שתף קטע נבחר

דיון סוער בכנסת: "על הריסות דרום ת"א תוקם עיר אפריקנית"

ועדת הפנים של הכנסת דנה בבעיית המסתננים, בנוכחות נציגים מדרום תל אביב. "אנו מגיעים לכנסת כבר תשע שנים וכלום לא קורה". אחד התושבים הורחק לאחר שצעק כי "מהווילה בקיסריה לא רואים את דרום תל אביב"

  

 

דיון שהתקיים היום (ד') בוועדת הפנים על בעיית המסתננים, הפך במהרה לסוער כאשר תושבים מדרום תל אביב ביקשו להביע את מצוקתם ומחו נגד העדר מדיניות של הממשלה בנושא. "אבא שלי התחיל להסתובב עם סכין. אולי חצינו את נקודת האל חזור. אם הממשלה לא תתעשת עכשיו והשרים לא יפעלו להוציא את המסתננים, זה יהיה הסוף של דרום תל אביב. על הריסותיה תוקם עיר אפריקנית", אמר דניאל פרי, תושב דרום העיר, שמאוחר יותר הורחק מהדיון, עם עוד כמה תושבים שהגיעו לכנסת.

 

שפי פז, אחת הפעילות הבולטות בדרום תל אביב, אמרה בדיון: "דרשתי מראש הממשלה לקחת אחריות, צריך מדיניות, שתהיה סוף סוף החלטה. ארבעה חודשים וכלום לא השתנה". פז ביקשה מחבריה תושבי דרום ת"א לקום והצביעה עליהם: "יושבים פה חבורה של תושבי דרום ת"א, הם האנשים הנטושים שמגיעים לכנסת כבר תשע שנים וכלום לא קורה".

 

ח"כ דב חנין האשים את הממשלה באזלת יד מתמשכת. "יש לי הרגשה קשה כשאני רואה את התושבים של דרום ת"א שוב ושוב. זו מצוקה אמיתית, משבר מאוד קשה, מצב בעייתי שלא יכול להימשך. לממשלה אין מדיניות". חנין הדגיש כי מתקן חולות שנבנה בעלות של מאות מיליוני שקלים, מאכלס רק אחוזים בודדים מכלל מבקשי המקלט השוהים בישראל.

 

מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, אמנון בן עמי: "אין ביכולת שר הפנים לפתור את הסוגיה לבד. הטענות שהוא לא יטפל הן כזב, חשוב שהח"כים ידעו שזו עבודה כלל ממשלתית". בן עמי הודה כי "המצב קשה, תושבי דרום ת"א צודקים כי הם מרוכזים שם, אבל למדינת ישראל חדרו 65 אלף מסתננים והיום יש 40 אלף, לא כולל לידות. יש זרים נוספים מעבר למסתננים".

 

תושבי דרום תל אביב שהשתתפו בדיון, היום (צילום: ערוץ הכנסת) (צילום: ערוץ הכנסת)
תושבי דרום תל אביב שהשתתפו בדיון, היום(צילום: ערוץ הכנסת)

הפגנה של תושבי דרום תל אביב נגד נוכחות המסתננים (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
הפגנה של תושבי דרום תל אביב נגד נוכחות המסתננים(צילום: אבי מועלם)
 

בן עמי הסביר כי המדיניות הממשלתית התמקדה תחילה בבלימת כניסת המסתננים באמצעות בניית גדר הגבול בדרום. "דיברו על בקשות מקלט, שר הפנים הקים עוד ועדה לזירוז הבדיקה. מי שלא מקבל אישור - אנחנו לא יכולים לגרש אותו בכוח. לאריתריאה לא מחזירים בגלל בעיה של זכויות אדם וגם לא לסודן כי אין יחסים דיפלומטיים. אני עובד על פי הנחיות של בג"ץ ומשרד המשפטים. הקמנו את חולות, יש שם 3,300 איש. שר הפנים ביקש הגדלה כדי להקל על האוכלוסייה ואנחנו מחכים לתשובה. פעלנו לכך שמסתננים שיגיעו לפה יקבלו 3,000 דולר וכרטיס טיסה כדי שיעזבו מרצונם ו-15 אלף עזבו בשנים האחרונות".

 

יעל בוקאי, נציגת משרד הרווחה, הזהירה בדיון: "כולנו קורבנות. אני רואה נערות שמועלות לרכב ותמורת 100 שקל מורידים אותן בדרום ת"א והן עושות מה שהן עושות. אם ימנעו מהן לעבוד רמת העבריינות רק תעלה".

 

יו"ר הוועדה דוד אמסלם הרחיק כמה תושבים שהתפרצו בצעקות על הח"כים, בהם את שולה קשת, תושבת דרום ת"א ופעילה חברתית, שאיחרה לדיון. לאחר שהיו"ר לא אפשר לה לדבר היא התפרצה לעברו בקריאות "בושה וביזיון". דניאל פרי מדרום ת"א הורחק גם הוא לאחר שצעק "מהווילה בקיסריה לא רואים את דרום ת"א".

 

חן בריל אגרי, ראש קמפיין מבקשי מקלט ופליטים באמנסטי אינטרנשיונל ישראל, מסרה בתום הדיון בוועדת הפנים של הכנסת: "גם היום הממשלה ממשיכה לברוח מאחריותה לטיפול בדרום ת"א ובמבקשי המקלט. היא מציגה שוב את אותם 'פתרונות' כושלים שבמשך שנתיים לא עובדים אלא רק ממשיכים לפגוע במבקשי המקלט ובתושבי השכונות, כמו כליאה במתקן חולות והרחקה למדינות שלישיות. שוב המדינה מציגה את השקרים שמבקשי המקלט אינם פליטים, אף על פי ששאר העולם ממשיך להכיר בהם כפליטים בשיעורים הגבוהים בעולם. מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה בעצמו הבהיר שגם מי שבקשת המקלט שלו נדחתה - לא ניתן לגירוש. רק הסדרת מעמד האריתריאים והסודנים תאפשר את פיזורם בארץ ותהווה פתרון יעיל וארוך טווח לכולם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מבקשי מקלט בדרום תל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים