שתף קטע נבחר

אוסף הסודות

יש אנשים שאוספים מפיות, אחרים אוספים בולים ויש כאלה שאוספים את הסודות הכי כמוסים, כמו פרנק וורן שחילק גלויות ריקות עליהן כתובתו האישית כדי שאנשים ישלחו לו את הסוד שלהם

בשיתוף מפעל הפיס

 

לרגל פתיחת תחרות צרצרפיס שמאתגרת את הקהל הרחב לכתוב סיפור קצר (צרצור) ב- 140 תווים, בנושא "סוד", בטח תשמחו להכיר את פרנק וורן, האיש שאוסף סודות.

 

יש אנשים שאוספים בולים. פרנק וורן אוסף סודות. אנשים זרים מקצוות תבל שולחים לו גלויות הכוללות וידויים, אכזבות ותקוות לעתיד.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

הכל החל לפני 10 שנים, "רציתי לדעת אם יש לאנשים סודות, ואם כן - אם הם היו מסכימים לחלוק אותם עמי", מסביר וורן.

 

הוא הדפיס 3,000 גלויות הממוענות לכתובתו והכוללות מקום ריק שבו אנשים יכולים לרשום את הסוד - "משהו שהם לא חשפו לאחרים לפני כן" - ולעטר את הגלויה בציור ולשלוח אותה בצורה אנונימית. הוא נתן את הגלויות לעוברים ושבים ברחוב העיר וושינגטון, והמתין.

 

זרם של גלויות

"לא ידעתי אם אקבל 10 או 20 או בכלל לא", התוודה וורן, אבל ההיענות היתה מעבר לצפיותיו הפרועות ביותר. "כשהגלויות, עם הסודות, הגיעו לתא הדואר שלי סרקתי אותם והעליתי אותם אינטרנט", הוא מספר, ועד מהרה מעל למיליון איש ביקרו באתר והרעיון החל להתפשט באופן ויראלי.

 

"אנשים מאירלנד, יפן, דרום אפריקה, אנגליה, גרינלנד, אוסטרליה החלו קונים גלויות משלהם ושלחו אלי את סודותיהם, לעיתים בשפות שונות".

 

ב-10 השנים שלאחר מכן, הוא קיבל יותר ממיליון גלויות, גם עם עיצובים צבעוניים, אמנות מקורית או צילומים. לפעמים רשומים על חפצים יומיומיים כמו נעלי ריקוד או בלונים. והן עדין מגיעות.

 

הודעות סודיות

ההודעות היו מגוונות: מצחיקות ושמחות ועצובות ושוברות לב. "אמא ביולוגית יקרה, יש לי הורים אדירים. מצאתי אהבה. אני מאושרת", כך נרשם על אחת הגלויות אשר על גביה מופיע תינוק בן יומו.

 

"אני נותן קפה נטול קפאין ללקוחות אשר אינם נחמדים אלי", כך נכתב על גלויה אחרת אשר נכתבה על ספל מנייר של אחת הרשתות לממכר קפה.

 

כך כתב וורן על העשייה: "אני מאמין שאני מסוגל ליצור מקום בטוח, נטול שיפוטיות שבו אנשים יכולים לחלוק פנטזיות חבויות, פחדים ותקוות, תשוקות, עלבונות וסיפורים מצחיקים, מעשי צדקה סודיים...זה יהיה משהו מאד מיוחד".

 

הפרויקט שלו, POSTSECRET, הפך להיות למשהו מאד מיוחד.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מעבר לגלויה

מה שהתחיל בניסוי חברתי התפתח להיות תופעה גלובלית רבת פנים אתר האינטרנט שלו הינו האתר שיש בו הכי הרבה ביקורים בעולם והשיחות עימו הפכו לרבי מכר באודיטוריומים הגדולים בעולם. הוא כתב 6 ספרים על פרויקט הגלויה וקיימת אפילו הצגה עליה כיום בקנדה - פירמידה ענקית, עשויה לבנים עשויות יותר מחצי מיליון גלויות צבעוניות, מגיעה עד לתקרה במוזיאון ה-Smithsonian של הדואר הלאומי בעיר וושינגטון.

 

"אנשים מאד אוהבים את הפירמידה הזאת", אומרת אמילי מורגיה, מומחית לתכנית החינוך במוזיאון. "אנו נכנסים פנימה ורואים המון רב של אנשים השוהים שם שעות ועוברים מגלויה לגלויה...אנשים יחייכו, יצחקו ואפילו יבכו לנוכח גלויות אלה...הם מוצאים חלקים מעצמם בתוך הגלויות".

 

קירות או גשרים

"סודות יכולים לעטות צורות שונות", הוא אומר. "הם יכולים להדהים או להיות טיפשיים, הם יכולים לחבר אותנו אל האנושיות העמוקה ביותר שלנו או אל אנשים אשר מעולם לא פגשנו.

 

"כשאני מקבל את הסודות המתורגמים האלה, נראה שלא משנה מהי היבשת אשר ממנה הגלויה נשלחה או מהי השפה בה עשו שימוש – המשותף לכל הסודות הם הפחדים, התקוות והשאיפות המשותפים", הוא מוסיף. אגב, וורן קורא ושומר כל גלויה וגלויה.

 

"בית הסוהר איננו כמו בסרטים", נכתב על אחת הגלויות, ואחרת שעוצרת אנשים בקריאתם: "כל אלה אשר הכירו אותי לפני 9/11 חשבו שאני מת". רקע הגלויה מראה צילום אפור ומעורפל של שני המגדלים המתמוטטים בלהבות.

 

מדוע לחלוק?

בחולקם את הסודות עם אחרים, וורן מאמין שאנשים מרגישים מחוברים אל אחרים ובכך הם מרגישים פחות לבד. הסיבות לכתיבת הגלויות ומשלוחן לאדם זר לחלוטין מגוונות כמו תוכן הגלויות עצמן, הוא אומר.

 

"זוהי זכות עבורי שכל כך הרב אנשים – מאות אלפים – מקצוות העולם בוטחים בי וחולקים עימי את סודותיהם העמוקים והאמיתיים ביותר".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

במהלך שיחה שהתקיימה ב-2012, וורן סיים את הערב בקריאה של אחת מהגלויות המועדפות עליו: "כשאנשים שאני אוהב משאירים לי הודעות בטלפון הנייד, אני תמיד שומר אותן למקרה והם ימותו מחר ולא תהא לי דרך אחרת לשמוע שוב את קולם".

 

כשאותו אדם שלח את הסוד הזה, צעירה אחרת שלחה את ההודעה האחרונה שהיא שמעה מסבתא שלה, ואז הוא השמיע הקלטה של ההודעה הזאת בה שומעים את הסבתא שרה שיר יומולדת שמח לנכדתה החוגגת 21 שנים.

 

"שיהיה לך יום הולדת שמח", היא שמעה בסוף ההודעה, "אני אוהבת אותך ונפרדת ממך עכשיו". מעטות היו העיניים היבשות שנותרו באולם למשמע ההודעה וכולם מחאו כפיים.

 

* הכתבה פורסמה במקור באתר וויס אוף אמריקה

 

תחרות צרצרפיס תימשך עד 14 ביוני בחצות. התחרות פתוחה לקהל הרחב, מגיל 18 ומעלה. את הצרצורים ניתן לשלוח לעמוד הפייסבוק של "צריך פיס בתרבות", דרך אתר האינטרנט של מפעל הפיס או ישירות לעמוד התחרות. הסיפור שיבחר במקום הראשון על ידי חבר השופטים יזכה ב- 15,000 שקלים, המקום השני יזכה ב- 10,000שקלים והמקום השלישי ב- 5,000 שקלים.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים