שתף קטע נבחר

הטייח וינשטיין

חודשיים לפני סיום תפקידו קיבל יהודה וינשטיין מכתב ממבקר המדינה שפירא, שכלל תחנונים להעברת תיק "ביביטורס" לחקירת משטרה. וינשטיין הדף את הפניות, פרש מתפקידו והותיר אדמה חרוכה. פרשנות מאת טובה צימוקי

אחד הלקחים החשובים שהפיק בנימין נתניהו מפרשות "בר-און חברון" ו"המתנות וההובלות", שהוליכו אותו בשנות ה-90 לחדרי חקירות, לא היה חלילה ללמוד מטעויותיו או מנטייתו להסתבך בשוליים הפליליים של החוק. הוא החליט למנות שומרי סף כלבבו, כאלה שירחיקו אותו מתחנות משטרה וישמרו על גבו יומם וליל.

 

ההצלחה הגדולה ביותר של נתניהו בכל תקופת כהונתו הייתה במינויו של יהודה וינשטיין לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. ככלות הכול, הוא היה גם פרקליטה הפרטי של שרה נתניהו ואין כמו המלצה שלה. נתניהו, אגב, ניסה לשחזר את ההצלחה הזו כשמינה גם את השופט המחוזי הירושלמי יוסף שפירא לתפקיד מבקר המדינה לאחר אודישן מוצלח שערך לו בביתו.

וינשטיין ונתניהו. ראש הממשלה מינה שומרי סף כלבבו (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
וינשטיין ונתניהו. ראש הממשלה מינה שומרי סף כלבבו(צילום: יאיר שגיא)

את עומק "ההצלחה" שנחל עם שפירא רואים עתה, כשזה התנער מחיבוק הדוב בראותו מעשים שלא ייעשו. אדם הגון כשפירא לא הסכים לטייח חשדות לפלילים כפי שהתגלו לו בפרשת "ביביטורס", ובעיקר כשחזה במשך שנים איך מנסים למסמס את החקירה. לא פלא שנתניהו התגולל על שפירא בחריפות בפרשת איום המנהרות, כשחצי הביקורת כלפי שפירא מופנים למעשה לדו"ח הקשה שלו שעמד להתפרסם על "ביביטורס".

 

לעומת זאת, מבחינת נתניהו אפשר להגדיר כאמור את מינויו של וינשטיין ההצלחה המרשימה ביותר של תקופת כהונתו. ההתנהלות של וינשטיין שנחשפת בדו"ח מבקר המדינה, גרירת הרגליים שנועדה שלא לפתוח בבדיקה פלילית מחודשת בפרשת "ביביטורס", היא מודל לטיוח.

 

שפירא. המתין כשלוש שנים עד סיום בדיקת וינשטיין (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שפירא. המתין כשלוש שנים עד סיום בדיקת וינשטיין(צילום: גיל יוחנן)

לא זו בלבד שהחלטת וינשטיין לבדוק את הפרשה במסגרת "בדיקה", אותו מושג פלילי ערטילאי וחמקמק, כבר היוותה כשלעצמה הנחת סלב לנתניהו. החטא העיקרי הוא שהבדיקה גרמה לאיבוד שנות חקירה רבות במשרד מבקר המדינה, מכיוון שהוא המתין עם הדו"ח שלו עד למסקנות היועץ.

 

בשנים הללו היה המבקר מנוע מטיפול בפרשה כדי שלא ליצור מצב שבו שתי רשויות חוק בודקות את אותו נושא. שפירא המתין כשלוש שנים עד סיום בדיקת וינשטיין, שכצפוי לא התפתחה לכדי חקירה. התיק נסגר ואף על פי כן שפירא לא אמר נואש. בצעד חסר תקדים הוא לא קיבל את החלטת וינשטיין לסגור את התיק, והוא שב והעביר לו את החומרים הללו וחומרים נוספים כיוון שלדעתו הם זועקים מחשדות למעשים פליליים.

 

בדצמבר 2015, חודשיים לפני סיום תפקידו, קיבל וינשטיין משפירא מכתב תחת הסיווג חסר התקדים "רגיש" ובו כלולים כמעט תחנונים שווינשטיין ישלח את התיק לחקירת משטרה. וינשטיין יודע שמבקר המדינה וצוותו אינם יכולים להגיע לחקר האמת. לכך דרושה התערבותו.

 

רק היועץ יכול להורות לחקור עדים תחת אזהרה, לפנות לבנקים בצו שיציגו מסמכים שמצביעים על העברת כסף למימון שהותם של בני משפחת נתניהו בחו"ל, ולבקש חיקורי דין בחו"ל של גופים שאינם בשליטת המדינה. כל הפניות הן לשווא. וינשטיין הדף אותן ופרש. כעת, יש ליועץ החדש אביחי מנדלבליט הזדמנות מאוחרת לחקור את הפרשה לעומק באופן אמיתי וללא משוא פנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
וינשטיין ונתניהו. ההצלחה הגדולה ביותר
צילום: AP
מומלצים