שתף קטע נבחר

מין? קודם תעשו שלום

האם שביתת מין תביא שלום? לרגל המחזה "ליזיסטרטה 2000" של ענת גוב, קורא פרופ' מיכאל הרסגור לנשים הישראליות לפצוח בשביתה . "כל מה שלא השיגו בטאבה נשיג על-ידי שביתה מינית"

מתברר שהחיים לפני 2,400 שנה לא היו כל כך גרועים. על פי המחזה "ליזיסטרטה" של אריסטופנס, שנכתב באותה תקופה, היה אפילו די שמח; היו נשים מודעות לכוחן, היו גברים שמודעים לחולשתם, היו מלחמות, היו תככים - בקיצור, היה אקשן.
"ליזיסטרטה 2000", העיבוד החדש למחזה ההוא, נכתב על ידי ענת גוב ועלה לפני כשבוע בתיאטרון הקאמרי בבימויה של עדנה מזי"א - שתי נשים שחברו יחד כדי להעלות את אחד המחזות המבריקים והפמיניסטיים ביותר שנכתבו, שגדולתו היא ללא ספק ברלוונטיות שלו לימינו.
ליזיסטרטה, גיבורת המחזה,היא אישה המארגנת את כל נשות ארצה לשביתת מין כללית עד שתיפסק המלחמה ויהיה שלום. הרעב המיני מאלץ את הגברים לבחור בין שתי אהבותיהם הגדולות - מלחמה או מין. המחזה מדגיש את האבסורד שבמלחמות, אבל בעיקר את הבדלי הגישה בין נשים לגברים בכל הקשור למלחמה ושלום, חיים ומוות. המקהלה היוונית במחזה המקורי הופכת היום למקהלה שמייצגת את התקשורת.
פרופסור מיכאל הרסגור התפנה להשתעשע איתנו ברעיון ששביתת מין עשויה אכן להתרחש כאן. לדבריו, ככל שנשות ישראל יתעשתו וינקטו בשיטה של אריסטופנס, כך ייטב לכולנו והשלום יגיע במהרה. "הרעיון הוא כמובן גאוני", מסביר הרסגור. "כל מה שלא הצליחו לעשות בטאבה נוכל לעשות על ידי שביתה מינית, גם אצל היהודים וגם אצל הפלסטינים. כמובן שלפני זה חייבים לעשות כמה עבודות מוקדמות: קודם כל, הרב עובדיה יוסף חייב לשכנע את כל הח"כים של ש"ס שלא להכניס את נשותיהם להריון כל שישה חודשים. את יודעת שלדתיים יש פטור מתשעה חודשים? לכן אמרתי שישה. דבר נוסף שצריך לעשות הוא לשכנע את אנשי הדת המוסלמים שהם ישכנעו את הנשים המוסלמיות להפסיק את הפעילות בתחום הזה עד שיושג שלום. מלבד זה יש להזמין הרבה נשות מקצוע זרות לפקח על העניין, משבדיה או נורווגיה, אבל במקביל יש למנוע מהגברים, יהודים ומוסלמים כאחד, להתעסק עם השבדיות".

- ועכשיו ברצינות.

"אני מאוד רציני. את הדוקטורט שלי, שהוא שבעה כרכים, כתבתי על המצב בצרפת בסוף המאות ה-15 וה-16, ואני רוצה לספר לך שאחרי מאות מקרים שבדקתי לא מצאתי ולו מקרה אחד שזוג התחתן כי התאהב. הכל סודר על ידי המשפחות, לפעמים עוד לפני שהחתן והכלה נולדו. הנשים לא השתמשו אז בכוחן העצום. והנה הזכירו לנו עכשיו את היווני הגאוני הזה כדי שכן נפעיל את הכוח הזה, כלומר אתן תפעילו אותו, למען השלום.
אמנם יכולות להיות סצינות מביכות, כמו בהצגה, כשהגברים חייבים להשתמש במגן כדי להסתיר את הזיקפה שהם נמצאים בה כל הזמן, אבל בהחלט אפשר להביא כך לידי שבירה גם את החזקים שבגברים, כדי שיוולד פה דור חדש של אנשי שלום".

- הרבה פעמים במהלך ההסטוריה המין דווקא היווה סיבה לצאת למלחמה, ולא סיבה לעשות שלום.

"נכון. אחת המלחמות הראשונות בהיסטוריה היא מלחמת טרויה, שבה חטפו את הלנה היפה, שאגב דומה להר הבית".

- להר הבית??

"כן, גם היא לא היתה קיימת והיתה רק אגדה. אבל הם בכל זאת הלכו להילחם למענה כדי להציל את טרויה. אבל אז הגיע הרעיון של אריסטופנס ששם את האצבע על הכוח הבלתי ידוע והבלתי נדלה של הנשים. היום הנשים לא משתמשות מספיק בכוח הזה כי הן פשוט מתביישות. אז אני אומר: 'סוף לבושה!' צריך להגיד 'כן לחיים!'. יש נשים בירוק ונשים בשחור, והגיע הזמן גם לנשים בוורוד, כשהצבע הוורוד מסמל אופטימיות ושמחת חיים. המוני נשים צריכות להתגייס למען הצו הוורוד שהוא צו החיים, ואני לא מתנגד שגם ההומואים יצטרפו לשביתה".

- אני פשוט לא בטוחה איך יגיבו הגברים הישראליים לשביתה כזאת.

"מה זה משנה, הגברים הישראליים הם הרי מיעוט. יש פה 53 אחוז רוב לנשים, ככה שבסופו של דבר הן קובעות".

- כמה זמן אפשר להחזיק מעמד בלי מין?

"נדמה לי ששישה חודשים מקסימום, אבל הנה יש לנו ראש ממשלה שכל הזמן נותן תאריכים. אז גם פה יש לנו תאריך מדויק ולפיו ניתן לדעת בוודאות ובצורה מדעית שתוך שישה חודשים יהיה פה שלום. צריך גם לקחת בחשבון שבסיום השביתה יהיו כמה גברים שנצטרך לקחת אותם לבית חולים, אבל אני מניח שנעמוד בזה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום תיאטרון הקאמרי
מתוך המחזה. אין מין
צילום תיאטרון הקאמרי
צילום תיאטרון הקאמרי
מתוך המחזה. עד שאין שלום
צילום תיאטרון הקאמרי
הרסגור. אפשר לשבור את החזקים שבגברים
לאתר ההטבות
מומלצים