yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 30.05.2016
    סכנה לכלכלה
    סבר פלוצקר

    התופעה אינה חדשה, אך ממדיה בתקופה האחרונה מעוררים סימני דאגה רבים. הכוונה היא לסתירה מעמיקה בין הנתונים הסטטיסטיים על גידול מהיר בתעסוקה מצד אחד ועל קיפאון בצמיחה מהצד השני. הסתירה הובלטה ברבעון הראשון של השנה. מגזר העסקים של המשק התכווץ, היצוא המשיך לרדת, ההשקעות היצרניות נעצרו – ובה־בעת מספר המועסקים גדל בכ־20 אלף, מספר המועסקים במשרה מלאה זינק לשיא והאבטלה ירדה, לראשונה בהיסטוריה, אל מתחת ל־5% מכוח העבודה.

     

    לכאורה משהו בלקט הנתונים הללו לא מסתדר. האומדנים (הסטטיסטיקה הלאומית מבוססת כולה על אומדנים הנלקחים ממדגמים) נראים בעייתיים: או שהצמיחה האמיתית מהירה יותר, או שההתרחבות של התעסוקה איטית יותר. הרי לא ייתכן גם וגם.

     

    בעצם, כן ייתכן. הפתרון המגשר בין תוספת לתעסוקה לבין ירידה בייצור הוא הפריון, כלומר התוצר לעובד. כשכמות גדולה יותר של מועסקים מייצרת תפוקה ריאלית קטנה יותר, הפריון של כל מועסק יורד. זו אריתמטיקה פשוטה. בשנה שעברה גדל התוצר ב־2.3%, התעסוקה גדלה בקרוב ל־3% והתוצר לעובד מועסק – או לשעת עבודה – ירד ב־0.8%. בשליש הראשון של השנה מגמת הירידה בפריון רק הוחמרה.

     

    ירידת הפריון מסכנת את הכלכלה הישראלית, את עתידה ועתידנו. היא משקפת בעיקר את ההצטרפות למעגלי התעסוקה של אזרחים בגיל עבודה בעלי כישורים חלקיים, בלתי־מספיקים למשק מודרני. בענפי המסחר והבינוי מחליפים העובדות והעובדים את ההשקעות הנדרשות במיכון ובציוד מתקדם ובכך מנציחים את הפריון הנמוך ממילא השורר שם.

     

    תהליך זה לא כולו שלילי. יש ברכה ביציאה לעבודה של אזרחים שבשולי מאגר התעסוקה הרגיל. אם לא יעבדו, ייאלצו לחיות על קצבאות וזו חלופה גרועה במיוחד. העסקתם פותחת פתח מסוים לקידום כלכלי וחברתי. אך אליה וקוץ בה. כל עוד נתוני היסוד שלהם נמוכים - תרומתם למשק נמוכה ומתבטאת בירידה בפריון העבודה הממוצע. במקום להתקרב לסטנדרטים מערביים, אנחנו מתרחקים מהם.

     

    בהרצאתה המכוננת בכנס הורביץ השנה הזהירה נגידת בנק ישראל קרנית פלוג מפני דלדול באיכותו והשכלתו של כוח העבודה בארץ, כתוצאה מהתפתחויות דמוגרפיות ידועות. הנגידה הצביעה גם על התרופה לחולי: השכלה עיונית ומקצועית מודרנית לצעירות וצעירים בקהיליות היהודית־חרדית והערבית־מוסלמית. בלי השקעה במאגר אנושי זה, הסתירה בין נתוני תעסוקה לנתוני צמיחה תלך ותחמיר – וישראל תלך ותתרחק מהשגת רמת התפוקה ורמת החיים המקובלות במדינות מתועשות מובילות.

     


    פרסום ראשון: 30.05.16 , 19:55
    yed660100