שתף קטע נבחר

הסודות שהמתבגרים לא מגלים לכם

הם לא רוצים לאכזב את ההורים, חושבים שלא יבינו אותם ומעדיפים להסתיר פרטים על החיים שלהם. ביקשנו מבני נוער לקבל הצצה לחייהם ולהבין למה הם לא מגלים להורים מה קורה איתם

"בהתחלה הסתרתי מההורים שלי את הסיגריות ואת המסיבות שאני יוצאת אליהן. הם גילו שאני מעשנת אבל זה לא ממש מפריע להם. אנחנו נוהגים לעשן גם בתחומי בית הספר ואף אחד מצוות המורים לא שם לב", כך מספרת ד' בת 16.

 

- למה שבעצם לא תספרי להורים שלך את כל זה?

"אני חוששת לאכזב אותם. נראה לי שכמעט כל הורה שיראה ילדים מסתובבים ברחוב ומעשנים יגיד 'אין סיכוי שהבת שלי תעשה את זה' או 'אצלי זה לא יקרה' אבל לדעתי זה לא ביג דיל וכולם עושים דברים כאלו בגיל ההתבגרות. אנחנו מתנסים כדי לדעת מה קורה ורוצים פשוט ליהנות ואני מרגישה שאין טעם לספר להם כי הם יתאכזבו ואני מתכננת להפסיק את זה מתי שהוא".

 

"כולם מתנסים ופשוט רוצים ליהנות" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"כולם מתנסים ופשוט רוצים ליהנות"(צילום: shutterstock)

כדי להבין איך נוצרים הפערים בין בני הנוער ובין ההורים ולמה הילדים מסתירים סודות רבים שוחחנו עם בני נוער שמגיעים ל"הפוך על הפוך", מרכז מידע וייעוץ של עמותת עלם, והתשובות בהחלט נותנות חומר למחשבה.

 

"ההורים לוקחים דברים קשה"

"על דברים שקשורים בסקס אין בכלל מה לדבר עם ההורים", מצהיר ו' בן 17 ממרכז הארץ. "הם חושבים שאני הולך למסיבות יום הולדת אבל אני יוצא למסיבות במועדונים בתל אביב. אם אני אספר להם איפה אני מסתובב ובאיזו חברה של אנשים הם לא יתנו ויגידו שמזיקים לי או שיקרה לי משהו. אני מבין אותם אבל מרגיש שאני מספיק בוגר ואחראי כדי לשמור על עצמי.

 

ה' בת 16 יכולה להזדהות עם הדברים. אחרי הלימודים היא עובדת כמלצרית ובעזרת השכר שהיא מקבלת היא יכולה להיות עצמאית כמעט לחלוטין. "אבא שלי לא יודע שאני מעשנת סמים ושותה, אני גם בת יחידה אז זה היה בטוח מלחיץ אותו. לפעמים כשאני מבקשת לישון אצל חברות אנחנו יוצאות למסיבות או שאני ישנה אצל ידיד או משהו"

 

אם תכירי בחור נחמד תספרי לו?

"ממש ממש לא, אני לא אספר לו".

 

למה?

"כי אבא שלי בן אדם מאוד קשה ושיפוטי אז אני מעדיפה למנוע את זה מעצמי ומהחבר שיהיה לי".

 

מה היית רוצה למסור להורים שקוראים את הכתבה?

"זה טוב שאנחנו מסתירים כי אלו דברים שהם חוויות וזכרונות שישארו לנו מילדות, וההורים יכולים לקחת את זה קשה אז שלא יתבאסו ושינסו להבין גם אותנו בקטע הזה. אני על עצמי יודעת שבסופו של דבר יבוא יום אחד ואני אספר לו כל מה שעשיתי בגיל הזה. כל עוד אנחנו מגיעים בריאים ושלמים הביתה מבחינתי הכול בסדר".

 

עוד בערוץ הורים:

- נצלו את המסכים לזמן איכות עם הילדים

- כשהמתבגר לא רוצה לבוא איתכם

- הילדה רוצה פירסינג? כך תתנו עצמאות למתבגרים

 

"ההורים היו שם בשבילי"

"מגיל עשר התחלתי לעשן ולשתות אלכוהול", מספר ר'. "בגיל 15 כבר ניסיתי LSD במסיבת טבע ולפני שנה המשטרה עצרה אותי על סחר בסמים", מספר ר', בן 16 וחצי שמתגורר במרכז הארץ. "סיפרתי להורים שאני ישן אצל חבר והייתי יוצא למסיבות האלו".

 

- ואיך הם גילו?

"עד לפני שנה ההורים שלי לא ידעו מה אני עושה ואיך אני מעביר את הזמן אבל אז התחולל שינוי. עברתי תקופה לא פשוטה, נעצרתי על ידי המשטרה בחשד לסחר בסמים וישבתי במעצר בית חצי שנה, וההורים היו שם בשבילי. הם היו משענת. אם לא ההורים אין אף אחד שאפשר לסמוך עליו, למדתי את זה על בשרי". ר' מבקש להבהיר לבני הנוער - "ההורים הם משענת, מעבר לכסף ולהסעות. תשתמשו בהם כמה שיותר לדברים טובים".

  

לא רוצים לאכזב את ההורים

"הרבה פעמים בני הנוער מגיעים אלינו כדי לחפש דרך להתמודד עם שתיה מגיל צעיר, סמים, קיום יחסי מין באופן לא מוגן לפעמים ושוטטות ברחובות", מסביר אמיר דלומי, מנהל מרכזי המידע של עמותת עלם. "הרבה מהם פונים אלינו כי אין להם את מי לשתף בבית. חשוב להבין שבני נוער מתמודדים עם זה בכל מקום ולרוב הם מתנסים בדברים שונים. יש בני נוער שיש להם פלטפורמה בבית להתמודד ויש כאלו שפונים אלינו ומכל מני סיבות לא רוצים לאכזב את ההורים. ההורים מצידם עוצרים את השיחה סביב הדברים האלו. קשה להם להתמודד עם זה".

 

מה אתה ממליץ להורים לעשות?

"אני פחות מתחבר לגישה של חלק מההורים לעקוב אחרי הילדים, לפתוח פרופיל מזויף בפייסבוק או להתקין תוכנות מעקב במחשבים כי תמיד יהיה פער בין ההורים לילדים, בטח באטרף שנכפים עלינו בחיי היום יום - לא נצליח לעמוד בקצב שלהם.

 

"לכן כדאי לייצר את התמיכה והמעורבות הרגשית בגיל ההתבגרות מהמקום של מבוגר אחראי, דואג ומתעניין. גם אם אני לא רואה מי החברים שלו בפייסבוק אני יכול לשמוע איך הוא מדבר ומתקשר עם הסביבה, יכול לשמוע מה הוא אומר על דברים שנאמרים בטלוויזיה וכמובן לא להתבייש לשאול אותם שאלות. רבים מהילדים רוצים לדבר על הדברים, רוצים שמישהו ישאל ויתעניין במה שקורה. הם כאילו סוגרים את הדלת ותולים שלט 'אין כניסה' וכו' אבל הם מתים שמישהו ידבר איתם על זה".

 

עמותת עלם לנוער בסיכון מקיימת בימים אלו מבצע התרמה

 

גם אם אתם מדברים עם הילדים שלכם ומרגישים מעורבים בחייהם, חשוב להיות עירניים. צפו בראיון עם עדה אופיר פרידנזון:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מרגישים שאין את מי לשתף בבית
צילום: shutterstock
מומלצים