שתף קטע נבחר

לבוש חכם: משקפיים חכמים לשוטרים ואק"ג בזירה

מוטרולה סולושנס חשפה בתערוכה בהולנד כמה מהחידושים שלה - בהם כאלו שיסייעו לכוחות הביטחון בהעברת מידע מהשוטר בשטח למוקד דרך חיישנים ומצלמות

מצלמה לבישה, חיישנים על טייזרים ואקדחים, אק"ג לשוטרים, משקפי מציאות מדומה, רחפנים בשמיים ומכשיר קשר אופנתי שמתאים לחליפה. מוטרולה סולושנס חשפה בכנס Critical Communications World שהתקיים בשבוע שעבר באמסטרדם את החזון שלה לעתיד של אמצעי תקשורת לגופי ביטחון הציבור ולמשימות קריטיות, ומנסה להמציא מחדש את תחום בטיחות הציבור. המפתח הוא "התלכדות טכנולוגית"  ריכוז אלמנטים טכנולוגיים שונים לכדי מכשיר אחד כדי ליצור חוויה יעילה שבמסגרתה עיניהם וידיהם של אנשי ביטחון הציבור יהיו חופשיים.

 

 

כשאנחנו שומעים את השם מוטרולה אנחנו לרוב עדיין מקשרים את החברה לתחום הטלפונים הניידים ולשוק הפרטי. אך מוטורולה סולושנס הוא למעשה מותג בפני עצמו, בשווי כ-12 מיליארד דולר, שמתמקד בתחום ביטחון הציבור ומספק בין היתר מערכות רדיו ותקשורת מתקדמות למגוון של גופים ציבוריים ועסקיים ברחבי העולם. החברה פועלת בנוסף ביצירת פתרונות בקרה ומעקב לקהילות ולערים, ולגופי שיטור ואכיפה.

 

השם שנבחר לחברה כאשר התפצלה ב-2011 נועד לתאר את המוקד שלה: לפתור בעיות. ומבחינת החברה, זה בדיוק מה שהיא עושה וזה גם מה שהציגה בכנס - פתרונות פרקטיים לבעיות יומיומיות בתחום הבקרה הציבורית. אדוארדו קונרדו, סגן נשיא וראש תחום החדשנות במוטורולה סולושנס הציג את הקונספט הכללי במסיבת עיתונאים: "כמו שווייז יודע להרחיק אותך מסכנות ובעיות בדרכים - ככה גם המערכות שלנו יודעות לזהות את מוקדי החירום שמצריכים טיפול".

 

 (צילום: דניאלה רגב) (צילום: דניאלה רגב)
(צילום: דניאלה רגב)

 

"אנחנו עוזרים לאנשים להיות במיטבם ברגעי חירום", הוסיף ג'ק מולוי, סגן נשיא וראש תחום המכירות בעולם. "אנחנו מסייעים לנבא את הבעיות האפשריות בשטח, עוזרים להתמקד במשימה - ולא בטכנולוגיה". הרעיון הוא לייצר ערים בטוחות יותר, מכשירים ידידותיים למשתמש שמיוצרים ביחד עם המשתמש עצמו ומתפתחים כל הזמן בהתאם לצרכים המשתנים.

 

וכמו תמיד יש גם קשר ישראלי. שמעון דיק, נשיא ומנכ"ל מוטורולה סולושנס ישראל, אמר: "לישראל יש תרומה משמעותית לתחום החדשנות במוטורולה סולושנס וחלק מהעשייה הזו זו ניתן לראות כאן בכנס. הנהלת החברה העולמית רואה את החשיבות של הסניף הישראלי גם בהקשר הזה - עדות לכך ניתן לראות בהחלטה להקים מרכז חדשנות כאן בארץ, וכן בהחלטה לשתף פעולה עם JVP להפעלת חממה טכנולוגית".

 

זה העתיד?

ייתכן שבעוד כמה שנים, כאשר תיתקלו בשוטר ברחוב, לא תראו רק מדים, נשק, תג ומשקפי שמש - אלא גם תמונה של עצמכם. המצלמה הלבישה Si500 משלבת בין היתר רמקולים ומיקרופונים שכולם מחוברים למכשיר אחד שנתלה על כתפו של השוטר ומתופעל כולו משם - ויכול להראות על צג ה-3.2 אינץ' בדיוק את מה שהשוטר מתעד.

 

הרעיון הוא שמשום שסוחבים יותר מדי דברים - הכול יתכנס לכדי מכשיר אחד וכך תתאפשר יותר יעילות בעבודת השיטור. המידע שנקלט מהמצלמה יכול להיות שמיש בחקירות פליליות, אבל גם בתיקים נגד שוטרים - שכן עכשיו יש תיעוד מלא של עבודת השוטר ואיך הוא פעל בדיוק. המכשיר גם מספק תקשורת קולית, וידאו בזמן אמת, תמונות, הקלטת אודיו והתראות חירום.

 

 (צילום: מוטורולה סולושנס) (צילום: מוטורולה סולושנס)
(צילום: מוטורולה סולושנס)

 (צילום: דניאלה רגב) (צילום: דניאלה רגב)
(צילום: דניאלה רגב)

 

הרעיון החל ביוזמה הונג קונגית, שם השוטרים העידו כי אפשר להשתמש במכשיר גם ככלי הרתעתי. אם השוטר ניצב בפני אדם מסוכן - אפשר להפעיל את המצלמה ולהראות לחשוד שהוא מתועד, ואולי זה ירגיע אותו או ימנע ממנו לבצע מהלך מסוכן.

 

בנוסף למצלמה עצמה, ניתן גם להתקין מעקב אחר קצב הלב של שוטרים וכך יש אינדיקציה נוספת לסכנה. "כשעומד מולך אדם עם אקדח שלוף, אתה לא בדיוק אומר לו, 'היי, חכה רגע, עליי ללחוץ על כפתור מצוקה ולצלם אותך'", הסביר המדריך שהדגים את הפיתוח בכנס. קצב לב מוגבר בפתאומיות יכול לאותת שהשוטר בסכנה גם בלי שאמר מילה או לחץ על שום דבר - וכוחות התגבור יכולים לפעול בהתאם. כמו כן יש כוונה להתקין חיישנים גם על האקדח והטייזר שנושאים השוטרים ולתכנת זאת כך שברגע שאחד מכלי הנשק נשלף – מצלמת הכתף ישר מופעלת ומצלמת את המתרחש.

 

לצד המכשור החדש של השוטרים מלווה גם מאגר נתונים עצום שמנהל את כל המידע שמגיע מהשטח ומתווסף למידע שכבר נאסף בעבר, והופך למרכז בקרה של ראיות דיגיטליות שיכול לנתח הכול בזמן אמת ובדיעבד. הסרטונים, התמונות והמידע שאוספים השוטרים עולים היישר לשרתים, ואז ניתן להשתמש בהם באותו הרגע, בחקירות ובבתי משפט. העובדה שהמידע מועלה אוטומטית למאגר גם מונע מכך שמישהו יחבל במידע או ינסה לשנות אותו בדרך.

 (צילום: דניאלה רגב) (צילום: דניאלה רגב)
(צילום: דניאלה רגב)

 

כשמסתכלים על מערכת המידע האדירה ועל האבזור המתקדם קשה שלא לתהות איך אפשר להתמודד עם שצף המידע העצום הזה, ואם המידע האינסופי כבר לא הופך את כל התהליך לפחות יעיל. מדובר בכמויות אדירות ובלתי פוסקות של מידע, שמצריכות שרתים עוצמתיים וצוות ניתוח מיומן. במוטורולה סולושנס מעדיפים קודם כל לפתח את הטכנולוגיה ואז לראות איך אפשר להתאים אותה ללקוח באופן היעיל ביותר. אפשרות אחת במקרה הזה למשל היא שלא כל שוטר ושוטר יהיה מאובזר במכשירים המתקדמים, או לפחות לא בשלב הראשוני.

 

דוגמה לעבודה מול הלקוח ושדרוג של מערכת קיימת היא מכשיר קשר חדש שהציגה החברה, שהוא מעין שילוב של רדיו וסמארטפון. מכשיר הקשר נוצר מדרישה של שדה תעופה יפני שרצה לשדרג את המערכת הקיימת כך שתתאים גם לדיילי קרקע ואנשי צוות שעובדים פנים מול פנים עם לקוחות, ורוצים מכשור יותר אלגנטי ונוח. מכשיר הקשר ST7000, שפועל בתקן TETRA, קטן דיו כך שאפשר להחזיק אותו מבלי להסתיר את הפנים, ואפשר להציב באלגנטיות על חליפה או בכיס. בחברה הסבירו, למשל, שחשבו להסיר לגמרי את האנטנה החיצונית מהמכשיר למען מראה מסוגנן יותר, אבל דווקא הלקוח הסביר שכשאין אנטנה זה נראה כאילו העובדים סתם מביטים בסמארטפונים ולא באמת עובדים.

 (צילום: מוטורולה סולושנס) (צילום: מוטורולה סולושנס)
(צילום: מוטורולה סולושנס)

 

מציאות מדומה או מציאות משודרגת?

אחד הפיתוחים המסקרנים שהוצגו לראשונה בכנס כבר ממש מרגיש כמו סרט מדע בדיוני. עולם המציאות המדומה אמנם חזק מאוד בתחום המשחקים והפנאי, אבל ממש לא מדובר במשחק במקרה הזה. הפיתוח בתחום השיטור נשען על שני שדרוגים עיקריים למציאות בשטח - האחת, מציאות מדומה, והשנייה "מציאות מוגברת".

 

הכוונה ב"מציאות מוגברת" היא שדרוג של התמונה בשטח בעזרת משקפיים חכמות שיכולות לספק מידע בזמן אמת, באופן שמזכיר מעט את המשקפיים של גוגל. שוטר המצויד במשקפיים יכול, למשל, להסתכל על לוחית זיהוי - וישר נשלף לו מידע רלוונטי שיכול לסייע באותו רגע.

 

הכוונה במציאות מדומה היא ששוטר במרכז הבקרה המרוחק מהזירה מצטייד במשקפת שמדמה לו את המציאות בשטח ואת סביבתם של הכוחות שפזורים בעיר, ולמעשה מעבירה את מרכז הבקרה והנתונים - אל תוך המשקפת. יש במשקפת כמה פונקציות במקביל, כמו למשל יכולת לראות את הזירה ב-360 מעלות (בעזרת מצלמה שמותקנת על גג משאית כיבוי), לראות את הזירה ממעוף הציפור בעזרת רחפן נלווה, ולעבור מתצפית אחת לאחרת - הכול בעזרת העיניים בלבד.

 

התנסות קצרצרה עם המשקפת הראתה שהפעולה יכולה להיות יחסית פשוטה, אך מעייפת את העין לאחר זמן מה. אכן, ברגע אישי של היסח דעת עשיתי בעצמי זום אין על אדם בתוך קהל של אנשים, פשוט כי המערכת עוקבת אחר כל תנועה ולו הקטנה ביותר של העין, שיכולה לתפעל פונקציה מסוימת במכשיר. עולה כאן השאלה של היעילות והמהימנות של המוצר, אבל גם של היעדר פרטיות מוחלט של המפעיל, שהראייה שלו עומדת למבחן. כאמור מדובר בקונספט חדש לחלוטין שהוצג השבוע לראשונה, ועוד עתיד להתפתח ולהיות מותאם לצרכי המשתמש.

 

"בתוך 15-10 שנים השוטרים יהיו יותר ויותר מאובזרים עם יכולות תקשורת מוגברות עם הסביבה ועם מרכז הבקרה שלהם", סיכם ראש תחום החדשנות קונרדו. "זו דרך יעילה במיוחד שתחסוך זמן רב - במקום לבלות שניות ארוכות או דקות בלהסביר מה מתרחש בשטח, אפשר פשוט לראות ולהיות חלק ממה שקורה. האיחוד בין הטכנולוגיות לכדי משהו לביש, משהו שמתגבר את המציאות וניתוח יעיל של המידע בזמן אמת יהיה קריטי לשימור ביטחון העיר".

 

הכתבת הייתה אורחת של חברת מוטורולה סולושנס בכנס CCW בהולנד

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאלה רגב
משקפיים חכמים לשוטרים
צילום: דניאלה רגב
מומלצים