שתף קטע נבחר

משפט מבוים בכלא: תובע ששפוט ל-40 שנה, ואסיר מחופש לשוטר

בתום חצי שנה של סדנה משפטית שהעבירו סטודנטים לאסירי כלא מעשיהו, ביימו מאחורי הסורגים משפט שבמרכזו עבירות סמים. "למדנו הרבה דברים שלא ידענו על החוק, אולי נלך ללמוד משפטים"

  

 

שעת לילה מאוחרת על בפסגת הכרמל. בכנסייה הנמצאת על ההר שומעים הנזירים מוזיקה רועשת שמפריעה את מנוחתם. מי שיצא לבדוק מה קורה בחוץ, גילה מאות בני אדם רוקדים ומשתוללים. הוא הזעיק לשם משטרה, ואנשיה חשדו כי הרוקדים תחת השפעת סמים. בחיפוש הם מצאו אצל אחד מהמשתתפים 20 גרם של חומר החשוד כסם, הוא נעצר לחקירה ובמהלכה התברר כי החוגגים הם אנשי קהילה מדרום אמריקה שקיימת כבר 600 שנים.

 

הם הגיעו לישראל וקיבלו אזרחות, וזו מסיבה של אחד מהחגים שהם נוהגים לציין. בחקירה התברר עוד כי מוקדם יותר החשוד שנעצר קיבל בדואר חבילה מחו"ל, ובהוראת מנהיג הקהילה הוא העבירה לידיו. בבדיקת מעבדה של המשטרה עלה כי החבילה מכילה 80 אחוז מצמח הטדורה ו-20 אחוז קנאביס. לפיכך הוגש נגדו כתב אישום על החזקת סמים לשימוש עצמי ועל החזקת סמים בכמות שלא לשימוש עצמי.

 

הסיפור הבדוי הזה שימש בשבוע שעבר אסירים בשיקום בכלא מעשיהו ב"משפט רחוב" שקיימו לסיום סדנת חוק ומשפט שעברו בכלא בחצי השנה האחרונה, בהנחיית סטודנטים למשפט מהמרכז הבינתחומי בהרצליה.

 

המשפט המבוים התקיים במעשיהו בנוכחות אסירים מאגף השיקום, בני משפחה ועוד. התובעים, הסנגורים, הנאשם והעדים הם אסירים השפוטים לעבירות שונות, בהן רצח והריגה. בין העדים גם שוטר לבוש מדים שאותו גילם אחד האסירים - משימה לא קלה בתוך הכלא. השופטים בתיק היו פרופסור אמנון להבי מהמרכז הבינתחומי, עו"ד איהאב ג'לג'ולי ודניאל בן סימון.  

 (צילום : אסף מגל) (צילום : אסף מגל)
(צילום : אסף מגל)

משפט מבוים במעשיהו (צילום : אסף מגל) (צילום : אסף מגל)
משפט מבוים במעשיהו(צילום : אסף מגל)

כאשר השופטים נכנסו ל"אולם הדיונים" נשמעה קריאה, "בית המשפט". כולם קמו על רגליהם, גם הקהל. התובעים, הסנגורים והשופטים לבשו גלימות עורכי דין. בפתח הדיון הבטיחה התביעה שיש לה די ראיות להרשיע את הנאשם והעלתה לדוכן שלושה עדים: השוטר שהגיע ראשון למסיבה, הנזיר וחבר הקהילה שנסע אל הנאשם להביא את החבילה מהדואר. ההגנה משוכנעת שהנאשם ייצא זכאי והעדים מטעמה היו הנאשם עצמו, אשתו, מומחה להגנה תרבותית ומומחה לסמים.

  

בסיום הדיון יצאו השופטים להתייעצות. "אני משוכנע שבעקבות הטענות שלנו צריך להרשיע את הנאשם", אמר התובע, אסיר ששפוט ל-40 שנות מאסר בגין רצח, מהן ריצה עד כה 28. לעומתו, ע', אסיר השפוט ל-20 שנים על הריגה שמהן ריצה עד כה 12, העריך כי הנאשם יזוכה.

 (צילום : אסף מגל) (צילום : אסף מגל)
(צילום : אסף מגל)
 

השופטים פסקו לבסוף כי הנאשם זכאי מהחזקת סמים בכמות שלא לצריכה עצמית, כיוון שלא הוכח כי ידע מה יש בחבילה. החלטתם התקבלה בצהלות שמחה בקרב האסירים והסנגורים, אך השופטים הוסיפו כי הם הרשיעו את הנאשם בהחזקת סמים לצריכה עצמית בגלל 20 גרם שנמצאו ברשותו. הכרעה זו התקבלה בצהלות שמחה בקרב האסירים התובעים.

 

פ' ששימש כתובע סיכם: "אחרי חצי שנה של השתתפות בסדנה המשפטית למדתי הרבה על החוק בישראל, דברים שלא ידעתי. אני יודע כעת יותר על הרשות המחוקקת, הרשות השופטת והרשות המבצעת. אני יודע למי עליי לפנות בכל בעיה. הייתי רוצה ללמוד משפטים אבל לא נראה שאגיע לזה גם בגלל הגיל".

 

ע', ששימש סנגור, סיפר גם הוא כי למד "על זכויות אזרחים, על חוקים ומתי הם נחקקו. למדתי על פסקי דין. כל הנושא מאוד עניין אותי, קיבלתי הרבה ידע על דברים שלא הבנתי. אם הייתי יודע מה שאני יודע עכשיו לפני המשפט שלי, הוא היה מסתיים אחרת. למשפט שלי הגעתי בלי ידע על החוק ועל ההליכים המשפטיים. אולי אלך ללמוד משפטים".

 

קצינת החינוך בכלא מעשיהו, כלאית הדר סלע, סיפרה כי זו הפעם הראשונה שבה מתקיימת סדנה משפטית בכלא. "זו הזדמנות ללמד אותם להסתכל על החוק והמשפט ממקום אחר ולבחון דילמות מוסריות".

 

עידן פורטנויי, אחד הסטודנטים למשפטים במרכז הבינתחומי, אמר שהסדנה התקיימה במסגרת קליניקת משפט. "האסירים קיבלו 90 שעות של סדנה, התהליך איתם היה מאוד מעניין ולא פשוט. אני מקווה שהצלחנו לעזור להם להבין את החוק והמשפט ולצאת ממעגל הפשיעה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : אסף מגל
כלא מעשיהו השבוע
צילום : אסף מגל
מומלצים