגון ארגן לעצמו בערב אחר". הוא ציין כי מעתה יפעל למנוע מראות שנראו במהלך מבצע צוק איתן, שבו חיילים קיבלו תרומות רבות אך חלקן נזרקו בגלל השפע הרב והחלוקה הלא הגיונית בין היחידות.

הסמל החדש ()
הסמל החדש
  

אימא לחייל בצוק איתן גייסה תרומות. "ערך השוויון נפגע" (צילום: חגי סולומון ) (צילום: חגי סולומון )
אימא לחייל בצוק איתן גייסה תרומות. "ערך השוויון נפגע"(צילום: חגי סולומון )
 

לדבריו, "אף תורם לא יבוא ויכתיב למי הוא יתרום, וגם את הביקורים של תורמים פוטנציאליים ביחידות אנחנו נקבע בהתאם לצרכים של הצבא, לא לפי דובר צה"ל. כבר היו מקרים בחודשים האחרונים שתורמים רצו לבקר ביחידות האטרקטיביות, כמו ילד שעשה בר מצווה ורצה לתרום את המתנות שקיבל לטייסת קרב, ואמרנו 'לא', כי יש גם יחידות אחרות בצבא".

 

הוא הוסיף כי "האיסור על גיוס תרומות על ידי מפקדים ישירות מתורמים יימשך. מח"טים או מפקדי יחידות שיעשו זאת יטופלו. מפקד יחידה שיגייס תרומה באופן ישיר מתורם - אני מצפה שיהיה מיד בין הכוונות של אכ"א. בעיניי, הורה שתורם 1,200 שקל ליחידה של בנו - ממוטט את ערך השוויון בצה"ל ואינו ערכי. כל תרומה תעבור דרכנו בלבד, לפי הצרכים של כלל היחידות, כדי למנוע איפה ואיפה. בנוסף, לא נקבל ולא נגייס תרומות שמיועדות לאמצעי לחימה, כמו שכפ"צים או לפעילות מבצעית אחרת. אלה דברים שהצבא מספק מתקציבו".

 

בשנתיים האחרונות נענשו חיילים ולוחמים שפרסמו פוסטים בפייסבוק ובהם ביקשו מתורמים סיוע ליחידתם.

 

בכוונת יאיר להגביר בשנה הקרובה את גיוס המתנדבים לרווחת החיילים, אחרי שנים שבהן הדגש היה על תורמים שסייעו בכסף אך לא במעשים. עוד ציין כי החיסכון שנובע מהאיחוד בין האגודה למען החייל לקרן לב"י שהחל באמצע 2015 מוערך במיליוני שקלים, אך סכום החיסכון הסופי ייקבע בסוף השנה. ייתכן שהוא יסתכם ביותר מ-10 מיליון שקלים.

 

בכוונת הגוף החדש להגדיל את הסיוע בדיור, תעסוקה והשכלה לחיילים בודדים אחרי שחרורם לפי מדיניות שהרמטכ"ל, רא"ל גדי אייזנקוט, הגדיר. כיום בצה"ל משרתים 6,500 חיילים בודדים, 60 אחוז מהם עולים חדשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איחוד בין הגופים המתרימים
מומלצים