שתף קטע נבחר

מחקר: הפגיון של תות אנך אמון עשוי ממטאוריט

ללהב פיגיון של אחד הפרעונים האחרונים במצרים, שקברו התגלה לפני כ-95 שנה, יש מרכיבים של מטאוריט. כך לפחות טוענים חוקרים ממצרים ואיטליה שבדקו את הפיגיון

מהחלל אל המלך המצרי: להב הפיגיון שהיה מונח בקברו של תות אנך אמון, אחד הפרעונים האחרונים במצרים, היה עשוי ממטאוריט - כך עולה ממחקר שנערך באיטליה ובמצרים. 

 

 (צילום: אוניברסיטת פיזה) (צילום: אוניברסיטת פיזה)
(צילום: אוניברסיטת פיזה)

 

דניאלה קומלי מהמכון הטכנולוגי של מילאנו הסבירה כי היחס של המתכות בלהב הפיגיון מתאים יותר לזה של מטאוריט, שפגע בכדור הארץ. לפיגיון נערכו בדיקות רנטגן שמצאו כי יש שוני במרכיבי החומרים לעומת להב רגיל מברזל.

 

תות אנך אמון היה אחד הפרעונים האחרונים והפחות חשובים מבחינה היסטורית בשושלת ה-18 במצרים העתיקה. עיקר פרסומו בא לו בשל קברו המרהיב, שהתגלה בשלמותו בתחילת המאה ה-20. ב-1323 לפני הספירה מת תות אנך אמון, בזמן שצבאו יצא לעזרת בעלי בריתם, המיתנים (ממלכה בצפון מסופוטמיה). סיבת מותו נשארה בגדר תעלומה. בעבר הועלו השערות, שהסתמכו בין היתר על צילומי רנטגן משנת 1968 של גופתו החנוטה, כי תות אנך אמון נרצח, ייתכן בפקודתו של איי או בפקודתו של מפקד הצבא, חומרחב.

 

 (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
(צילום: איי אף פי)

 (צילום: גטי אימג' בנק ישראל) (צילום: גטי אימג' בנק ישראל)
(צילום: גטי אימג' בנק ישראל)

 

בנובמבר 1922 גילה הארכאולוג הבריטי, הרוורד קרטר (1873 - 1939), שפעל בעזרת מימון מן הלורד והאספן ג'ורג' קרנרבון, את הפתח לקברו של תות אנך אמון. בפברואר 1923 נחשף הקבר.

 

הקבר, שכלל שלושה חדרים, הכיל למעלה מ-5,000 פריטים. גופתו החנוטה של תות אנך אמון שכנה בתוך ארון זהב מרהיב, המעוטר במסיכה הנושאת את דמותו. לצידו של המלך נמצאו עוד שני ארונות זהב ומספר רב של פריטים: כסא מלכות מוזהב, כרכרה, כלי נשק, חותמות, תמונות, תכשיטים וחפצים נוספים. מציאת הקבר זכתה בזמנה לפרסום חסר תקדים ברחבי העולם. האוצרות זוכים גם כיום לפופולריות עצומה, ומלבד משכנם במוזיאון המצרי בקהיר, הם מוצגים לעיתים במקומות שונים בעולם. אוצרות הקבר הרבים קידמו מאוד את לימוד התרבות המצרית הקדומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוניברסיטת פיזה
הפיגיון של תות אנך אמון
צילום: אוניברסיטת פיזה
מומלצים