yed300250
הכי מטוקבקות
    יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק
    ממון • 18.05.2016
    אחרי הפסילה בבג"ץ: הסכם חדש לחברות הגז והממשלה
    סוכם כי הכנסת והממשלה יוכלו לשנות את מתווה הגז, אך במקרה כזה ייבחן מתן פיצוי לחברות • הערכה: מתנגדי המתווה יעתרו שוב
    עמיר בן־דוד

    הממשלה וחברות הגז הגיעו להסכמה על שינויים בפסקת היציבות של מתווה הגז, כך שתעמוד בדרישות בג"ץ בלי שיהיה צורך להעביר את כל המתווה בחקיקה. לפי הסיכום, הכנסת והממשלה לא יוגבלו בשינוי המתווה, ואם יבוצע שינוי כזה, ייבחן מתן פיצוי לחברות. אתמול הוצג הנוסח לנובל אנרג'י ודלק, אחרי שגובש במשרדי האנרגיה, המשפטים והאוצר וקיבל את הסכמתן. כך נסללת הדרך ליישום המתווה, אם כי לפי ההערכה, מתנגדיו יעתרו נגדו שוב.

     

    כחודשיים אחרי שבג"ץ הותיר את הממשלה וחברות הגז פעורי פה, כשפסל את פסקת היציבות, הצליחה הממשלה לגבש בה שינוי שלהערכתה יעמוד במבחן מחודש. הנוסח, שגובש בהובלת המשנה ליועמ"ש עו"ד אבי ליכט, נבחן בידי שורה של יועצים משפטיים, בניסיון למנוע מצב שבו בג"ץ יפסול אותו שוב, וידרוש מהממשלה לאשר את המתווה כולו בחקיקה.

     

    הפסקה המקורית קבעה כי הממשלה לא תיזום שינויים במתווה הגז במשך 10 שנים, ותתנגד לכל שינוי של הכנסת במתווה. הפסקה הזו, סלע מחלוקת ארוך בין נובל ודלק לממשלה בגיבוש המתווה, הייתה אחד הדגלים של מתנגדי המתווה. בג"ץ הסכים שאי אפשר לכבול את ידיהן של ממשלות לשנים ארוכות, ולא לאפשר להן שינויים והתאמות למצב בשוק. הסתבר שרה"מ נתניהו, שבעצמו ניסה לשכנע את בג"ץ בחוקיות המתווה והליכי גיבושו, לא יכול לגבש רוב להעברתו בחקיקה.

     

    המגעים המחודשים עם החברות הותנעו ימים לאחר החלטת בג"ץ, מול שר האנרגיה שטייניץ, ובהמשך הדרג המקצועי במשרדי הממשלה. החיפוש היה אחר נוסח שיתאם את החלטת בג"ץ, ונוסחים נבחנו מול החברות.

     

    מאגר לווייתן
    מאגר לווייתן

     

     

    במשא ומתן הייתה מחלוקת בין עמדת האוצר, שלא להתחייב על מתן ערבויות או פיצוי לחברות, לעמדת משרד האנרגיה. בסוף החברות לא קיבלו התחייבות מפורשת לפיצוי או שימור התשואה בפרויקט, כפי שדרשו תחילה. בנוסח הסופי נקבע ש"אם יהיה שינוי מהותי בהסדר שנקבע, הממשלה תשקול בחיוב מציאת פתרונות לקיום כדאיות כלכלית המקובלת בענף בעולם".

     

    אתמול הוצג הנוסח בפגישה בה נכחו ליכט, מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור, ראש לשכת השר שטייניץ סיון דטאוקר, סמנכ"ל נובל קית' אליוט, היועמ"ש שלה ומנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו. השינוי כולל 4 היבטים עיקריים: יוסר האיסור על קידום חקיקה נגדית למתווה; ממשלות, כולל הנוכחית, יוכלו לשנות מדיניות בנושא; אם זה יקרה, הממשלה תשקול הצעת פתרונות לחברות, פיצוי והטבות שיאפשרו לפרויקטים להישאר כלכליים; ובשל העיכובים באישור המתווה, החברות יקבלו חודשיים נוספים למכירת מאגרי כריש ותנין.

     

    לדברי גורמים בממשלה, נוסח דומה גובש לפני שבועות, אך לקח זמן עד שהחברות הסכימו.

     

    "אנחנו עדיין חוששים מבג"ץ. עשינו כל מה שאפשר לענות על דרישותיו", אמר גורם ממשלתי אתמול. שטייניץ מסר: "לאחר עבודה מאומצת, הצלחנו לגבש תחליף לסעיף היציבות בהתאם לעקרונות שהיתווה בג"ץ, שמטרתו לייצר סביבה רגולטורית מעודדת השקעות. כולי תקווה שפיתוח 'לווייתן', שהחל בינואר, יימשך כעת לפי לוחות הזמנים שנקבעו במתווה, וכבר השנה ניתן יהיה לפתוח את המים הכלכליים של ישראל לחידוש חיפושי גז ונפט, באמצעות חברות אנרגיה בינלאומיות נוספות. הצעת מחליטים בעניין תובא לממשלה כבר בימים הקרובים".

     

    לדברי עו"ד אפי מיכאלי, מי שעתר נגד סעיף היציבות מטעם המרכז האקדמי למשפט ועסקים, "פסק הדין היה חד וברור בפסילת העיקרון של יציבות רגולטורית כלשהי בלא חקיקה ראשית, ועל כל סיכום חדש בין המדינה והחברות להיבחן לאור עיקרון זה. אנו מלאי תקווה שהסיכום המתגבש לא יחזור על טעויות העבר, ויקפיד ליישם את פסיקת העליון. אם יחרגו ממנה, נמשיך ונגן על אינטרס הציבור באמצעים החוקיים שלרשותנו, לרבות פנייה נוספת לבית המשפט".

     

    amirb@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 18.05.16 , 20:36
    yed660100