yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 22.05.2016
    העשור האבוד בבורסה
    סבר פלוצקר

    לכאורה, שוק המניות הישראלי צריך היה לשגשג כמטורף בעשור שחלף. ראשית, בניגוד למשקים אחרים, ישראל לא נפגעה מהמשבר הפיננסי. בנקים לא קרסו, חברות ביטוח לא עמדו ליפול, הציבור לא ברח מחסכונות. ממשלת ישראל לא נאלצה, לכן, להקציב עשרות מיליארדים להצלת אף תאגיד פיננסי. שנית, הנתונים המקרו־כלכליים העיקריים השתנו לטובה. היחס בין החוב הציבורי לתוצר ירד עמוק מתחת לממוצעים המקובלים במערב. עומס המסים הוקל. הוצאות הביטחון הצטמצמו. רמת החיים עלתה.

     

    שלישית, הקשיים של כמה חברות אחזקה גדולות לא השפיעו – בניגוד לפניקה שיצרו יוצרי פניקה – על שוקי ההון וניירות הערך. מכה קלה בכנף. ולבסוף, הרווחיות של המגזר העסקי הייתה, ברוב התקופה, סבירה יחסית. אך העלייה ברווחיות לא השתקפה בעלייה מקבילה בשערי המניות שעלו, בממוצע שנתי, רק באחוז וחצי. תשואה מבישה. את המכה על הבורסה הנחיתה הרפורמה שהפרידה את הקופות והקרנות מהבנקים, הידועה בשם ״רפורמת בכר״, על שמו של מנכ"ל האוצר באותה תקופה - יוסי בכר. הלכה למעשה צריך היה לכנותה ״רפורמת ביבי־בכר״, עקב התפקיד המכריע שמילא שר האוצר דאז נתניהו בחקיקתה בכנסת.

     

    הרפורמה נכנסה לתוקף במחצית השנייה של 2005 והרסה את שוק המניות הישראלי. לא לשנה־שנתיים, לעשור. בעקבותיה, הבנקים איבדו עניין בבורסה. מבחינתם, היא מוסד מיותר. בעקבות הרפורמה, החברות חדלו לגייס הון להשקעות באמצעות הנפקה של מניות ועברו להנפקת אג"ח תאגידיות. הפכנו למדינת אג״ח.

     

    בעקבות הרפורמה, הציבור הרחב הפסיק להבין היכן מצויים חסכונותיו ובמה הם מושקעים. ה״מוסדיים״ השתלטו על ניהול חסכונות במאות מיליארדים, ושמרו מרחק גדול משוק המניות. למה להם להתאמץ בבחירת אפיקי השקעה המחייבים מקצועיות וידע, כשהם יכולים לגזור קופונים יפים גם מחיקוי וחוסר יוזמה? ממילא ללקוחות אין מושג ירוק מה קורה עם כספם והם מקבלים את התשואות האפסיות כגזירה משמיים. מהסקרים השוטפים עולה כי לפחות שלושה רבעים מהאזרחים לא יודעים מי מנהל עבורם את חסכונות החיים שלהם.

     

    בעקבות הרפורמה ההיא צצו עוד רפורמות ישראליות יוצאות דופן בתחומי חקיקה כלכלית ועסקית. הן החמירו עם הממשל התאגידי בחברות בורסאיות מקומיות עד כדי כך שאף דירקטוריון שפוי של חברה פרטית לא ימליץ היום על הפיכתה לבורסאית. מי שרק יכול בורח מהבורסה הישראלית. יותר ממאה כבר ברחו.

     

    לעשור האבוד של הבורסה יש אשמים ברורים: הממשלה והכנסת שהתפתו לקבל החלטות כלכליות בלי לבחון את מלוא השלכותיהן. אז כמו היום.

     


    פרסום ראשון: 22.05.16 , 20:39
    yed660100