שתף קטע נבחר

תחליפי חלב: איך לבחור את המוצר המתאים

לקראת חג השבועות: אילו סוגים של תחליפי חלב מציע השוק לרגישים ללקטוז, לטבעונים ולמעדיפים להימנע, ואיך לבחור נכון

חג השבועות ממשמש ובא, וכולם עסוקים במשמעותם הקולינרית והבריאותית של מוצרי החלב. בהזדמנות זו כדאי לבחון את החלופות הקיימות, ולברר מה מציעים משקאות הדגנים הנפוצים בארץ לסובלים מרגישות ללקטוז, לטבעונים ולכל מי שרוצה לשפר את בריאותו.

 

למי מומלץ לצרוך חלב שקדים, חלב סויה, חלב אורז, ולמי מתאימה ההכנה ההומאופתית מחלב.

 

קיראו עוד

רגישים ללקטוז? איך לזהות ולהתגבר

אחת ולתמיד: מוצרי חלב - טוב או רע לבריאות?

סויה: בריא? תלוי את מי אתם שואלים

 

חלב שקדים: דל קלוריות

משקה העשוי משקדים טחונים, הנמוך בקלוריות מכל תחליפי החלב האחרים כל עוד הוא לא ממותק. אינו מכיל כולסטרול, שומן רווי, ומטבע הדברים ללא לקטוז.

לחלב שקדים יתרונות רבים: הוא מכיל 50 אחוזים מהסכום היומי המומלץ של ויטמין E, המכיל תכונות נוגדות חמצון החיוניות לבריאות העור. יש בו ערכים גבוהים של שומן בריא (כגון חומצות שומן אומגה, שבדרך כלל נמצאות בדגים), המסייע במניעת לחץ דם גבוה ומחלות לב.

 

למרות שחלב שקדים מכיל רק גרם של חלבון למנה, הוא ניחן בשפע של ויטמינים מקבוצת B כמו ברזל וריבופלאבין, החשובים לריפוי ולצמיחת שרירים.

חסרונות: לעומת משקאות החלב האחרים, חלב שקדים מכיל מעט חלבון, אלא אם הועשר באופן מיוחד. נוסף על כך, הוא אינו מתאים לאנשים הסובלים מאלרגיה לאגוזים ותכולת הנתרן שבו גבוהה יותר מבמשקאות החלב האחרים.

 

תחלבו את זה. שקדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תחלבו את זה. שקדים(צילום: shutterstock)

 

חלב סויה: מאיץ את ספיגת הסידן

חלב סויה מיוצר מהשריית פולי סויה וטחינתם בתוספת המים. התוצאה היא משקה חלב עשיר בחלבון ובסידן, שאינו מכיל שומן רווי. חלב סויה הוא יחסית דל-קלוריות ומכיל את כמות הפחמימות הקטנה ביותר מבין סוגי התחליפים.

 

יתרונו החשוב ביותר של חלב הסויה היא יכולתו לשפר את פרופיל השומנים בדם. חומצות השומן הבלתי רוויות בסויה יכולות לעכב את העברת הכולסטרול לתוך זרם הדם. כמו כן, שומן חלב סויה הוא בלתי רווי והכולסטרול בו אפסי.

 

בנוסף, חלב סויה מכיל פיטואסטרוגן: פיטוכימיקלי הדומה במבנה שלו לאסטרוגן. הפיטואסטרוגן נמצא יעיל במניעה והקלה על תסמונות גיל המעבר; הוא מאיץ את ספיגת הסידן בגוף ומונע את אובדן מסת העצם. בעבר היו מחקרים שהצביעו על קשר בין צריכת סויה לתחלואה בסרטן השד, אך כיום ההמלצות הן דווקא לצרוך מוצרי סויה שהוכחו כמונעי סרטן.

 

חסרונות: מוצרי סויה עלולים לעכב ספיגה של מינרלים ושל חלבון בגוף, ובכך למנוע מאיתנו ערכים תזונתיים חשובים.

 

חלב סויה. עשיר בחלבון ובסידן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חלב סויה. עשיר בחלבון ובסידן(צילום: shutterstock)

 

חלב אורז: הכי פחות אלרגני

משקה זה מיוצר מאורז בתהליך טבעי. לאחר שמנקים אותו, טוחנים ומשרים במים חמים ומוסיפים לו אנזימים כדי לגרום לתסיסתו. תהליך זה מדמה את תהליך העיכול המתרחש בגופנו, ובתום התסיסה נוצר משקה האורז.

 

זהו המשקה הפחות אלרגני מתחליפי החלב, והוא מהווה בחירה טובה עבור אלו שאלרגיים ללקטוז או לאגוזים. הוא דל מאוד בשומן ובקלוריות וקל מאוד לעיכול. כדאי לבחור בו במקרים בהם מגלים רגישות לכל משקה אחר.

 

חסרונות: מבחינה תזונתית, חלב אורז מועיל פחות מתחליפי חלב אחרים כיוון שהוא מכיל כמות פחמימות גבוהה וריכוז חלבונים נמוך, כך שזו הבחירה הפחות רצויה עבור אנשים עם סוכרת ואלה הזקוקים ליותר חלבון, כגון ספורטאים וקשישים. כמו כן, הוא אינו מכיל די סיבים תזונתיים.

 

חלב אורז. קל מאוד לעיכול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חלב אורז. קל מאוד לעיכול(צילום: shutterstock)

 

הכנה הומאופתית מחלב: התאמה אישית

מבחינה פיזית, זו אחת ההכנות ההומאופתיות (רמדי) החשובות לעצירות כרונית, שהרבה פעמים מלווה בכאבי ראש.

 

ההכנה ההומאופתית מותאמת באופן אינדיבידואלי; לכל אדם תותאם התרופה ההומאופתית המתאימה לו בלבד. ההומאופתיה מתייחסת הן למצבו הפיזי והן למצבו הנפשי של המטופל ומטפלת בסיבות שאפשרו לבעיה להתהוות בגוף. הטיפול ההומאופתי לוקח בחשבון שהסימפטומים החיצוניים יכולים לנבוע מקשיים רגשיים ופיזיים.

 

הכנה הומיאופתית מחלב מתאימה לאנשים הסובלים מקור ומהחרפת הסימפטומים בקור, וכן לאלו הסובלים מנזלות ולחות במערכת הנשימה כתוצאה מצריכת חלב. מבחינה נפשית, אנשים שרמדי מחלב יכולה להתאים להם הם אלו החוששים ממקומות סגורים, חשים קונפורמיות המלווה בעצבות, חוסר מיצוי עצמי וויתור. פעמים רבות הם יהיו אנשים עדינים, דברנים, שרוצים לתת ולעשות בשביל אחרים ובעלי כוח סבל גדול.

  

הטיפול מעורר את המערכת החיסונית להלחם בגורם המחלה ביעילות ולחולל שינוי, תוך התמקדות במקור הבעיה מן השורש. לכן התהליך הנוצר בגוף הוא תהליך של ריפוי אמיתי.

 

 

  

רוצים להכין חלב שקדים? קבלו מתכון:

 

כוס שקדים לא קלויים

3 כוסות מים רתוחים שהתקררו

קורט מלח

 

יש להשרות את השקדים במים עם המלח למשך 12 שעות. מומלץ לכסות את הכלי במגבת.

 

לאחר ההשרייה יש לשטוף את השקדים מספר פעמים, להכניס לבלנדר או מעבד מזון עם 3 כוסות מים ולטחון.

 

יש לשפוך את החלב לתוך חיתול טטרה או שקית בד ולסנן את החלב מהשקדים.

 

החלב מוכן לשימוש. ניתן לאחסנו כארבעה ימים במקרר.

 

לגיוון, אפשר להוסיף לשקדים 3 תמרים או 2-3 כפיות של מייפל טבעי או חצי כפית תמצית וניל טהור.

 

ומה הסינים חושבים? צפו:

 

 

 

ליאת גרינוולד-דלויה,  היא הומאופתית קלאסית, חברה באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית, מתמחה בליווי משפחות לרפואה שלמה, מרצה ומנחה סדנאות להומאופתיה. מטפלת בקליניקה בבת שלמה ובתל אביב

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חג השבועות: גם לרגישים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים