שתף קטע נבחר

הקנדים באים לישראל: "יש מה ללמוד מכם"

משלחת רחבה של מחוז אונטריו, הגדול ביותר בקנדה, מגיעה לארץ על מנת להדק את הקשרים הפוליטיים, העסקיים והאקדמיים. "ישראל אולי קטנה, אבל יש שם שוּק", אמרו הקנדים לקראת הביקור. וגם: מי מתגעגע לאלי הורביץ?

"יש לנו המון מה ללמוד מכם וללמד. ישראל מדינה שמבינה מה זה להיות במיטבה". מושלת אונטריו, קתלין ווין, נמנית עם משלחת גדולה של הפרובינציה המאוכלסת ביותר בקנדה, שתגיע היום (א') לביקור בישראל. עם ווין יגיעו שר הבריאות, שר הפיתוח והמחקר ועוד כ-100 נציגים עסקיים בכירים ואנשי אקדמיה מהמחוז. המשלחת מגיעה במטרה להדק את הקשרים עם ממשלת ישראל וכן עם הקהילה העסקית והאקדמית.

 

קנדה נחלקת למספר דו-ספרתי של מחוזות, לכל אחת ראשות שלטונית משל עצמה עם עצמאות רחבה בניהול חיי תושביה. באונטריו מתגוררים כ-13 מיליון בני אדם. לפי הממשל הקנדי, עשר מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם מקיימות מחקר ופיתוח במחוז. בנוסף, 44 אוניברסיטאות ומכללות מוציאות 40 אלף בוגרים בכל שנה במתמטיקה, הנדסה ומדעים. יתר מ-19 אלף חברות פועלות במחוז, ובסקטור טכנולוגיית המידע ותקשורת ICT מועסקים כ-250 אלף איש.

 

יחסי קנדה-ישראל

בביקור מקדים שערכנו בקנדה ניסו נציגי הממשל להסביר לאוזניים הישראליות מדוע חשוב להם לחזק את הקשרים עם ירושלים. "ישראל אולי קטנה, אבל יש שם שוק", אמרו הקנדים. "אתם חובטים חזק יותר מהמשקל שלכם". המושלת ווין אמרה: "לפני שנכנסתי לפוליטיקה הייתי אשת חינוך ועבדתי בבתי ספר יהודיים. עבדנו על נושאים כמו פתרון קונפליקטים, זה חלק חשוב מהעבודה שעשיתי, זה עיצב אותי לחיים הפוליטיים".

מושלת המחוז ווין. עבדה בבתי ספר יהודיים (באדיבות ממשלת אונטריו) (באדיבות ממשלת אונטריו)
מושלת המחוז ווין. עבדה בבתי ספר יהודיים(באדיבות ממשלת אונטריו)

על תנועת ה-BDS, שפועלת לחרם על ישראל, אמרה המושלת: "זה לא חלק מהממשלה. אנחנו רוצים יותר מסחר ושיתופיות איתכם, אבל גם תומכים בחופש הביטוי. חשוב לנו שאנשים לא יפחדו להביע את דעתם, גם אם היא אומרת שזאת תמיכה בישראל". ווין ציינה עוד כי למרות השינוי שחל בעמדת קנדה בעקבות ניצחונו של ג'סטין טרודו בבחירות לראשות הממשלה באוטווה, מדינתה נותרה ידידת ישראל: "אני מגיעה אליכם בברכת ראש הממשלה אחרי עשור של יחסים טובים. ראש הממשלה החדש הוא חבר של ישראל וכך נמשיך".

 

ניו יורק של הקנדים

טורונטו, בירת המחוז, היא מרכז כלכלי, עסקי ותרבותי מהגדולים בצפון אמריקה. העיר נוחה למגורים ומפותחת ויש בה קהילה יהודית גדולה. מעין ניו יורק לקנדים - רגועה יותר, מנומסת ומאופקת. יש בה אגם גדול, גורדי שחקים, וקבוצת NBA מקומית. במרחק נסיעה קצר אפשר למצוא גם את מפלי הניאגרה הענקיים והכה חביבים על תיירים.

 

ג'ורג' וודן, מנציגי הממשל במחוז אונטוריו, הסביר מדוע טורונטו היא עיר חיובית לעסקים ומפותחת בתחום מדעי הרפואה וטכנולוגיית המידע: "מערכת ההשכלה כאן דינמית, אנחנו מנסים ליצור אווירה ברוכה לקהילה העסקית, ומנסים לבנות רשת קשרים עסקית גלובלית. העיר טורונטו מגוונת, 50 אחוז מתושבי העיר נולדו במדינות אחרות. גם כאן, בדומה לישראל, יש קהילת סטארט-אפ מפותחת". הרצון להרחיב את הקשר עם ישראל אינו יוצא דופן, ונראה כי חשוב לקנדים ליצור רשתות עסקיות ומחקריות עם אינספור מדינות ברחבי הגלובוס.

מפעל טבע ליד טורונטו. הישראלים מתקבלים בחום (באדיבות ממשלת אונטריו) (באדיבות ממשלת אונטריו)
מפעל טבע ליד טורונטו. הישראלים מתקבלים בחום(באדיבות ממשלת אונטריו)

"טכנולוגיה שהיא מעין GPS למוח". סלע (באדיבות ממשלת אונטריו) (באדיבות ממשלת אונטריו)
"טכנולוגיה שהיא מעין GPS למוח". סלע(באדיבות ממשלת אונטריו)

בניין "Mars" בלב טורונטו (באדיבות ממשלת אונטריו) (באדיבות ממשלת אונטריו)
בניין "Mars" בלב טורונטו(באדיבות ממשלת אונטריו)

חברי המשלחת הקנדית (באדיבות ממשלת אונטריו) (באדיבות ממשלת אונטריו)
חברי המשלחת הקנדית(באדיבות ממשלת אונטריו)

דוגמה להשקעה בפיתוח ויזמות בלב טורונטו הוא בניין "Mars", מבנה שהיה פעם בית חולים והוסב לקומפלקס המאכלס שרשרת חברות שמתמקדות בטיפול בריאותי ופיתוח טכנולוגיית מידע. החברות הללו, בנות המזל מתוך אלפי חברות צעירות, נבחרו לקבל סיוע בזכות הפוטנציאל העסקי שלהן. הן זוכות לייעוץ צמוד מטעם החברה בתמיכת הממשל. ארל מילר, נציג "Mars", מסביר את ההיגיון: "אנחנו מסייעים לחברות שרוצות להתפתח בסקטור הזה. קשה מאוד בתחום להפוך מוצר

למסחרי, המוסדות עושים מחקרים ואנחנו מסייעים להם במסחור, משמשים להם סוכנים".

 

גל סלע, ממייסדי חברת "synaptive medical inc" שיושבת בבניין, נולד בישראל אבל את מרבית חייו חי בקנדה: "יצרנו חברה ב-2012, ארבעה מייסדים. היום אנחנו 210 עובדים. התחלנו לעסוק בפיזיקה רפואית, ויש לנו שבעה מוצרים שעברו אישור לשימוש. אנחנו מסייעים בניתוחים נוירוכירורגיים, בטכנולוגיה שהיא מעין GPS למוח, מעין מפה שאומרת למנתח בדיוק לאן ללכת. אנחנו מתמקדים בשוק האמריקני וסייענו שם ליותר מ-700 ניתוחים".

 

ענקית התרופות הישראלית

ואי-אפשר לקנח את הסיור בלי גאווה ישראלית. במרחק שעה נסיעה מטורונטו מתנוסס שלט מוכר של חברת "טבע" על בניין גדול. זהו מפעל ייצור של החברה. בביקור שלנו הישראלים מתקבלים בחום, אף על פי שלא מצאנו ישראלי שעובד במפעל, המנוהל על ידי קנדים.

 

לסלי דאן, שייסד את חברת "נובל פארם" שהצטרפה ל"טבע", הסביר: "התחלנו ב-1965 כשהממשל הקנדי החל לחפש תרופות בעלות נמוכה יותר. היו לנו חברות בארצות הברית, קנדה והונגריה. ב-1999 התקשרתי לאלי הורביץ והתחלנו לעבוד יחד. החברה שלנו התאימה להם. הורביץ היה אדם יוצא דופן, נגיש, רחב אופקים, והגדילה של 'טבע' הייתה במידה רבה בזכותו. הצטרפנו אליהם, הורביץ תמיד ראה את קנדה כפוטנציאל גדילה, אך לצערי הוא נפטר".

 

הכתב שהה באונטריו כאורח הממשל הקנדי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות ממשלת אונטריו
מושלת אונטריו ווין
באדיבות ממשלת אונטריו
מומלצים