שתף קטע נבחר

לעבור את ל"ג בעומר בשלום

הוא אחד החגים השמחים בארצנו וכולל מסיבות כיתה, אירועים חברתיים והילולה אחת גדולה, אך בצד כל אלו ישנן לא מעט סכנות בל"ג בעומר, החל מרכב עמוס במטען מסוכן שאינו מאובטח ועלול ליפול במהלך הנסיעה, ועד לנהיגה תחת עייפות, בתום האירוע, שעלולה לגרום לתאונות קטלניות. מה עושים? הנה הטיפים

בשיתוף אור ירוק

 

ביום שלישי, 12 במאי 2009, נהרגו חמישה בני אדם בתאונה חזיתית עם אוטובוס בכביש 90 באזור בקעת הירדן. הרכב הפרטי עשה דרכו לכיוון ירושלים לאחר ההילולה המסורתית של ל"ג בעומר בהר מירון שהתקיימה לאורך כל הלילה.

 

בתאונה נהרגו נפתלי הרץ ועקנין ז"ל בן 36, בניו נחמן ז"ל בן 10 ונתן ז"ל בן 7, נתן פרסקו ז"ל בן 30 ונפתלי וידבסקי ז"ל בן 8. ההערכה היא כי עייפותו של הנהג גרמה לתאונה הקטלנית.

 


 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

15% נוהגים תחת עייפות

"לי זה לא יקרה", חושבים רבים, אבל מסקר שערכה עמותת אור ירוק עולה כי 15% מהנשאלים הודו שניקרו במהלך נהיגה לפחות פעם אחת בשנה האחרונה.

 

מחקרים בעולם גורסים כי גורם העייפות מעורב בכ-20% מהתאונות הקטלניות (אחת מכל חמש תאונות) . ההבנה כי עייפות מהווה סיכון משמעותי בנהיגה ברורה גם לציבור. מעל 80% מכלל הציבור, ושיעור דומה מציבור נהגים, מסכימים עם הקביעה לפיה נהיגה במצב של עייפות הינה אחד מהגורמים העיקריים לתאונות הדרכים.

 

עייפות גורמת לירידה בערנות, להארכת זמני התגובה, לבעיות זיכרון, לירידה בקואורדינציה ולתהליך פחות יעיל של עיבוד מידע. לעייפות יש גם השפעות על צורת החשיבה. המוטיבציה להמשיך במשימה יורדת; התקשורת והאינטראקציה עם הסביבה נפגעת, האדם מתרגז מהר יותר ומגיב בצורה אגרסיבית יותר כלפי אנשים ודברים. במילים אחרות, עייפות גורמת ליכולת פעולה מופחתת ולירידה במוכנות לפעולה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

חוגגים בשמחה, נוהגים בזהירות

ל"ג בעומר קרב ובא והמוני בית ישראל יצאו לחגוג את החג ברחבי הארץ במדורות הנמשכות עד השעות הקטנות של הלילה ובמרכזן – ההילולה בהר מירון שתיחגג בלילה בין רביעי וחמישי.



על פי עמותת אור ירוק, ל"ג בעומר, הוא חג מועד לפורענות במיוחד בהקשר של נהיגה ועייפות: רבים מן החוגגים שבים לבתיהם בתום לילה של חגיגות, ונוהגים כשהם עייפים.

 

כמו כן, יתכן שהנהגים שתו אלכוהול במהלך ההילולה, ילדים עלולים שלא להיות חגורים בחגורות בטיחות ובמושבי בטיחות מתאימים ועוד. בנוסף כלי רכב רבים מועמסים בעצים וקרשים וקיימת סכנה לשמיטת מטען ופגיעה במשתמשי הדרך השונים.

 

טיפים לחוגגים את ל"ג בעומר 

  • יש לעצור להתרעננות במהלך הנסיעה חזרה מהמדורות בגלל העייפות לאחר החגיגות הליליות. העצירה חשובה במיוחד לחוזרים מהר מירון, עקב הנסיעה הארוכה.
  • חשוב לוודא שכל נוסעי הרכב חגורים, גם מאחור ובמיוחד הילדים. חובה לחגור את הילדים כראוי באמצעות מושבים מתאימים.
  • על הולכי הרגל להקפיד על בגדים זוהרים, לא ללכת בצידי הכביש ואם אין ברירה ללכת נגד כיוון התנועה.
  • הימנעו מהסחות דעת בזמן נהיגה והקפידו על ריכוז. לדוגמה: שיחות בסלולארי, פעילות שאינה קשורה בנהיגה, כמו חיפוש יעד במפה, היסח דעת בגלל ילדים שמשחקים בספסל האחורי וכדומה.
  • מאחר והנסיעה עשויה להיות בכבישים לא מוכרים, נהגו רק במהירות המותרת, שמרו מרחק, הימנעו מעקיפות מסוכנות ומהפתעות בנסיעה והשתלבו תוך התחשבות בנהגים אחרים ובתנאי הסביבה.
  • הקפידו על תקינות הצמיגים - צמיג לא תקין הוא סכנת חיים. בדקו לחץ אויר, סדקים ויובש בארבעת הצמיגים ובצמיג הרזרבי וזאת בטרם יצאתם לדרך.

  • הקפידו על קשירה נכונה ובטוחה של קרשים ועצים וודאו שאין סכנת שמיטה של המטען.

  

 

שמואל אבואב מנכ"ל עמותת אור ירוק: "בצל חגיגות ל"ג בעומר טמונה גם סכנה. נהיגה בשעות הקטנות של הלילה, בעייפות, הימצאות של ילדים בצידי הדרך והובלת מטען בצור מסוכנת. כדי לעבור בשלום את החג משרד התחבורה חייב להגביר את ההסברה והמודעות לסכנות שבנהיגה בעייפות והמשטרה חייבת להגביר את האכיפה והנראות בכבישים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעמיסים עצים ולא נזהרים
מטען עודף ומסוכן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים