שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

יצאה מאיזון: התרסקות ההתעמלות ברומניה

"מחוץ לרדאר": המדינה שגילתה לעולם את נאדיה קומנאצ'י וזכתה במדליות אולימפיות בתחרות הקבוצתית לנשים ברציפות מאז 1976, כלל לא תשלח נבחרת לאולימפיאדת ריו. כך חיסלה התנהלות גרועה את מעצמת ההתעמלות

בעוד קצת יותר מחודשיים יציינו ברומניה 40 שנים ליום הגדול ביותר בתולדות הספורט הלאומי ואת אחת מתצוגות הספורט המושלמות ביותר בהיסטוריה. ב-22 ביולי 1976 ילדה בת 14 בשם נאדיה קומנאצ'י הדהימה את העולם כולו כשזכתה ל-10 המושלם במקבילים המדורגים. בהמשך האולימפיאדה היא שיחזרה את הציון המירבי שש פעמים נוספות.

 

 

אלא שכשיחגגו ברומניה את אותו הישג בלתי נשכח הם לא יוכלו שלא לחוש צביטה בלב. קומנאצ'י הייתה החלוצה של אחת ממעצמות ההתעמלות הנשית החזקות והיציבות בעולם. מאז אולימפיאדת מונטריאול לפני 40 שנה ועד לאולימפיאדת לונדון, נבחרת הנשים הרומנית זכתה במדליה בתחרות הקבוצתית בכל אולימפיאדה - הישג שאפילו ארה"ב ורוסיה, שנחשבות למעצמות ההתעמלות הנשית החזקות בעולם, לא השיגו.

 

ואיפה הימים שלה? קומנאצ'י והציון שהולך תמיד אחריה (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
ואיפה הימים שלה? קומנאצ'י והציון שהולך תמיד אחריה(צילום: גטי אימגס)

 

רצף המדליות המופלא הזה של רומניה ייקטע באולימפיאדת ריו. זוהי איננה תחזית פסימית אלא עובדה בשטח. הנבחרת שטיפחה בעבר כמה מהמתעמלות הגדולות בהיסטוריה כלל לא העפילה למשחקים האולימפיים לריו.

 

הרבה יותר חמור מנפילה מהקורה

התעמלות מכשירים היא ענף המבוסס בין השאר על דיוק. נפילה מצערת מהקורה ברגע האמת יכולה לרסק עבודה קשה של שנים. גם לרומניה היו מספר נפילות מצערות כאלו בקמפיין הכושל לריו וגם מספר פציעות מצערות ושאר מקרים של חוסר מזל. עם זאת כשנכנסים לעובי הקורה של הכישלון הרומני מגלים כי הבעיה עמוקה הרבה יותר מסתם נפילות מהמקבילים או נחיתות גרועות על הקרקע.

 

ואם לא חסרו צרות לרומניות, הכוכבת נפצעה. יורדאקה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ואם לא חסרו צרות לרומניות, הכוכבת נפצעה. יורדאקה(צילום: gettyimages)

 

אפשר להתווכח מתי צצו לראשונה סימני האזהרה לדעיכה הרומנית. יש שיגידו שזה קרה באליפות העולם האחרונה שבה כל המתעמלות של הנבחרת למעט אחת נפלו מהמקבילים המדורגים. יש שיגידו שכבר ב-2010 וב-2011 כשהנבחרת חזרה בידיים ריקות מאליפות העולם אפשר היה להבחין בבעיה ויש שיגידו שהכתובת הייתה על הקיר עוד קודם.

 

ניקולה פרומינטה, מאמן נבחרת הנשים בעבר, ראה את הנולד עוד ב-2008 כשהתראיין מספר חודשים לפני המשחקים האולימפיים בבייג'ינג: "ההתעמלות הרומנית במשבר. אין לנו ספורטאיות ברמה גבוהה, אין לנו ליווי רפואי כמו שצריך ועתודת המתעמלות שלנו מצומצמת. חלפו הימים שהבנות ברומניה חלמו להיות נאדיה קומנאצ'י".

 

הוחזרה מפרישה, אז מה. פונור (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
הוחזרה מפרישה, אז מה. פונור(צילום: גטי אימגס)

 

יעברו עוד מספר שנים עד שנבואות הזעם של פרומינטה יתממשו. באולימפיאדת בייג'ינג וגם באולימפיאדת לונדון הנבחרת הרומנית זכתה במדליות הארד ולא מעט מתעמלות רומניות זכו במדליות אולימפיות בתחרות האישית. היום אחרי הכישלון בקמפיין ריו כולם כבר מבינים למה פרומינטה התכוון.

 

איגוד ההתעמלות הרומני זיהה עוד בתחילת העשור הנוכחי את המשבר בנבחרת ומינה למאמני העל של הנבחרת את שני המאמנים הבכירים שהובילו את המתעמלות הרומניות לשלל מדליות אולימפיות בעבר, אוקטביאן בלו ומריאנה ביטאנג. השניים אמנם נחשבים למאמנים מוערכים ומעוטרים אך גם שנויים במחלוקת. בעבר ספגו השניים ביקורת קשה על נהלי המשמעת המוגזמים שלהם ודרישתם לזכות בנתח מהפרסים הכספיים של הספורטאיות.

 

הולך ופוחת הדור. תשאלו את קומנאצ'י (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הולך ופוחת הדור. תשאלו את קומנאצ'י(צילום: gettyimages)

 

בלו וביטאנג לא היו היחידים שנקראו לדגל. האלופה האולימפית הוותיקה קטלינה פונור (29), מהכוכבות הגדולות של תחרויות ההתעמלות באולימפיאדת אתונה 2004, הוחזרה מפרישה בפעם השנייה כדי להציל את המולדת. אלא שבניגוד לקאמבק הקודם שלה שהיה מוצלח במיוחד והסתיים במדליית כסף בלונדון בתרגיל הקרקע ובמדליית ארד בתחרות הקבוצתית, הפעם פונור למרות הרצון הטוב קרסה יחד עם יתר חברותיה בתחרות המבחן בריו שחילקה את הכרטיסים האחרונים לאולימפיאדה. עצם זימונה עורר ביקורת כשהטענה המרכזית הייתה שהאיגוד הרומני מעדיף להסתמך על כוכבות עבר במקום לטפח מתעמלות צעירות.

 

עוד לפני שעלו למכשיר הראשון בתחרות המבחן המזל לא האיר פנים לרומניות. לריסה יורדאקה, סגנית אלופת העולם בקרב-רב ב-2014, וככל הנראה החברה החשובה ביותר בנבחרת, נפצעה ונאלצה להחמיץ את התחרות.

 

קרסה בתחרות המיון. פונור (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
קרסה בתחרות המיון. פונור(צילום: גטי אימגס)

 

בתחרות עצמה סיפקו הרומניות תצוגת נפל וסיימו רק במקום השביעי, הרחק מארבע הנבחרות הראשונות שהשיגו את הכרטיסים האחרונים לתחרות הקבוצתית באולימפיאדה.

 

נאדיה קומנאצ'י לא הופתעה

כנהוג אחרי כישלון, החלו ברומניה בשלב ההאשמות. בלו, המאמן, הפנה את עיקר הביקורת שלו כלפי המתעמלות עצמן: "יש לי ספקות לגבי הבנות שכרגע בנבחרת. אני מרגיש שהן לא מספיק נחושות או פשוט לא אוהבות את הספורט. אני ומריאנה ניסינו לעזור בחודשים האחרונים אבל ראינו שאין הרבה מה לעשות, רוב הזמן הבנות היו פצועות".

 

מה שבלו לא ציין הוא העובדה שהוא וביטאנג כלל לא טרחו לנסוע עם המתעמלות לתחרות המבחן הגורלית בריו. על כך חטפו השניים ביקורת נוקבת מפול זיירט, מו"ל של מגזין התעמלות בינלאומי שפירסם מכתב פתוח בנושא בפייסבוק: "המתעמלות היו בסך הכל כלי משחק במלחמות מכוערות של אגו וכוח. הוועד האולימפי הרומני התנהל בפאניקה והמאמנים בלו וביטאנג התנהגו בטיפשות ובאגוצנטריות. איך הנבחרת הזו יכולה לתפקד בדיוק כשהם החליפו שלושה צוותי אימון בחמישה חודשים? איך הם מרשים לעצמם לא לנסוע עם הבנות לתחרות מבחן בריו? לא צריך דוקטורט בפסיכולוגיה כדי להבין שהסיבה לכך שלא נסעו היא שהנבחרת הזו פשוט מביכה אותם. אם היו מראים לנבחרת הזו יותר כבוד ואהבה בלתי תלויה, היא הייתה מצליחה יותר ומעפילה לאולימפיאדה".

 

רחוקה מלהיות מופתעת. קומנאצ'י (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רחוקה מלהיות מופתעת. קומנאצ'י(צילום: רויטרס)

 

הכשל הניהולי והמקצועי גם יחד מבשרים רעות לגבי עתיד הנבחרת. נראה שלא מדובר בכישלון נקודתי אלא בהתרסקות אמיתית של אחד מהכוחות הבולטים בענף עד לאחרונה. "אני לא בטוח

 אם אי פעם נראה שוב את רומניה בין ארבע המדינות החזקות בענף", אמר המאמן הקנדי, ריק מקצ'ארלס בראיון לגרדיאן הבריטי, "המדינה ענייה, האוכלוסייה שלה מתכווצת וכמות המתקנים שם אפילו לא קרובה לזו של המתחרות שלה. אני מניח שיהיו להן כוכבות בתחרות האישית, אבל מדינות כמו בריטניה, קנדה וצרפת יעקפו אותה בטווח הרחוק".

 

למרות נתוני הפתיחה הבעייתים שלה בכל הקשור למשאבים כלכליים, כישרון עדיין יש ברומניה. פרשנית ההתעמלות, לורן הופקינס, ציינה בטור שכתבה לאתר ההתעמלות שלה Gymternet שמות של 25 מתעמלות רומניות המהוות מבחינתה פוטנציאל ענק. מספר בהחלט מכובד למדינה בת 22 מיליון תושבים. הבעיה היא ככל הנראה בניהול של המתעמלות הללו ובהעדפה של התבססות על הגוורדיה הוותיקה.

 

ומה חושבת על הכישלונות האחרונים המלכה-האם של ההתעמלות הרומנית, נאדיה קומנאצ'י? היא רחוקה מלהיות מופתעת: "זה עצוב מאוד, אבל זה ממש לא מקרי. כולנו ידענו שיבוא היום ונגיע למצב הזה. אין פה מספיק מאמנים והקצת שיש לא מרוויחים מספיק כסף. יש ברומניה בערך 100 מתעמלים, בארה"ב יש ארבעה מיליון ילדים בענף. יש לנו חמישה-שישה מועדונים במדינה, בארה"ב יש 250 אלף. הספורט ברומניה עומד במקום ולכן התוצאות קטסטרופליות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
לריסה יורדאקה
צילום: gettyimages
מומלצים