שתף קטע נבחר

בוטלה שביתת מעונות היום של ויצו

הנהלת ויצו הודיעה ליו"ר ועד העובדים, רחל מירון, כי הם מסכימים להתחיל במשא ומתן עם הוועד, לדחות את כל שימועי הפיטורין שתוכננו לעובדות. לאור זאת החליט ועד העובדים להקפיא בשלב זה את השביתה

בוטלה השביתה המתוכננת למחר (ה') במעונות ויצו. הנהלת ויצו הודיעה לפני זמן קצר ליו"ר הוועד, רחל מירון, כי הם מסכימים להתחיל במשא ומתן ולדחות את שימועי הפיטורין שתוכננו לעובדות. לאור זאת החליט ועד העובדים להקפיא בשלב זה את השביתה, במטרה לתת לצדדים אפשרות לנהל מו״מ. לפיכך מחר לא ישבתו מעונות היום של ויצו, בתי הספר, הסניפים והמשרד הראשי והעובדים חוזרים לעבודה סדירה.

 

מעונות היום של ויצו ישבתו ממחר

 

נזכיר כי הורים לכ-15 אלף ילדים ברחבי המדינה נותרו היום (ד') ללא סידור לילדיהם בשל השבתת מעונות היום של הארגון ברחבי הארץ. השביתה הקיפה 3,500 עובדי ועובדות הארגון, המוחים נגד כוונת ההנהלה לסגור מעונות יום ולפטר עשרות גננות ומנהלות.

  

השביתה כללה 187 מעונות היום, סניפי ויצו ברחבי הארץ ומשרדי הארגון. כמו כן, התקיימו עיצומים גם על ידי עובדי המנהלה ב-4 בתי הספר של הרשת, אבל הלימודים התנהלו כרגיל. בהוראת ההסתדרות הוחרגו מהשביתה המעונות הרב תכליתיים, שנותנים מענה לילדי אמהות עובדות ולילדים בסיכון המופנים על ידי שירותי הרווחה, וכן הפנימייה הטיפולית "אחוזת הילדים".

 

צפו בהפגנה הבוקר במשרדי ויצו:

 

ההורים תמכו בשביתה והפגינו הבוקר ביחד עם הגננות במשרדי הארגון בתל אביב, בנוכחות כ-150 מפגינים. יו"ר ועד העובדים, רחל מירון, סיפרה ל-ynet כי הם החליטו להשבית את מוסדות הארגון לאחר שההנהלה זימנה השבוע מטפלות ומנהלות לשימוע לפני פיטורים. לדבריה, הם חשים שנבגדו על ידי ההנהלה, לאחר שתמכו במאבק הארגונים המפעילים את המעונות במחאה על מצבם הכלכלי הקשה.

 

 

גננות ויצו מפגינות היום במשרדי ההנהלה בת"א (צילום: אחז אגם) (צילום: אחז אגם)
גננות ויצו מפגינות היום במשרדי ההנהלה בת"א(צילום: אחז אגם)

 

במסגרת זו התכוונו הארגונים לשבות בשבוע שעבר, אולם השביתה בוטלה לבסוף לאור הסכמות שגובשו ברגע האחרון מול משרדי הממשלה בדבר הקצאת תקציב חירום של 60 מיליון שקלים לשנת הלימודים הבאה. בוועד עובדי ויצו מוחים, כי חרף התקציב שניתן לארגונים, הרי שהנהלת הארגון עדין מתכוונת לסגור מעונות ולפטר גנים.

 

בשלב זה הכוונה היא לסגור 9 מעונות יום, כאשר בוועד טוענים שהמטרה היא להפטר בעיקר מעובדות ותיקות, בשל עלותן הגבוהה. עוד טוענים בוועד כי בשלב הבא מתכוון הארגון לסגור 80 מעונות נוספים - טענה אותה מכחישים בהנהלה.

 

"הנהלת ויצו קיבלה לבסוף תקציב ובכל זאת סוגרת מעונות", קובלת מירון. "מדובר באי עמידה בהסכמים הקיבוציים, המחייבים אותם לנייד למעונות אחרים את כל המפוטרים, אבל המנכ"ל טוען שהעובדות הוותיקות עולות הרבה כסף ולכן רוצים להפטר מהן. בנוסף מסרבים לשלם לנו פיצויים מוגדלים בטענה לגרעון ובניגוד לאמור בהסכם הקיבוצי".

 

מירון אומרת כי הארגון נקלע למצב פיננסי קשה בשל ניהול כושל - אולם את המחיר נאלצים לשלם כתמיד, העובדים. "לא ייתכן שיו"ר ויצו העולמית אומרת שהמעונות רווחיים - ובתוך 4-5 נוצר גירעון של 340 מיליון שקל", היא טוענת. "אנחנו לא מוכנים שיפטרו אותנו בשל ניהול כושל. אנחנו דורשים שלא יסגרו מעונות ושישבו איתנו למו"מ, אבל יש נתק גמור בין הוועד לבין ההנהלה".

 

הורים: "גם אנחנו צריכים להקריב קורבנות"

בהפגנה נכח גם יו"ר ועד הורי הגנים בתל אביב, אחז אגם, הורה לשלושה, בהם ילד בן שנה וחצי. מעון היום בנחלת יצחק אליו הוא שולח את בנו נמנה על המעונות שצפויים להסגר בתחילת השנה הבאה. "הודיעו לנו על כך לפני כחודש ונותרנו באוויר, בלי מעון לשלוח אליו את הילדים", אמר ל-ynet. "אמרו לנו שידעו על כך מתחילת השנה, אבל עיכבו את ההודעה עד אפריל כדי לא לפגוע במוטיבציה של כוח האדם והשאירו אותנו בלי פתרון אחר".

 

 

מעון סגור של ויצו בשל שביתה (ארכיון) (צילום: עידו בקר) (צילום: עידו בקר)
מעון סגור של ויצו בשל שביתה (ארכיון)(צילום: עידו בקר)

ועד ההורים בתל אביב חבר בקואליציה לחינוך מילדה שהוקמה לפני כשנה על ידי הורים, נציגי גננות ומטפלות, במטרה להעביר את החינוך בגיל הרך ממשרד הכלכלה למשרד החינוך ולהרחיב את שיעור הילדים הזכאים למסגרות חינוכיות מפוקחות. גם בקואליציה תמכו במאבק הארגונים וכעת חשים אכזבה.

 

"נכון להיום, כ-77% מהילדים לא זכאים לפתרונות מטעם המדינה בכל הקשור למעונות", הוא אמר ל-ynet. "חלק מהמטרות שלנו הן להשיג תנאים יותר טובים לעובדים כדי שתהיה דרישה של כוח אדם איכותי לעסוק בתחום. מאחר ששכר הגננות והסייעות נמוך, אין כיום ביקוש לעבוד בתחום. אבל כשהארגונים קיבלו את התוספות הקטנות של התקציב הם זנחו את המטרות הכלליות, שהן טובת הילדים".


גם אגם מספר כי בפגישה שנערכה עם מנכ"ל הארגון הוא אמר שהבעיה של חלק מהמעונות זה יוקר כוח האדם בשל הוותק של העובדות. "זה בדיוק הפוך ממה שאנחנו מבקשים", הוסיף. "נכון שכל שביתה כזו היא מכה קשה להורים - אבל בראייה ארוכת טווח, שנועדה להשיג חינוך טוב יותר לילדים, גם אנחנו צריכים להקריב קורבנות".

 

"לארגונים אכפת מהכלכליות ולא מחינוך הילדים"

יו"ר פורום וועדי הגנים הארצי וחבר ועדת היגוי של הקואליציה לחינוך מלידה, ישראל אליאסף, אמר ל-ynet כי "ארגוני המעונות התלבשו על המאבק שלנו אך מכרו את ההורים בנזיד עדשים. קיוונו שאם נלך ביחד, נשיג יותר תקציבים שיאפשרו לתת מסגרות חינוכחיות מפוקחות במחיר הגיוני לכל הילדים בישראל - אבל הם הגיעו באישון לילה בשבוע שעבר לסיכום עם האוצר על תוספות של מיליוני שקלים שפותרים רק את הבעיה הכלכלית שלהם כרגע. למרות זאת, הם לא יורדים מהעץ ועדין מתכוונים לסגור מעונות בטענה של חוסר כדאיות כלכלית".

 

"מתברר שהאמון שנתנו היה מוטעה", הוסיף. "לארגוני המעונות שהינם ארגונים כלכליים אכפת מהכלכליות שלהם ולא מחינוך הילדים. הממשלה צריכה להחליט האם היא לוקחת אחריות על החינוך של גילאי לידה עד 3 או שהיא משאירה את הנושא פרוץ, פיראטי ולא מפוקח. המאבק שלנו לא הסתיים ואנו נחושים לגרום ללקיחת אחריות ממשלתית".

 

מאבק העובדות מתנהל בתמיכת ההסתדרות. לדברי יו"ר הסתדרות המעו"ף ארנון בר דוד, "אסור שהעובדות, ההורים והילדים ישלמו בסוף את מחיר הכשל הניהולי. לא ייתכן שארגון שמבסס את חזונו על שוויון הזדמנויות בדגש על חינוך ורווחה לנשים, יחליט פתאום להתנכר לנציגות העובדות ולפגוע בזכויותיהן של נשים עובדות. אני קורא להנהלת ויצו להתעשת, לחשב מסלול מחדש ולפתוח בהידברות מיידית על מנת להציל את הארגון ממשבר עמוק ומנזקים מיותרים".

 

מארגון ויצו נמסר בתגובה: "ענף מעונות היום כולו נמצא בקריסה ממשית, שמעמידה בסכנה את יכולתם של כלל הארגונים להמשיך ולהפעיל את מעונותיהם. לכן מנהלים הארגונים בימים אלה מאבק חשוב מול ממשלת ישראל על עתידו של החינוך לגיל הרך. לצערנו, אחד מרסיסיו של המשבר החמור בו כולנו מצויים, הוא מהלך האין ברירה של סגירת תשעה מעונות יום. הסיבה לכך היא שהארגונים אינם יכולים לשאת עוד לבדם בעלויות הגבוהות של תפעול המעונות, ובכלל זה שכרן של המטפלות.

 

"ההודעה על סגירת המעונות נמסרה לפני חודשים עוד לפני יציאת הארגונים למאבק המשותף ותהליך הסגירה נעשה בהיוועצות, בשיתוף ובהסכמה מלאה של נציגות העובדים וההסתדרות. בשום שלב לא אמרה ויצו כי התקדמות במו"מ תייתר את הצורך החיוני בסגירת המעונות.

 

"אנו מצרים על כך שהנציגות העובדים וההסתדרות בחרו להתנער מהתהליך היחיד שיכול למנוע את קריסתה של ויצו באופן חד צדדי ולפעול בחוסר אחריות כלפי ציבור שלם שנעזר בשירותי הארגון. השביתה היום מיותרת, פוגעת בהורים ובילדים ובעובדי ויצו כולם אם לא נתאחד כולנו לגיבוש מתווה התייעלות לארגון". 

 

צפו באיום השביתה הקודם: 


פורסם לראשונה 01/06/2016 12:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחז אגם
גננות ויצו מפגינו במשרדי ההנהלה
צילום: אחז אגם
מומלצים