שתף קטע נבחר

נציב קבילות החיילים: מצב מוכנות המשוריינים - לא רחוק ממלחמת יום כיפור

מדו"ח 2015 נמצא כי הכשירות של הטנקים והנגמ"שים נפגעה אנושות עקב הקיצוץ: "התרעתי כבר על קריסת מערך הנגדים בימ"חים. נגד אחד צריך לטפל במאות טנקים". הדו"ח מצביע על היעדר פקודת מטכ"ל בנושא שימוש בסמארטפונים, על עלייה בתלונות חיילים ועל התעמרות בהם. 61% מהתלונות מוצדקות

 

 

 

טנק "מרכבה" בתום מבצע "צוק איתן" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טנק "מרכבה" בתום מבצע "צוק איתן"(צילום: AFP)

נציב קבילות החיילים במשרד הביטחון, אלוף (מיל') יצחק בריק, מתריע מפגיעה קשה במחסני החירום של צה"ל וקובע כי המצב "לא רחוק ממה שהיה ערב מלחמת יום הכיפורים מבחינת מוכנות המשוריינים". הדו"ח השנתי לשנת 2015 חושף תמונה מדאיגה על רמת הכשירות של הטנקים והנגמ"שים בימ"חים של חטיבות יחידות השדה בצבא היבשה, בעקבות קיצוץ מאות רבות של נגדים שהיו אחראים על תחזוקת המשוריינים ביחידות הסדיר והמילואים כאחד.

 

לקריאת הדו"ח המלא של נציב קבילות החיילים לשנת 2015 - לחצו כאן

 

בריק מתח ביקורת קשה על התנהלות צה"ל שהובילה לאובדן ידע וניסיון רב שנצבר במשך עשרות שנים, בעקבות מימוש תוכנית הקיצוצים בכוח אדם הגדולה בצבא. זו החלה לפני כשנתיים ואף תימשך עם מימושה של התוכנית הרב-שנתית גדעון, שמטרתה להוריד את כמות אנשי הקבע בצבא באופן משמעותי, בשנים הקרובות.

 

האלוף בריק אמר כי לפני כחצי שנה הוא העביר מכתבי התרעה בנושא לאלופי צה"ל, לרמטכ"ל ולשר הביטחון, אך לפני כחודש, בתום סיור ביקורת שערך בשטח בבסיסי הימ"חים, הוא מצא כי המצב רק החמיר וכלל לא השתפר. "בשיחות סגורות עם אלופים ומפקדי אוגדות הם מודים בפניי שהמצב בעייתי אך בפועל הצבא לא עושה עם זה דבר. אנחנו כבר במצב שהוא לא רחוק ממה שהיינו ערב מלחמת יום הכיפורים מבחינת מוכנות המשוריינים של צה"ל. אם המצב יימשך ויידרדר, תוך כשנה-שנתיים תיפגע מאוד רמת הכשירות של אמצעי הלחימה בצבא היבשה לקראת מלחמה. הקיצוץ הפך לדבר קדוש מדי בצה"ל ויש ימ"חים שבהם הורידו את כמות הנגדים משלושה לאחד. זה גרם לכך שגם חיילי התחזוקה והחימוש הגרועים ביותר לא רוצים לחתום קבע ואלה שנמצאים בקבע מקוצצים או עוזבים לאזרחות. גם מבחינת השכר העלוב של הנגדים, התוספת ממשרד האוצר התבטאה רק במאה עד 300 שקלים, מאחר שלנגדים הללו שנחשבים לשקופים אין תואר אקדמי".

 

ההמלצה המרכזית של הנציב בצה"ל בנושא היא להחזיר לשורות הצבא את הנגדים: "התרעתי כבר על קריסת מערך הנגדים בימ"חים. הם האנשים שאמורים אחת לחודש להחליף מצברים בטנקים, לבדוק נזילות ועוד. אך כיום, נגד אחד צריך לטפל במאות טנקים, מה שמרדד את הביצוע. בנוסף, אין פה שום התייעלות מאחר שהצבא משלם מיליוני שקלים על בלאי וחוסר טיפול בחלקי החילוף". 

אלוף (מיל) יצחק בריק, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אלוף (מיל) יצחק בריק, היום(צילום: מוטי קמחי)

במקום פנים אל פנים, מפקדים מדברים עם חיילים בווטסאפ (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
במקום פנים אל פנים, מפקדים מדברים עם חיילים בווטסאפ(צילום: דובר צה"ל)

תופעה נוספת שאליה התייחס הנציב במסיבת העיתונאים שקיים בקריה נוגעת לשימוש המוגבר של לוחמים ומפקדים בטלפונים ניידים, וזאת מאחר שעדיין לא גובשה פקודת מטכ"ל בנושא. "מצאתי יחידות קרביות שבהן 70% מהשיחות שמתנהלות בין המפקדים והחיילים הן בסמארטפון", אמר. "נתקלתי בחיילים בעמדות שמירה או בהסתערות באש בתרגילים מדברים בסמארטפון עם בני משפחותיהם.

 

"חמור מכך, ראיתי מפקדי פלוגות שבמקום לדבר עם קציניהם בגובה העיניים הם מנהלים שיחות פיקודיות בווטסאפ. זה נוח יותר מלקום מהמיטה. מפקד שמדבר עם חייליו בקבוצת ווטסאפ הוא לא מפקד, ובקושי הוא חבר שלהם.

 

"נתקלתי גם במקרים שבהם מ"מים מעבירים פקודות בסמארטפון למ"כים שלהם שנמצאים מעבר לגבעה על אף הסיכון שקיים בכך מבחינת זיהויים על ידי האויב. מאידך מח"טים שהוציאו את הפלאפון מחייליהם באימונים או בפעילות סיפרו שרמת הפיקוד והלכידות ביחידתם עלתה".

 

הנציב בריק התייחס לתופעה נוספת דומה הקשורה לפיקוד באמצעות מיילים: "נתקלתי במג"ד שסיפר לי שקיבל שבעה מיילים ביום, בהם הנחיות מאלופים, אבל הוא החליט למחוק את רובם ולבצע רק עשרה אחוז מהם על דעת עצמו וכפי שמצא לנכון, רק בגלל שאותם קצינים שלחו את המיילים ללא בקרה על יישום הנחיותיהם. במלחמה הבאה נמצא את הקצינים מחליטים מה לבצע ומה לא".

 

רוב הקבילות מוצדקות

האלוף במיל' בריק בחן 6,371 קבילות של חיילים שבהן נקבע כי חיילים נפגעו פיזית וספגו התעמרות וקללות. 61% מהקבילות נמצאו מוצדקות. מהדו"ח עולה כי השנה חלה עלייה של ממש בקבילות שבהן התלוננו פקודים על התעמרות בהם.

 

37% מהקבילות היו בנושא יחסי מפקד-פקוד, 13% בתחום הרפואי ו-13% של מועמדים לשירות ביטחון. 778 קבילות היו בנושא נוקשות יתרה של מפקדים (לעומת 532 קבילות באותו נושא ב-2014), 612 בנושא התבטאות ומעשים הפוגעים בכבוד, 523 בנושא אי-מענה או טיפול לקוי בפניית חייל ו-62 בעניין אי-הספקת מזון או מניעת מזון.

 

בתחום הרפואי – 243 קבילות היו בגין טיפול לקוי של רופא, 95 בגין אי-כיבוד המלצות רופא מומחה על-ידי גורם רפואי, וקבילה אחת עסקה בתנאי אשפוז. 85 מהקבילות היו בגין תשלום לבית חולים אזרחי ולאמבולנס – לרבות עבור טיפול בחדר מיון של חיילים – אף שהצבא צריך לשאת בתשלום.

 

הוריו של חייל בשירות חובה הגישו קבילה לאחר שהרב-סמל הפלוגתי פצע את בנם במכוון באמצעות אקדח סיכות. ממצאי בירור הקבילה העלו שהרס"פ הידק סיכה לזרוע החייל באופן שגרם לו לחבלה ולפגיעה. מפקד הפלוגה הבהיר כי התנהלות הרס"פ אינה ראויה. הרס"פ טען להגנתו כי דבקה בו "רוח שטות" והביע חרטה. נציב קבילות החיילים מצא כי יש פגם חמור בהתנהגותו של הרס"פ.

ממצאים קשים בדו"ח נציב קבילות החיילים  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ממצאים קשים בדו"ח נציב קבילות החיילים (צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)
  

וזה לא המקרה היחיד שבו מפקד פגע באופן אלים בחייל. מקבילה אחרת של לוחם בצה"ל עולה כי במהלך מטווח הבחין מפקד המחלקה בחייל כותב על קיר המטווח. הקצין פנה לעבר החייל ובעט בו באופן שהביא לידי נפילתו, ולאחר שבעט בו שוב הוא היכה אותו בקת נשקו. גם כאן מצא הנציב פגם חמור בהתנהלות הקצין ו"חציית קו אדום".

 

הנציב הציג גם קבילה של חיילת שהלינה על התנכלות חמורה של חיילות המשרתות עמה. החיילת נפצעה בגבה וחוותה תקופה ארוכה של כאבים, ולפיכך אושרו לה הקלות רפואיות ופטורים מתורניות שונות. בתקופה שבה הייתה בתקופת מחלה לחצו עליה חיילות היחידה שתבטל את חופשת המחלה והלחץ ניכר בליווי צעקות ובהתבטאויות בלתי הולמות כלפיה. היא קבלה שהמפקדת שלה לא נקטה צעדים ראויים כדי להפסיק את הניכור כלפיה, אף שהייתה מודעת לתחושותיה ולמצבה.

 

במקרה נוסף בעט מפקד מחלקה בחייל שנרדם במהלך תרגיל פלוגתי כדי להעיר אותו. מפקד הגדוד שתחקר את הקבילה ציין כי התנהלותו המשמעתית הכללית של החייל לא הייתה מיטבית, אולם בשיחתו עם מפקד המחלקה הוא העיר לו על הדברים והדגיש לפניו כי אין להשתמש בשום אופן בכוח פיזי כלפי החיילים.

 

וזה לא הכול. חיילת הלינה על התנהלות מפקדה, קצין בדרגת סרן, שאיים עליה והתבטא כלפיה בצורה שאינה הולמת בנוכחות מפקדותיה, עמיתיה וחיילים נוספים. מבירור הקבילה התברר כי הקצין נהג להעיר לפקודותיו בפומבי ובטון תקיף וקולני, ולעתים צעקותיו נאמרו בנוכחות מטופלים, עמיתים או חיילים המשרתים ביחידה. עוד עלה כי הקצין נהג להתבדח עם פקודותיו באופן שהיה אפשר לפרש כמעליב ובוטה – נוסף על אמירות בעלות רקע גזעני או מיני. הנציב מצא כשל פיקודי בהתנהלות הקצין.

 

בקבילה נוספת מתוארת פנייתו של נגד בשירות קבע שהתלונן נגד התנהלותה והתבטאותה של מפקדת כלפיו. הוא טען שהתנהל שיח בינו לבין המפקדת, בין היתר בבדיחות, שכלל ביטויים הדדיים הנוגעים למוצאו העדתי. בהמשך, בדיון תקופתי שעסק בבחירת מצטיינים ביחידה, הועלה שמו של הנגד. המפקדת שלו התבטאה בדיון באופן שאינו הולם וכוללני ובביטוי שיש בו רמיזה לגזענות. הנציב מצא פגם חמור באופן התבטאות המפקדת וקבע שהיא לא פעלה על פי הנורמות הבסיסיות המצופות ממפקדת וממשרתת קבע בצה"ל.

 

וזה לא היה הביטוי הגזעני היחיד. כמה חיילים הלינו על אופן התנהלותו והתבטאויותיו הבלתי הולמות של נגד המשרת במטבח. בקבילתם טענו החיילים על יחס משפיל ומזלזל של הנקבל כלפי חיילים, על הפחדות, איומים וקללות מצדו, ועל הענקת כינויי גנאי לחיילים על ידו, כגון "שמן מסריח", "אשכנזי לבן", "רוסי מסריח", "אוזניים גדולות", "ערבי" וכדומה.

 

לדבריהם, הנקבל התעלל בהם נפשית יום-יום, שעה-שעה, השפיל אותם עד כדי בכי, וכל ניסיון מצדם לשנות את המצב החמיר את התנהגותו ואת מצבם. נציב הקבילות ציין כי נפלו פגמים חמורים בהתנהלות הנקבל כלפי פקודיו וכי לא התקיימו פעולות הפיקוד הנדרשות של מפקד היחידה כדי לוודא שהמפקדים ביחידתו פועלים בהתאם לנורמות המצופות מהם בעת התנהלותם מול פקודיהם.

 

עוד מביא הנציב קבילה של חייל שאמו נפטרה. בבדיקה התברר כי מפקדתו האישית של החייל לא עדכנה את סגל הפיקוד ביחידה בזמן אמת בדבר מות האם, דבר שהביא לידי כך שמפקדיו לא היו לצדו בתקופה קשה זו.

 

תגובת צה"ל

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לדו"ח כי הרמטכ"ל גדי איזנקוט מינה את סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר גולן, לטפל בפערים שהועלו כחלק מתוכנית העבודה לשנה הקרובה: "בצה"ל מחויבים ללמוד את תכניו ביסודיות ובמקצועיות, להפיק את הלקחים המתבקשים ולתקן את הדרוש תיקון.

 

"בשבוע שעבר נפגש הרמטכ"ל עם נציב קבילות החיילים, וזה הציג לו את המגמות העיקריות העולות מן הדו"ח וציין את החשיבות בבדיקה מתמדת של צה"ל, בעיקר בכל הנוגע לטיפול במשאב האנושי. בדבריו הדגיש ראש המטה הכללי כי 'השנה החולפת התאפיינה בלחימה בטרור ביהודה ושומרון, לצד מאמץ משמעותי לשיפור מוכנות צה"ל לחירום ומלחמה. גם בתקופה מאומצת זו נדרש להקפיד על טיפול נכון ואיכותי במשאב החשוב ביותר של צה"ל - האנשים. עלינו לזכור כי המשימה תמיד בראש והאנשים במרכז'.

 

"בדו"ח מצוין כי ישנה ירידה במספר הקבילות מ-6,711 אשתקד ל-6,371 קבילות השנה, ו-61.06% מהקבילות נמצאו מוצדקות. הנציב הדגיש בדו"ח את שיתוף הפעולה המלא ואת המוכנות של מפקדי צה"ל לקבל ביקורת ולהפיק לקחים על מנת לשפר את המנהל התקין בצה"ל ולשמור על זכויות החיילים.

 

"בפרק העוסק בשירות הקבע בצה"ל התייחס הנציב להשפעת השינויים הארגוניים שהתרחשו במהלך שנת 2015, על הפרט, תנאי שירותו וזכויותיו. במסגרת התוכנית הרב-שנתית 'גדעון', המתאימה את אתגרי צה"ל למציאות המשתנה, התבצעו ומתבצעים צעדי התייעלות נרחבים הכוללים שינויים ארגוניים וצמצום בהיקף כוח האדם בצה"ל, בדגש על משרתי הקבע. תכנון ומימוש התוכנית נעשים תוך ראייה עתידית והתחשבות בהשפעת השינויים הארגוניים על הפרט ומתן מענה מיטבי להם.

 

"הנציב התייחס בדו"ח לשדרת הפיקוד של הנגדים בצה"ל ולתנאי שירותם ומעמדם כמשרתי קבע. הנגדים מהווים נדבך משמעותי בפעילויות צה"ל בשגרה ובחירום, והם מוקד ידע מרכזי ומשפיע ביחידות שבהן הם משרתים. מערך הנגדים בצה"ל עבר ועודנו עובר בשנים האחרונות תמורות ושינויים רבים. במסגרת כך הוסדר מנגנון המאפשר לנהל מסלולי שירות מובנים לנגדים ואף מגדיל את שכר הנגדים בקבע הראשוני. לצד זאת, נוספו כלי סיווג, מיון והערכה לנגדים והורחב רצף הכשרתם. בנוסף, הוספו והורחבו תוכניות המיועדות גם לשימור הנגדים המשרתים ביחידות מחסני החירום הכוללות תוכניות לימודים מגוונות, הטבות ותמריצים וכן מסלול פיתוח לקידום אישי במערך יחידות מחסני החירום.

 

"בפרק העוסק בסוגיות פיקוד ומנהיגות התייחס הנציב לסוגיות הנוגעות ליחסי מפקד-פקוד, בהתנהגות לא הולמת מצד מפקדים ובהתנהלות שאינה עולה בקנה אחד עם ערכי צה"ל. בצה"ל מצופה מכל מפקד בכל דרגה ובכל תפקיד לשמש דוגמה ומופת הן באפיק המקצועי והן בטיפול בפרט, ולפעול בהתאם לערכי צה"ל ורוח צה"ל. כל חריגה כפי שמובאת בדו"ח ראויה לגינוי, וכפי שמצוין בכל אחד מהמקרים, הנושאים הובאו לידיעת המפקדים הבכירים והם טיפלו בחריגות במלוא הרצינות והחומרה.

 

"הנציב התייחס בפרק ייעודי בדו"ח לשירותי הרפואה בצה"ל. צה"ל משקיע מאמצים רבים על מנת להעניק טיפול רפואי ראוי למשרתיו. בשנה האחרונה נבנתה תוכנית אסטרטגית שנועדה לשפר את השירות הרפואי שמקבלים חיילי צה"ל ובמסגרתה צפוי תהליך העברת הטיפול הרפואי במשרתי הקבע ממרפאות הצבא לקופות החולים ופינוי המשאבים מכך לטובת שיפור השירות לחיילי החובה. כמו כן, חיזוק הרפואה הצבאית בהגדלת מספר הרופאים, שיפור הטכנולוגיה ומימוש אחריות המפקדים על בריאות החיילים. חיל הרפואה רואה לנגד עיניו את בריאות המשרתים ופועל בכל הדרכים על מנת לשפר את המענה הרפואי הניתן למשרתים.

 

"עוד התייחס הנציב לסוגיית היחס למשרתי מערך המילואים של צה"ל. צה"ל מכיר בחשיבותו הרבה של מערך המילואים ומוקיר את תרומתו ארוכת השנים. חשיבות הטיפול במשרתי המילואים מוטמעת בצה"ל, שפועל כל העת לשיפור ההתנהלות מול חיילי המערך ולהפקת הלקחים ממקרים חריגים. זאת בין היתר באמצעות אתר המילואים החדש המאפשר מענה טכנולוגי מתקדם, וביצוע תהליכים באופן יעיל ומהיר מבעבר.

 

"בפרק העוסק במיועדים לשירות ביטחון (מלש"בים) התייחס הנציב לקשיים שבהם נתקלים המיועדים לשירות בעת מיונם לצה"ל. צה"ל מייחס חשיבות רבה לקשר עם המלש"בים ולשיתופם בתהליך הגיוס והשיבוץ, ועל כן בימים אלו מתנהל תהליך להקמת אתר ויישומון שיאפשרו מתן שירות מהיר ויעיל. בעניין הליך הגיוס למתנדבים, צה"ל ביצע פעולות רבות להקלת ההליך, בהן הטמעת מוקד המתנדבים במרכז השירות של מיטב ומיסוד מנגנוני טיפול ממוכנים לטובת טיפול מהימן במתנדבים. בנוסף, בצה"ל אושרה תוכנית המטייבת את המענה לעתודאים בחלוקה לשלבי הגיוס, הלימודים והשירות, על מנת להבטיח טיפול מיטבי בהם. כמו כן, בשנה האחרונה בוצעה באגף המודיעין התייעלות ניכרת בתהליכי המיון והקשר עם המלש"ב. בתוך כך, נוצר חיבור הדוק בתהליכי העבודה מול מיטב, הוטמעה מערכת צה"לית לטובת סנכרון המידע וננקטו כל האמצעים על מנת שלא ייפגעו זכויותיו של המלש"ב בעת מיונו לאגף המודיעין.

 

"הנציב גם התייחס לסוגיית הפיקוד והמנהיגות של מפקדי צה"ל בעידן הטלפונים החכמים. מתוך הבנת מרכזיות והשפעת המרחב הרשתי על כל התחומים, ראש המטה הכללי מינה ועדה ייעודית אשר בראשה עומד ראש אגף כוח האדם ומטרתה לגבש את מדיניות השימוש של חיילים ומפקדים ברשתות החברתיות. בתוך כך הוועדה תעסוק גם בנושא התווך הפיקודי והמציאות המשתנה בעידן הטכנולוגי. מצופה ממפקדי צה"ל לעקוב אחר ביצוע הפקודות והמשימות שאותן דרשו ולנקוט דוגמה אישית במרחב הציבורי והפיקודי כאחד.

 

"ממצאי הדו"ח מהווים עוד כלי בידי צה"ל על מנת לחדד נושאים אשר זקוקים למתן תשומת לב מיוחדת, טיפול ועיסוק בקרב המפקדים כלפי פקודיהם. כל הנושאים הובאו לשולחנם של המפקדים ומקבלי ההחלטות בצה"ל, אשר פועלים ללא לאות בכדי לייעל ולשפר את הטיפול בכוח האדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טנק מרכבה בזמן "צוק איתן"
צילום: AFP
מומלצים