שתף קטע נבחר

מועדון הכדורגל שמציל ילדות מנישואים

בעיר יאקו שבבורקינה פאסו, הורים מוצאים בעל לבנותיהם כבר מרגע לידתן. מורה שביקשה לשים סוף לתופעה ולהעצים את תלמידותיה הקימה מועדון כדורגל לבנות שבו מדברים באימונים על מיניות, מערכות יחסים ונישואים

חברה מסורתית שדוחפת לנישואי בנות בגיל צעיר. ילדות בוואגאדוגו, בורקינה פאסו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חברה מסורתית שדוחפת לנישואי בנות בגיל צעיר. ילדות בוואגאדוגו, בורקינה פאסו(צילום: AFP)

 

כשאינס סאנסו הייתה בת 15, המשפחה שלה החליטה שהיא צריכה להתחתן עם גבר שגילו היה פי שלושה מגילה ביאקו, עיר קטנה בצפון הכפרי של בורקינה פאסו. המשפחה לא הייתה יכולה עוד לשלם עבור השכלתה של אינס ולכן אמרה לה שהגיעה העת עבורה להיות רעיה ואם.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

סאנסו גילתה את הדבר למורתה האהובה, קתרין זונגראנה, וביחד עם מורים אחרים מבית ספרה היא הצליחה לגרד בסביבות 25 דולר לתת למשפחתה. המורים של סאנסו שכנעו את הוריה לעצור את תוכניות הנישואים לבתם ולהשתמש בכסף כדי לשלם עבור לימודיה, והבטיחו להם שהדבר יסייע לה למצוא בעל טוב יותר כשתהיה גדולה יותר.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שש שנים חלפו וסאנסו עובדת כמורה בבית ספר יסודי בעיר ואיגויה הסמוכה. "היא מתחתנת השנה, אבל לגבר שהיא אוהבת", סיפרה בגאווה מורתה לשעבר זונגראנה לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

1 מכל 10 בנות מתחתנת עד גיל 15

נישואיה המתוכננים של סאנסו נחשבים נדירים במיוחד בבורקינה פאסו, מדינה שבה שיעור הנישואים המוקדמים השישי בגודלו ביבשת אפריקה. אחת מכל עשר בנות מתחתנת עד גיל 15 ויותר מחצי מהבנות מתחתנות עד גיל 18. כך על פי נתוני "קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים" (UNICEF).

 

נישואים כפויים מנוגדים לחוק במדינה המערב אפריקנית, אבל החוק מתייחס רק לנישואים שנרשמים על ידי המדינה ולא על נישואים דתיים ומסורתיים שנכפים על רוב הבנות בבורקינה פאסו. כך עלה בדו"ח שפרסם בחודש שעבר ארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי אינטרנשיונל".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
ההתערבות המוצלחת של זונגראנה במקרה של תלמידתה סאנסו הביאה אותה להחלטה לעשות יותר כדי להילחם בתופעה של נישואי ילדים בעיר המסורתית, שבה לרוב הילדות יש בעל שנבחר עבורן מרגע לידתן.  

 

"לבנות חסר את הביטחון מול ההורים שלהן"

"ב-2012 פתחתי מועדון כדורגל לבנות בבית הספר כדי שתלמידות יוכלו לדבר בצורה פתוחה בנושאים כמו מיניות, מערכות יחסים ונישואים", אמרה המורה.

 

זונגראנה מצטרפת לבנות בשיחות שהן מנהלות לפני אימון כדורגל ואחריו, וכך היא מצליחה לזהות בעיות אצל הבנות, ולטפל בנושא של נישואים כפויים עם תלמידות שנאלצות להתחתן בגיל מוקדם ועם הוריהן.

 

"בנות כבר מדברות על כמה מהנושאים הללו ביניהן, אבל הדבר שחסר להן זה הביטחון להעלות את הנושא בפני המשפחות שלהן", אמרה זונגראנה. היא מאמינה שמשחק בענף ספורט שמסורתית נתפש כגברי מעצים את הבנות לעמוד על שלהן כשהן מתמודדות עם החלטות שהמשפחות שלהן קיבלו עבורן.

 

זונגראנה לא מבינה דבר בכדורגל, אבל היא בחרה בספורט זה משום שהוא פונה לקהל רחב. "כולם אוהבים כדורגל, אבל עדיין, הבנות כאן לא משחקות את המשחק", אמרה המורה. לצד עבודתה כמורה בבית ספר היא למדה הוראת ספורט כדי שתוכל לאמן בעצמה את הבנות. עם פתיחת מועדון הכדורגל שיחקו בו 40 בנות בגילים 12 עד 23 וכיום חברות בו 160 תלמידות מארבעה בתי ספר באזור.

 

ענף ספורט פופולרי במדינה המערב אפריקנית. נבחרת הכדורגל של בורקינה פאסו (ארכיון) (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
ענף ספורט פופולרי במדינה המערב אפריקנית. נבחרת הכדורגל של בורקינה פאסו (ארכיון)(צילום: GettyImages)

"הזמנתי מנהלי בית ספר מהאזור לבוא לצפות במשחקים שלנו", אמרה זונגראנה. "בתחילה הם היו סקפטים ואמרו שזה לא הולם שאישה תלמד ספורט, אבל הם הסתקרנו כשראו כמה פופולרי היה המועדון". עמיתיה המורים לא היו היחידים שהביעו חוסר שביעות רצון מהמהלך שלה. "הורים, בייחוד אבות, חשבו שהמועדון יסיח את דעתן של הבנות מבישול או מטיפול באחיהן הקטנים", אמרה זונגראנה. כדי לשכנע אותם, היא ביקרה את ההורים של כל אחת מהתלמידות שלה והסבירה להם מדוע חשוב שבתם תצטרף למועדון הכדורגל. "בסופו של דבר הם נכנעו - ככל הנראה משום שהם פשוט רצו להיפטר ממני!", היא אמרה בצחוק.

 

אין לה ביטוח ללמד כדורגל מחוץ לבית הספר

זונגראנה אמרה שמיזם הכדורגל שלה אפשר לה להתערב ולמנוע נישואים בכפייה של שלוש תלמידות. אולם, היא אומרת שהלוואי שהייתה יכולה לעשות יותר. "החרטה היחידה שלי היא שיש לי ביטוח ללמד כדורגל רק בנות שכבר נמצאות בבית הספר", היא אמרה. "אלה שאינן בבית הספר הן ככל הנראה אלה שהכי זקוקות לעזרה".

 

יותר מ-700 מיליון נשים נישאו ברחבי העולם לפני גיל 18. כך עלה בדו"ח של יוניס"ף לשנת 2014. יותר מאחת מכל שלוש מהן נישאו לפני גיל 15.

 

פעילים נגד התופעה טוענים שילדות-כלות ניצבות בפני סכנה גדולה יותר של אלימות במשפחה והידבקות בנגיף ה-HIV. נישואים מוקדמים גם מקצרים את תקופת ההשכלה של הבנות ועשויים להגדיל את סיכוייהן למות או להיפצע מלידות כשהגוף שלהן עדיין לא מוכן ללדת ילדים.

 

"ילדה שלא יודעת או לא מבינה את הגוף שלה לא נמצאת בעמדה להביא ילד לעולם", אמרה זונגראנה, שמעודדת את שחקניות הכדורגל שלה לדבר בצורה פתוחה על מיניות ועל תכנון משפחה - וגם לשאול שאלות.

 

רק אחת מכל שש נשים ובנות בבורקינה פאסו משתמשת באמצעי מניעה, דבר שרק מגדיל משמעותית את הסיכוי להריונות לא רצויים ובסיכון גבוה. כך לפי ארגון "אמנסטי". ארגון זכויות האדם מצא כי 2,800 נשים לפחות בבורקינה פאסו מתות מדי שנה במהלך לידה. ניתן לצמצם נתון זה בשליש אם לנשים ולבנות תהיה מודעות וגישה טובה יותר לאמצעי מניעה.

 

מועדון הכדורגל לבנות לא יוכל לבדו לשים סוף לתופעה של נישואים מוקדמים ביאקו. אולם, זונגראנה מקווה שהפרויקט שלה יעזור לבנות לפחות להשמיע קול חזק יותר לגבי האופן שבו הן רוצות לחיות את חייהן. "קבלת החלטה בעצמך לא צריכה להיות מותרות", היא אמרה. "זו זכות בסיסית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
רוב הנשים בבורקינה פאסו מתחתנות לפני גיל 18
צילום: AFP
מומלצים