שתף קטע נבחר

בית המשפט: מגה תימכר ליינות ביתן

ביהמ"ש המחוזי בלוד קבע כי מגה תימכר ליינות ביתן לפי המלצת הנאמנים. אישור המכירה כפוף להסכמת אסיפת נושים ולאישור הממונה על ההגבלים העסקיים. נציג רשות ההגבלים הבהיר כי בדיקת הממונה תיארך 6 שבועות, אך ביהמ"ש הורה לרשות להגיע להחלטה בתוך 15 ימים בלבד

שופט בית המשפט המחוזי מרכז בלוד קבע הערב (ב') כי רשת מגה תימכר ליינות ביתן לפי המלצת הנאמנים. אישור המכירה כפוף להסכמת אסיפת נושים ולאישור הממונה על ההגבלים העסקיים. אם אכן תתבצע העסקה, יינות ביתן תהפוך לרשת השניה בגודלה עם מחזור של כ-5.5 מיליארד שקל בשנה.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה

 

סכום המכירה, כפי שהציעו הנאמנים בשבוע שעבר, עומד על 325 מיליון שקל. בית המשפט קיבל את ההצעה למרות שבמהלך הדיון היום הציע רמי לוי סכום הגדול ב־26% מהצעת יינות ביתן - 359 מיליון שקל, לא כולל המלאי של מגה.  

 

"בכל נסיבות העניין", כתב השופט שילה, "וחרף אי הוודאות בכל אחת מההצעות, אני סבור שיש לכבד את שיקול דעתם של הנאמנים ואת עמדת כנ"ר ולהורות לנאמנים להביא את הצעת יינות ביתן לאישור אסיפות הנושים. שיקול נוסף הוא שניתנה לנאמנים הסמכות לקבל את ההצעות ולנהל את ההתמחרות בין הצדדים באופן שיביאו לבית המשפט הצעה אחת. ההיגיון שעמד ביסוד החלטה זו, נוסף על נימוקים אחרים, מצדיק שלא לפתוח את המכר להתמחרות לאחר שלכל המציעים היה להגיש את הצעותיהם הטובות ביותר והסופיות לפני חשיפת ההצעות במסגרת הבקשה".

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)
 

השופט שילה הוסיף: "דומה כי היו מי שהמתינו על הגדר כדי לראות את הצעות המתחרים האחרים ורק אז להגדיל את הצעתם, וכאמור אין לסייע לאלו ולפגוע בהליך קבלת ההצעות ובוודאות החשובה לכל מציע כי הנאמנים יפעלו על פי ההוראות שקיבלו מבית המשפט". 

 

השופט הורה לנאמנים לחתום על הצעתה של יינות ביתן, בתוספת תיקונים שהוסכמו במהלך הדיון לפיה תוחזר לה הערבות הבנקאית שנתנה רק לאחר שתשלם לקופת הנאמנים סכום של 110 מיליון שקלים מכספי הרכישה. על הנאמנים, לפי החלטת השופט, להביא את הסדר הנושים המוצע לאישור אספת נושים בתוך 10 ימים. "אין צורך לומר", הוסיף השופט, "שאישור המכר כפוף לאישור אספות הנושים, בית המשפט והממונה על ההגבלים העסקיים".

 

אף שנציג רשות ההגבלים העסקיים שנכח בדיון היום (ב') הבהיר כי בדיקת הממונה תיארך 6 שבועות, הורה בית המשפט לרשות לפעול במהירות ולאשר את העסקה בתוך 15 ימים בלבד.

 

סיכוי שהצעתו של לוי תיחסם על ידי רשות ההגבלים

באשר להצעת רמי לוי, ציין השופט שילה בהחלטתו כי זו מותנית באישור הממונה על הגבלים עסקיים. "אמנם", כך כתב, "היועץ המשפטי של הרשות, שהתייצב לדיון, הבהיר כי אין לרשות דעה מגובשת וכי היא זקוקה לזמן כדי לבחון הצעות, ואף הוסיף כי כבר החלה בבדיקה של הצעת יינות ביתן, אך הוא לא התחייב לדבר".

 

לפי החלטת בית המשפט, נראה כי ישנו סיכוי שהצעתו של לוי תיחסם על ידי רשות ההגבלים העסקיים במיוחד כשמדובר ברשת הגדולה ביותר מבין הרשתות המתחרות. "נוכח עמדת הרשות ומעמדה של רמי לוי בשוק הקמעונאי, יש להניח שאילו הסכימה הרשות למכירת החברה לרמי לוי, הייתה מתנה זאת בוויתור על חנויות לא מעטות".

 

באשר להצעת מוטי בן משה, ציין השופט שילה כי הצעתו נמוכה מהצעת יינות ביתן ואינה מספקת כדי להעדיפה עליה. מה עוד, שבן משה מתלה את ההצעה באישור הסדר הנושים שהציע לריבוע כחול, עניין שעשוי להימשך זמן ומעבר לכך, מלכתחילה לא היה מקום לקבל הצעה זו בהיעדר ערבות בנקאית אוטונומית".

 

 

אייל אלי, יו"ר ועד עובדי רשת מגה, אמר: "אני שמח ומברך על כך שבית המשפט בחר את ההצעה של יינות ביתן, הכוללת חתימה על הסכם קיבוצי ושמירת תנאי העובדים. אחרי מאבק ארוך וקשה, אליו נרתמו כלל עובדי הרשת, קיבלו היום אלפי עובדים מגה תקווה ובטחון תעסוקתי והציבור הרוויח רשת חשובה, שקריסתה היתה פוגעת בתחרות בשוק הקמעונאי. אני מודה לכל אלו שנרתמו להצלת מקום עבודתנו, וליו״ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שנאבק יחד איתנו מהרגע הראשון, והצליח, בעמל רב, לשמור על פרנסתם ותנאי העסקתם של 3,500 עובדי הרשת.

 

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, התייחס להחלטת בית המשפט: "הערב אפשר לברך על המוגמר ולומר בלב שלם - הצלנו את רשת מגה. הבאנו בשורה ל-3,500 משפחות ולענף הקמעונאות בישראל. זה היה מסע קשה בראש ובראשונה לעובדי מגה וליו"ר הוועד אלי אייל שגילה מנהיגות לאורך כל הדרך בנחישות רבה. עובדי מגה יכולים להיות בטוחים במקום עבודתם. אני סמוך ובטוח שהרשת תצעד אל עבר ההצלחה".

 

"אונייה גדולה כמו מגה מאוד רגישה לנושא הוודאות"

בפתיחת הדיון הגורלי על עתיד הרשת, הפצירו נאמני מגה בביהמ"ש לקבל את המלצתם לאפשר ליינות ביתן לרכוש את הרשת, ולא להמשיך במכרז למציאת קונה. 

 

עו"ד אודי גינדס, אחד מנאמני מגה, אמר: "הליכה לסיבוב התמחרות נוסף מזמינה תופעות שאינן ראויות, מרגע שיש לנו החלטה טובה ואיכותית של יינות ביתן אנו סבורים כי לצד הסיכוי של תוספת תמורה מסוימת קיים סיכון רב לחברה. אונייה גדולה כמו מגה מאוד רגישה לנושא הוודאות וכל מה שיטיל בכך ספק יגרום לטלטלה".

 

נאמני מגה המליצו בשבוע שעבר לבית המשפט לקבל את הצעת יינות ביתן לרכוש את רשת מגה תמורת 405-450 מיליון שקל, המשקף שווי חברה של מעל חצי מיליארד שקל. הנאמנים המליצו על יינות ביתן מתוך שש הצעות לרכישת החברה כמקשה אחת.

 

עו"ד גינדס, יחד עם נאמני מגה הנוספים, רו"ח גבי טרבלסי ועו"ד אמיר ברטוב, ביקשו לאשר את מכירת הרשת ליינות ביתן, ומנגד דרשו המועמדים הנוספים לרכישת הרשת לפתוח את ההתמחרות מחדש.

 

"מדובר בשינוי של 180 מעלות ממה שהיה כאן לפני מספר חודשים", אמר עו"ד גינדס. "מגה כבר אינה חברה מפסידה. לפי הצעת יינות ביתן כל העובדים ימשיכו לעבוד. יינות ביתן חתמה על הסכם קיבוצי עם ההסתדרות אתמול בערב, בנוסח שמקובל על ידי העובדים, מדובר בשכר ראוי וביטחון תעסוקתי. זה מלמד שמי שאמר ששכר העובדים זה נטל, טעה - זו לא הסיבה למצבה של מגה - הסיבה היא ניהול כושל בתוך הקבוצה".

 

עו"ד גינדס הוסיף: "יינות ביתן שהשתתפה בהליך ונתנה הצעה רצינית ומכובדת, יש כעת אינטרס הסתמכות שההצעה תאושר. הנאמנים עמדתם ברורה וסבורים שהאינטרס של סופיות הדיון בחברה תפעולית כמו מגה הוא יותר חשוב מכל אינטרס אחר. הליכה לסיבוב נוסף מזמינה תופעות שאינן ראויות. מרגע שיש לנו החלטה טובה ואיכותית של יינות ביתן, הנאמנים סבורים כי לצד הסיכוי של תוספת תמורה מסוימת קיים סיכון רב לחברה. אונייה גדולה כמו מגה, מעסיקה אלפי עובדים, קשורה במאות ספקים והיא מאוד רגישה לנושא הודאות - כל אמירה שמטילה ספק בסופיות הדיון יוצרת טלטלה. העולם הכלכלי שונא אי וודאות ואנו רואים את זה כל יום מחדש".

 

"יש כאן מהפך בתיק", הוסיף עו"ד גינדס, "אם תאושר הצעת יינות ביתן בתוך שבועיים שלושה ניתן לכנס אסיפת נושים ולאשר הסדר נושים ולהוביל את מגה לדרך חדשה".

 

"ניסיונות של גורמים אינטרסנטיים לפגוע בהליך"

לפי הנאמנים, הליכי המכר של מגה נמשכים זה מספר חודשים, והם התאפיינו במורכבות "ובניסיונות של גורמים אינטרסנטיים לפגוע בהליך, חלקם גם נמשכים כעת וכן להקשות על הליכי האישור". בשל הרגישות, ביהמ"ש קבע לפני חודשיים כי כל גורם המעוניין להציע הצעה לרכישת החברה יעשה זאת דרך הנאמנים. בערב חג הפסח, ביהמ"ש נתן אפשרות נוספת ואחרונה לשיפור ההצעות עד ל-5.5. לדברי עו"ד גינדס, הנאמנים נפגשו עם כל המציעים נפגשנו פעמים רבות וניתנה להם אפשרות מלאה להגיש את ההצעה הטובה ביותר מבחינתם והצעותיהם נבחנו לעומק.

 

"במקרה שלנו", כך לפי גינדס, "כל עוד המציעים הכירו את מתחריהם - בין בשיחות ביניהם והפצת ההצעות בעיתונות, הלכה למעשה קיבלנו הצעות בגבולות של 100-150 מיליון שקל. לאחר שניהלנו מו"מ דיסקרטי וחסוי ההצעות קפצו במאות אחוזים. חלק מהמציעים באים בטרוניה כלפי הנאמנים ומבקשים לפתוח את ההליך מחדש. הכלל הוא שרק במקרים קיצוניים תתקבל הצעת מציע מאוחר, במקרה שלנו לכל המציעים ניתנה האפשרות לתת ההצעה המיטבית מבחינתו - ומי שלקח סיכון ולא נתן את ההצעה הטובה ביותר אין לו להלין אלא על עצמו".

 

לגבי רמי לוי, שהציע גם הוא לרכוש את רשת מגה, צוין כי החולשה המרכזית שלו היא הסיכון הרגולטורי. "עמדת הממונה בעניינו", אמר גינדס, "הינה לצערנו, מאוד נוקשה ונחרצת. בין אם ההתנגדות מוצדקת ובין אם לאו, ברור שעמדת הממנה לגבי לרמי לוי תוביל לקשיים רבים וגם העסקה תאושר בסופו של דבר, סביר להניח שאישור זה יותנה ויסויג בדרישה שרמי לוי לא לרכוש עשרות סניפים מהרשת.

 

"ברור שרמי לוי רוצה שניקח את הסיכון איתו אבל עלינו לשאול את עצמינו מה יקרה אם בסוף הליך המכירה הממונה לא יאשר? במקרה כזה איבדנו את שאר הצעות הרכישה ונצטרך להתחיל הכל מהתחלה. ההצעות שיש היום לא יהיו בעוד מספר חודשים. סיכון כזה לא שווה את תוספת התמורה של כ-40 מיליון שקל. לרמי לוי יש עוד 2 דרישות – הוא רוצה זכות להיפטר מ-24 סניפים מכבידים ויש לכך משמעות כלפי העובדים. בנוסף הוא דורש הנחה על השכירות מרבוע נדל"ן ואין לנו על כל שליטה".

 

"אין סיבה שבעלי משרה לא יישאו באחריות"

באשר להצעת מוטי בן משה, לפי הנאמנים היא שיקפה תמורה נמוכה גם לאחר השיפורים שהוגשו אל תוך הלילה והיא מסויגת בתנאים מסחריים שיפגעו בתמורה הסופית. "הצעת בן משה", כך נאמר בדיון, "מותנית בתנאי מתלה של הסדר נושים שתלוי בשחקנים עם אינטרסים רבים ובהתאם לכך כוללת מה יקרה אם עוד חודשיים או שלושה יעמוד בן משה על אחד התנאים המתלים?

 

"אותו בן משה מתנהל מול רבוע כחול מזה מספר חודשים וטרם הגיע להסכם סופי. אנחנו סבורים שנושי מגה לא צריכים לצאת להרפתקה ארוכה ומורכבת כזו ומוטב להם הצעה ודאית. הצעתו כוללת גם הפטר מלא מתביעות נגד נושאי המשרה של רבוע כחול ורבוע נדל"ן. אין סיבה שבעלי המשרה שרגא בירן, דודי וייסמן ואחרים לא יישאו באחריות לאחר שלא הביאו ולו שקל אחד".

 

לגבי הצעת טיב טעם, צוין כי ההצעה דורשת אישור של רשות המסים ושל רשות ניירות ערך ואף שמדובר "בסך הכל בהצעה טובה - יש בה סיכונים רבים". 2 הצעות נוספות שהוגשו לנאמנים על ידי שמחון וביכורי שדה לא זכו גם הן לניקוד רב מצדם של הנאמנים. באשר להצעת שמחון, ציינו הנאמנים כי אף לא הופקדה ערבות דבר שעורר ספקות באשר ליכולת העמידה בהתחייבויות הכספיות. בכל הנוגע להצעת ביכורי שדה הרי, לפי הנאמנים, שמדובר בהצעה הנמוכה ביותר מבחינה כספית ושוויה הוא פחות או יותר בשווי של הצעת בן משה.

 

המלצת רשות ההגבלים - בעוד שישה שבועות

נציג רשות ההגבלים העסקיים בדיון אנדרי ניקל, המשמש כראש צוות תחום המזון ברשות ההגבלים, התייחס להצעת יינות ביתן וציין כי החלה בדיקה ברשות אולם עמדתה והמלצתה תינתן רק בעוד 6 שבועות.

 

"קיבלנו אתמול הודעת מיזוג שהוגשה מטעם הנאמנים ויינות ביתן וההודעה תיבחן", אמר עו"ד ניקל. "זו עסקה לא פשוטה שמחייבת בדיקה מעמיקה ובשלב הזה, יום אחרי הודעת המיזוג אני לא יכול לדבר על התוצאות העתידיות של הבדיקה. יינות ביתן פנו אלינו לפני כמה חודשים כדי לקבל את עמדתנו, הבהרנו שהדלת לא סגורה. כלומר, הבהרנו שהדבר מחייב בדיקה והבדיקה צריכה להיעשות ותתקבל תוצאה. באופן חריג התחלנו בדיקות ראשוניות עוד בטרם הודעת הנאמנים אבל אין לי יכולת לדעת מה התוצאה. יש כאן מיזוג בין שני מתחרים ואני לא יכול להגיד כעת אם היא תאושר או לא. לוח הזמנים בחוק קובע 30 יום למתן חוות הדעת ובמקרה הזה נוכל לתת תשובה בתוך 6 שבועות משום שזה מורכב".

 

באשר להצעת רמי לוי ציין נציג רשות ההגבלים כי עמדתה הוצגה בשלבים מוקדמים יותר של ההליך, בשלב בו הוגשה הצעתו הראשונה. "חוות הדעת המקדמית", אמר, "מעלה חששות שעולות מהמיזוג - כדי להציב תמרור אזהרה בפני רמי לוי והנאמנים והצורך לקיים בדיקה מעמיקה לגבי עסקה זו".

 

ברקע, מסתמן כי רשות ההגבלים העסקיים לא מתנגדת על הסף לעסקה לפיה רשת יינות ביתן תרכוש את מגה. כך, היא תשקול לאשר את עסקת המיזוג בין שתי רשתות השיווק בתנאים מגבילים. בשלב זה לא ידוע מה התנאים שצפויה לדרוש הרשות, אולם אחד מהם יכלול ככל הנראה דרישה מביתן למכור סניפים של הרשת הממוזגת באזורים שבהם תיווצר ריכוזיות גיאוגרפית. כלומר, אזורים שבהם ישנה פריסה צפופה הן של סניפי מגה והן של סניפי יינות ביתן.


פורסם לראשונה 16/05/2016 10:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים