שתף קטע נבחר

הכירו את המעריץ הגדול בעולם של אל על

הוא אמנם נולד לפני חברת התעופה הישראלית, אבל בעקבות נסיעותיו עם אל על הפך למעריץ מספר 1 של החברה ולאספן הגדול בעולם של פריטיה. כמה? CNN מצאו אצל מארווין גולדמן 40 אלף חפצים: ספלים, סמלים, כומתות ופריטים שאפילו באל על כבר לא תמצאו. ומה חסר לו באוסף?

בכל פינה בבית של מארווין גולדמן (70) מניו יורק, לאן שלא תסתכלו, תראו כחול-לבן. הפנסיונר שהיה בעברו עורך דין בינלאומי, הפך למעריץ מספר 1 של אל על, שיש מי שיכנו אותו גם "ההיסטוריון הבלתי רשמי" של חברת התעופה הישראלית. באופן כן רשמי, מדובר באדם המחזיק באוסף הפריטים הגדול בעולם של אל על, 40 אלף במספר.

גולדמן והאוסף המפואר. 40 אלף פריטים (צילום: באדיבות אל על) (צילום: באדיבות אל על)
גולדמן והאוסף המפואר. 40 אלף פריטים(צילום: באדיבות אל על)

חיבתו של גולדמן לאל על החלה בשנות ה-70, אז טס מדי שנה לישראל במסגרת עבודתו. הוא החל לאסוף פריטים שונים מטיסותיו, אתגר לא פשוט עבור מי שלא מתגורר בארץ הקודש. "דווקא הקושי בהשגת הפריטים היה הסיבה להמשך העיסוק בכך", אמר אתמול (ב') בראיון שהעניק לרשת CNN.

חלק קטן מהאוסף. "חלק מהפריטים כבר לא קיימים באל על" (צילום: באדיבות אל על) (צילום: באדיבות אל על)
חלק קטן מהאוסף. "חלק מהפריטים כבר לא קיימים באל על"(צילום: באדיבות אל על)

לדבריו, בדירתו נמצאים פריטים שונים שאפילו אל על כבר לא מחזיקה בהם. לאורך השנים גולדמן גם יצר קשר עם גורמים בכירים שונים בחברה, שלדבריו מסרו לידיו פריטים עליהם שמר מכל משמר במשך עשרות שנים. כמו כן לקח חלק בכנסי חובבי תעופה וכנסי אספנים, אשר דרכם הצליח להרחיב את האוסף הפרטי שלו. "הצלחתי אפילו להציל כמה פריטים שהיו מיועדים למצוא את עצמם בפח האשפה", אמר.

סמל כומתת אל על מ-1949. אחד הפריטים הנדירים (צילום: באדיבות אל על)
סמל כומתת אל על מ-1949. אחד הפריטים הנדירים(צילום: באדיבות אל על)

חלק מהפריטים המיוחדים יותר באוסף של גולדמן הם סמלי הכומתות שהיו בשימוש בשנה הראשונה של חברת התעופה הישראלית. לאחר מכן הסמלים כבר הוחלפו לאחרים ויצאו משימוש. פריטים נוספים שתוכלו למצוא בביתו בניו יורק הם דפי הוראות הבטיחות של החברה (כן, אלה מכיס המושב שלפניכם) באנגלית, צרפתית, עברית ואפילו יידיש.

אוסף הסיכות. שנים של אהדה לחברה הישראלית (צילום: באדיבות אל על) (צילום: באדיבות אל על)
אוסף הסיכות. שנים של אהדה לחברה הישראלית(צילום: באדיבות אל על)

מה שלא תמצאו אצל גולדמן הם את הפוסטרים העתיקים ששימשו בשנותיה הראשונות של המדינה לקידום התיירות בישראל. חלק גדול מהפוסטרים נמצא ברשות המעצב הגרפי הישראלי יליד אוסטריה, פרנץ קראוס, שעיצב את כרזות הפרסום בשנים הראשונות של החברה, כמו גם את הכרזה המפורסמת "Visit Palestine" מ-1936.

כרזה מימיה הראשונים של אל על. לא באוסף של גולדמן ()
כרזה מימיה הראשונים של אל על. לא באוסף של גולדמן

מה השלב הבא? ובכן, לגולדמן אין שאיפות גדולות להרחבת האוסף, אלא דווקא להפיכתו לדיגיטלי. "זה מאוד חשוב בימינו", אמר ל-CNN. "יש לי אלפי תמונות ופריטים קשיחים. אי אפשר לדעת מה יקרה להם עם השנים, חשוב לשמור עותקים דיגיטליים שלהם".

 

לאחרונה החליט גולדמן גם לתרום פריטים מסויימים למוסדות שונים העוסקים בהיסטוריה של חברת התעופה הישראלית, "כדי שגם אחרים ייהנו מהם".

"כוכבנו דורך". כרזה היסטורית של אל על ()
"כוכבנו דורך". כרזה היסטורית של אל על

הכרזות עדיין חסרות באוסף של גולדמן ()
הכרזות עדיין חסרות באוסף של גולדמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות אל על
מארווין גולדמן. אוסף עצום
צילום: באדיבות אל על
מומלצים