שתף קטע נבחר

גפני: "אנחנו בסכנה קיומית לכלכלת ישראל"

בדיון וועדת הכספים בנושא דעיכת התעשייה בישראל, הודיע יו"ר גפני לאוצר שהוא לא יעביר את התקציב הדו שנתי הבא במידה והקריסה תימשך. נשיא התעשיינים שרגע ברוש: "האוצר אחראי כי הוא לא מספק את גלגל ההצלה". אמיר רשף, רכז תעשייה ומסחר באגף תקציבים: "אחת הבעיות היא בריכוז היצוא בידי חברות גדולות". גפני ביקש מנציגי האוצר "לעשות שיעורי בית" לקראת הדיון שיזמן לפני התקציב הבא

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני הודיע לאוצר שהוא לא יעביר את התקציב הדו שנתי הבא אם קריסת התעשייה תימשך. כך נאמר בדיון בנושא דעיכת התעשייה בישראל.

  

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

אושר: 13 מיליארד שקל למשרד הביטחון

מחיר הדלק יעלה ב-16 אג' ל-6.01 שקל לליטר

פלוג: "איכות החינוך נמוכה באופן מטריד"

 

נשיא התעשיינים שרגע ברוש האשים את האוצר בהחמרת המצב והזהיר כי "הידרדרות התעשייה מובילה להידרדרות המשק למיתון. האוצר אחראי כי הוא לא מספק להם את גלגל ההצלה עליו הסכימו לפני פחות משנה בשולחן עגול בהנחיית השר כחלון".

 

סביב אותו שולחן, נציגי הממשלה וההסתדרות החליטו על מתן תקציב חרום בסך 265 מיליון שקל לחיזוק כושר התחרות של המגזר. "גיבשנו תכנית עם אגף התקציבים למימון כלים לתחרות, מענקים לעידוד השקעות, תמריצים למחקר ופיתוח ותמיכה בסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים . אבל בשבוע שעבר הודיע האוצר כי אין כסף, והכי מוקדם שהוא יכול להתחייב בתקציב 2017/18", אמר ברוש.

 

"זה עצוב מאד. אנחנו מאבדים את כושר הייצור בגלל כסף קטן לעומת המיליארדים שמעבירים בוועדת הכספים. הפוטנציאל שלנו טמון בסחר העולמי שגדל כל הזמן כשאנחנו מצטמקים והולכים לאחור ומפספסים את ההזדמנות. אם אנחנו לא בראש סדר העדיפות אנחנו בצרות. המשך ההידרדרות שלנו הוא כרטיס צהוב למדינה. אם המשק הציבורי לא היה קולט חלק מהעובדים שנפלטו, אחוזי האבטלה היו גדולים פי כמה", הוסיף ברוש.

 

 
אמיר רשף, רכז תעשייה ומסחר באגף תקציבים הגיב, "אנחנו לא מתכחשים שיש בעיה וצריכים לשים דגש על רכיב ההשקעות והייצוא. אחת הבעיות היא בריכוז היצוא בידי חברות גדולות. מספיק צמצום מכירות של אחת מהן כדי להשפיע על ירידה בייצוא. בנוסף, יש בעיה באטרקטיביות הייצוא שלנו, לכן נדרש הגיוון בתוצרת שאנחנו מייצאים".

 

ח"כ גפני שיסע אותו, "למה הטעיתם אותנו כשאמרתם בדיון הקודם שיש לכם כסף, כשיש ירידה מסוכנת במצב התעשייה? אולי תחליטו שבכלל לא צריך תעשייה במדינת ישראל? כשהתעשייה קורסת אני לא הולך להעביר את התקציב הדו שנתי הבא".

 

רשף: "נכון שירידה בהשקעות ובייצוא מסוכנת למדינה, אבל לא כל כלי הסיוע של המדינה תלויים באותם 265 מיליון שקל. למשל, יש מיליארד וחצי במשרד הכלכלה אצל המדען הראשי ועוד. ההחלטה ההיא לא הגיעה לממשלה כי לא הבשילו התנאים מבחינת מקורות לשנים הבאות. עכשיו הוחלט על פורום חדש שידון בה". ברוש: "אתם באמת מצפים מגפני שיביא לכם את המיליארדים שאינם"?

 

גפני: "המדינה מפסידה בינתיים המון כסף. אני חוזר ומזהיר אתכם שאם התעשייה קורסת אני לא הולך לאשר לשנה הבאה תקציב דו-שנתי נוסף".

 

חה"כים מיקי לוי ויעקב פרי (יש עתיד): "כל פעמוני האזעקה מתריעים על משבר כלכלי חריף שמאיים על כלכלת ישראל. שר האוצר ביקש הבוקר קיצוץ של 11 מיליארד שקל. יש מקום לצעדים שימנעו מפולת. אסור שהכלכלה תהיה בת ערובה לעניינים פוליטיים. סוכנות האשראי המובילה מזהירה מתקציב דו-שנתי ותחזיות לא ריאלית שהצמיחה היורדת לא תעמוד בהן".

 

נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין ציין, "לא הממשלה ולא הכנסת באמת יודעות מה מתרחש במגזר העסקי, לכן מחפשים מנועי צמיחה בהייטק ובתעשייה - זוהי תפישה אליטיסטית מוטעית. דרושה צמיחה שמשפיעה על כל המגזר העסקי. צמיחה היא המוטיבציה של בעלי עסקים לבנות ולפתח. אבל אנחנו שוחקים אותה במבול של חקיקה, ומי שמנהל היום עסק עלול להיות מואשם בפלילים יותר מעברייני העולם התחתון".

 

ברוך שניר ממשרד הכלכלה: "אנחנו עדיין מתבשמים מנתוני צמיחה עולים, אך מתבססים על מרחב צר כשהנתונים מעידים על תחילת ירידה רצינית".

 

יו"ר הוועדה גפני סיכם, "תם ולא נשלם. אנחנו בסכנה קיומית לכלכלת ישראל". הוא ביקש ממרכז המחקר של הכנסת לבדוק עד כמה הכבידו על המגזר העסקי בעשור האחרון, כמו גם מהאוצר "לעשות שיעורי בית" לקראת הדיון שיזמן לפני התקציב הבא, לפיו יקבע אם ידון בו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
משה גפני
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים