שתף קטע נבחר

"נגד אחד אחראי על 100 טנקים בימ"ח". כך הזניח צה"ל את המשוריינים

פיטורי מאות נגדים, חיילים ברמה נמוכה ותחושת הזנחה כללית. לאחר פרסום דו"ח נציב קבילות החיילים, שהתריע על פגיעה קשה בכשירות הטנקים והנגמ"שים, סיפרו נגדי חימוש ל-ynet על ההזנחה המערכתית שהובילה למצב העגום: "אמרו לנו 'זה מה יש ותעשו את המקסימום'"

טנקים של צה"ל בגבול הרצועה, ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טנקים של צה"ל בגבול הרצועה, ארכיון(צילום: EPA)

עשור לאחר מחדל הציוד של צה"ל שנחשף ערב מלחמת לבנון השנייה, ויום לאחר שנציב קבילות החיילים אלוף (מיל') יצחק בריק התריע מפני פגיעה קריטית במצב מוכנות המשוריינים, נגדי חימוש וקצינה בחיל, שדיברו עם ynet בעילום שם מחשש שייענשו, מספרים על ההזנחה בתחום ומתריעים מפני השלכות מסוכנות. "המספרים הפכו להזויים", סיפרה קצינת חימוש בגדוד סדיר. "יש נגד אחד שאחראי על מאה טנקים בימ"ח. בצוק איתן כבר ראינו ניצנים של הקיצוצים, כאשר טנקי מרכבה סימן 3, המיושנים יותר, נתקעו ברצועה בגלל בעיות במנועים שלהם. זה רק יחמיר במלחמה הבאה".

 

בשנתיים האחרונות פוטרו מאות נגדי חימוש, והמגמה רק תלך ותגדל בשל התוכנית הרב-שנתית החדשה "גדעון". "מתוך ארבעה נגדים בימ"ח, נותרנו שניים, וגם לגבי אחד מאיתנו יש סכנה של פיטורים", סיפר נגד חימוש בן 26 בחטיבת שריון השייכת לפיקוד צפון. "עם מספר מועט של חיילי חובה אנחנו צריכים לטפל ולתחזק עשרות טנקי מרכבה, נגמ"שים וכלים הנדסיים כבדים, שמחר ייכנסו לדרום לבנון ויצטרכו לתמרן לעומק של עשרות קילומטרים בשטח קשה ותחת אש. זו עבודה שחורה, פיזית וקשה, שאף אחד לא מוקיר, ועכשיו גם לא הגיונית לביצוע".

  

 

הנגד הסביר כי מעבר למחסור בכוח אדם, החטיבה גם סובלת ממוטיבציה ירודה לאור החיילים שצה"ל בוחר לשלוח אליה. "חיילי החובה שמוקצים לנו הם לרוב בעייתיים", אמר הנגד, "כאלה שנפלטו מתפקידי לחימה, לא רוצים לשרת בצבא וראו הרבה יותר ימי כלא מאשר ימים בהכשרה כ'חימושניקים'. במקום לטפל בטנקים, אנחנו מטפלים בחיילים האלה, שמגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך ומחפשים רק איך להתחמק מהעבודה, כי הצבא מעדיף לשלוח אותם הנה".

 

הנגד הביע תחושות קשות כלפי המערכת ואף ציין כי הוא נאלץ לדחות את חתונתו כבר פעמיים, כי לא הצליח להתייצב כלכלית. "השכר שלי הוא 4,400 שקלים אחרי תוספות על יום עבודה שלפעמים מסתיים ב-2 בלילה, ובחירום כמובן זה 24/7", סיפר. "אין לי תואר אקדמי וגם לא יהיה לי. חלק מנגדי החימוש אולי לא סיימו 12 שנות לימוד, אבל הם נושאים ניסיון וידע מכני של טיפול בכלים משוריינים שלא קיים באזרחות ועובר מדור לדור של נגדי חימוש, עוד מששת הימים ויום הכיפורים.

 

"כולם בצמרת צה"ל ובמשרד האוצר התגאו לפני כמה חודשים שהנגדים יקבלו תוספת שכר, אבל היא מעוררת רחמים. אצלי זה בקושי הגיע ל-200 שקל בחודש, בעוד לנגדים בגילי באמ"ן או באגף התקשוב, התוספת היא יותר מאלף שקלים. עם כל הכבוד להם, אני משפיע על שדה הקרב לא פחות מהם ואף יותר, ובצבא לא יודעים להעריך זאת".

 

  

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

 (צילום: עידו ארז ) (צילום: עידו ארז )
(צילום: עידו ארז )
 

גם קצינת חימוש בגדוד סדיר בחרה לספר על סדר עדיפות לקוי בצבא. לדבריה, "משקיעים יותר תקציבים בסייבר או באמ"ן, ובפעם המי-יודע-כמה מזניחים את זרוע היבשה, בדגש על מוכנות הנגמ"שים והטנקים, שלעד יהיו 'לואו-טק'. לי כקצינה אין ולא יהיה את הידע שיש לנגדי החימוש בגדוד. איך אשכנע חייל יחסית טוב שלי לחתום קבע כנגד חימוש, כאשר הוא רואה שנצטרך לתת לו השלמת הכנסה, ושהנגדים קורסים מרוב עבודה?"

 

הקצינה הוסיפה כי "נגדי החימוש הפכו לשקופים, ואת המחיר, למרבה הצער, מי שישלם יהיו הלוחמים בתמרון הבא. אתה לא יכול לאמן בלי הפסקה את הגדודים, להקצות להם אמל"ח מתקדם אך להפקיר את התחזוקה של הכלים. שיקצצו קצינים מיותרים ואנשי קבע מהמטה, ויחזירו את נגדי החימוש".

 

לדבריה, "זה לא נגמר רק בכלים הכבדים. יש מקומות שבהם משאירים נגד אחד או לפעמים חייל חימוש אחד בן 19 כנשק של גדוד שלם, אחראי על תחזוקת הנשקים האישיים, המקלעים והכוונות האופטיות". הקצינה סיפרה כי עוד לפני המבצע בקיץ 2014 היא וחבריה הביעו את חששותיהם בשיחות חתך עם בכירים בחיל החימוש, וטענה: "הם אמרו לנו 'זה מה יש ותעשו את המקסימום'. בצוק איתן קרה שטנקים עמדו תקולים, שעתיים לפני שעת השי"ן, והיו במצב שבו אם טנק יורה הוא פוגע בטנק שלידו".

 

תגובת צה"ל

מדובר צה"ל נמסר אתמול בתגובה לדו"ח כי הרמטכ"ל גדי איזנקוט מינה את סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר גולן, לטפל בפערים שהועלו כחלק מתוכנית העבודה לשנה הקרובה: "בצה"ל מחויבים ללמוד את תכניו ביסודיות ובמקצועיות, להפיק את הלקחים המתבקשים ולתקן את הדרוש תיקון.

 

"בפרק העוסק בשירות הקבע בצה"ל התייחס הנציב להשפעת השינויים הארגוניים שהתרחשו במהלך שנת 2015, על הפרט, תנאי שירותו וזכויותיו. במסגרת התוכנית הרב-שנתית 'גדעון', המתאימה את אתגרי צה"ל למציאות המשתנה, התבצעו ומתבצעים צעדי התייעלות נרחבים הכוללים שינויים ארגוניים וצמצום בהיקף כוח האדם בצה"ל, בדגש על משרתי הקבע. תכנון ומימוש התוכנית נעשים תוך ראייה עתידית והתחשבות בהשפעת השינויים הארגוניים על הפרט ומתן מענה מיטבי להם.

 

"הנציב התייחס בדו"ח לשדרת הפיקוד של הנגדים בצה"ל ולתנאי שירותם ומעמדם כמשרתי קבע. הנגדים מהווים נדבך משמעותי בפעילויות צה"ל בשגרה ובחירום, והם מוקד ידע מרכזי ומשפיע ביחידות שבהן הם משרתים. מערך הנגדים בצה"ל עבר ועודנו עובר בשנים האחרונות תמורות ושינויים רבים. במסגרת כך הוסדר מנגנון המאפשר לנהל מסלולי שירות מובנים לנגדים ואף מגדיל את שכר הנגדים בקבע הראשוני. לצד זאת, נוספו כלי סיווג, מיון והערכה לנגדים והורחב רצף הכשרתם. בנוסף, הוספו והורחבו תוכניות המיועדות גם לשימור הנגדים המשרתים ביחידות מחסני החירום הכוללות תוכניות לימודים מגוונות, הטבות ותמריצים וכן מסלול פיתוח לקידום אישי במערך יחידות מחסני החירום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טנק מרכבה בזמן "צוק איתן"
צילום: AFP
מומלצים