שתף קטע נבחר

המחדל של רשות ההגבלים בדרך לרכישת מגה ע"י יינות ביתן

לא ברור מי יבדוק את רכישת מגה בידי יינות ביתן, שתהפוך למעצמה - שנייה רק לשופרסל. הממונה על ההגבלים ייעצה בעבר ליינות ביתן ומנועה מטיפול, ומי שאמור להחליפה בבדיקה עזב. הסוגיות הבוערות: יינות ביתן קשורה בחברה עם נטו, אחת מ-6 חברות המזון הגדולות בארץ, ועם ביכורי השדה, המשווקת פירות וירקות ומואשמת בידי חקלאים בהתנהלות דורסנית

אחת העסקאות הגדולות בשוק קמעונאות המזון עומדת לקרום עור וגידים וברשות להגבלים עסקיים עוצמים עין? הממונה על ההגבלים העסקיים עו"ד מיכל הלפרין, לא יכולה לבדוק את הצעת יינות ביתן לרכוש את מגה, רשת הסופרמרקטים השנייה בגודלה בישראל, כיוון שייעצה לה בעבר.

 

מסתמן: יינות ביתן תרכוש את מגה; המתחרים לא מוותרים

דו"ח הנאמנים: מגה עברה לרווח במארס

 

מהרשות להגבלים העסקיים מסרו ל-ynet כי "רשת יינות ביתן נמצאת במסגרת הסדר ניגוד העניינים של הממונה והיא לא מטפלת בנושא כלל. בנוגע למיזוג עצמו, לכשתתקבל בקשת המיזוג היא תיבחן".

 

רק שכרגע, אין מי שיבדוק את הרשת. מי ששימש כממונה בפועל בתיקים שהלפרין מנועה בהם הוא הכלכלן הראשי, ד"ר אסף אילת, שהתמנה ביום ראשון ליו"ר רשות החשמל. כרגע אין מחליף לכלכלן הראשי - ואין מי שיבדוק את הצעת יינות ביתן לרכוש את מגה.

 

ברשות ההגבלים מסרו: "זהות ממלא המקום נקבעת ע"י שר הכלכלה. שאלות בנושא המינוי יש להפנות למשרד הכלכלה". ממשרד הכלכלה עדיין לא הגיעה תגובה ל-ynet בעת פרסום הידיעה.

 

למה אין הסתייגות מיינות ביתן ויש מרמי לוי?

נראה שיש יחס של איפה ואיפה ברשות, שכן הרשות הזדרזה להודיע על הסתייגותה מההצעה של רמי לוי לקנות את מגה, בטרם הוגשה כל בקשה למיזוג. ברשות טוענים שזה משום ההיכרות עם שוק הקמעונאות, אבל לגבי יינות ביתן לא נשמעה כל הסתייגות מצד הרשות.

 

לרמי לוי מחזור שנתי גדול משל יינות ביתן בכמיליארד וחצי שקל, אבל ליינות ביתן יש יותר סניפים (כ-80 סניפים לעומת 35 של רמי לוי). לאחר רכישת מגה תהפוך יינות ביתן לרשת השנייה בגודלה בישראל גם במונחים אלה, וצפוי שתגיע למחזור של כ-5 מיליארד שקל.

גורמים ברשות טוענים שרכישה על-ידי רמי לוי "תפריע יותר לתחרות", אבל לא נעשתה כאמור בדיקה מעמיקה בעניין זה. בניגוד לרמי לוי למשל, ליינות ביתן יש אי אלו סניפים בתוך הערים, כך שזה דווקא עומד לה לרועץ מבחינת הגבלים עסקיים. כל אלה הן שאלות שעל הממונה לבחון לנוכח עסקה כה כבירה שעומדת להתרחש בשוק קמעונאות המזון.

 

רמי לוי מתכנן להציע הצעה גבוהה ב-10% מההצעה של יינות ביתן לרכישת מגה, אך אם הרשות מתנגדת לא יוכל לקנות את מגה. קמעונאי אחר אמר ל-ynet שאינו מבין מדוע הנאמנים מעדיפים רשת פרטית על פני רשתות ציבוריות כמו רמי לוי וטיב טעם. עוד אמרו ל-ynet גורמים בשוק: "הצרכן ישלם (במחירים שיעלו, מ.ק) על הרכישה של מגה".

 

האם ביכורי שדה תהפוך למונופול ירקות ופירות?

עוד סוגיה שעל רשות ההגבלים לבדוק ובהקדם, היא השותפות העסקית בין יינות ביתן לשתיים מחברות המזון הגדולות בישראל.

 

יינות ביתן, בבעלות נחום ביתן, היא שותפה של שתיים מחברות המזון החזקות במשק: קבוצת נטו, אחת מ-6 חברות המזון הגדולות בישראל הנמצאת בשליטת דודי עזרא, וביכורי השדה (תימורים), החברה של האחים אילן וששי שבע, שמשווקת ירקות ופירות גם לרשת שוק העיר וכן למוסדות ציבור רבים, והיא גם הבעלים של חברות שיווק וייצוא רבות.

 

שתי אלה, תחת החברה "ביכורי השדה דרום", מחזיקות יחד ב-51% בחברת ביכורי ביתן, שמשווקת פירות וירקות לרשת יינות ביתן. שאר הבעלות נמצאת בידי יינות ביתן.

 

ביכורי השדה מחזיקה ב-51% מחברת ביכורי שדה דרום, שנחשבת לסיטונאית הירקות והפירות בגדולה במדינה. ביכורי שדה דרום קונה ישירות מהחקלאים ומוכרת לרשתות, ובטנם של החקלאים מלאה עליה.

 

הם טוענים שהיא אחת האחראיות המרכזיות למרווחי השיווק הגבוהים, ולעובדה שמדובר במוצר הכי רווחי ברשתות, בעוד שהחקלאים קורסים. "הם קורעים את הצורה לחקלאים", אמר ל-ynet אחד ממובילי מאבק החקלאים נגד מרווחי השיווק, דרור גדיש.

 

ביכורי השדה החזיקה בעבר בביכורי השקמה, יחד עם רמי לוי. אחרי שחקלאים פנו לרשות להגבלים העסקיים בדרישה לפרק את השותפות הזאת, את השותפות עם יינות ביתן ואת השותפות עם שוק העיר ("ביכורי שוק העיר") רשות ההגבלים פגעה בשותפות עם לוי ודאגה להפרדת כוחות. עם זאת הרשות לא פגעה בשותפות עם יינות ביתן ועם שוק העיר. אם ביכורי השדה תמצא את דרכה למגה, היא תוכל לשקם את נתח השוק שאיבדה כשנפרדה מרמי לוי.

 

גם נטו תעצים מאוד את כוחה לכאורה אם יינות ביתן תהפוך לרשת בת 200 סניפים, ויש חשש שהדבר ישפיע גם במוצרים אחרים שלה. נטו משווקת בין היתר את מוצרי דלידג, נטו מלינדה, טיבון ויל, מג'יק, אל גאוצ'ו ושלושת האופים. 

 

מיינות ביתן נמסר: "רשת יינות ביתן מקווה שהרכישה תצא לפועל ומבהירה שהרכישה תעשה ללא שותפים עיסקיים. באשר לנטו הוא ספק של יינות ביתן. ביכורי השדה הם שותפים של חברה שנקראת ביכורי ביתן 50%".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מיכל הלפרין
צילום: שוקה כהן
נחום ביתן, מנכ"ל ובעלים של רשת יינות ביתן
צילום: שוקה כהן
מומלצים