שתף קטע נבחר

הסחורה החמה ביותר להשקעה ב-2016

מוליבדן הייתה הסחורה בעלת הביצועים הגרועים ביותר אשתקד, אך את 2016 היא פתחה בסערה ומחירה ממשיך לזנק. מדוע?

מתוך 79 הסחורות אחריהן עוקב אתר החדשות בלומברג, הסחורה בעלת הביצועים הגרועים ביותר בשנת 2015 היתה מוליבדן – מתכת עם מגוון שימושים, מהפקת פלדה ועד הפחתת זיהום והיא צנחה ב-43%. אך הסחורה הגרועה ביותר בשנה מסוימת לרוב מתאוששת בשנה שאחריה. והשנה, מוליבדן לא צפויה להיות יוצאת דופן.

 

לפי אתר ביזנס אינסיידר, המחיר של מוליבדן הגיע בסוף 2015 ל-11,628 דולר לטון – לעומת יותר מ-20,000 דולר לטון בתחילת אותה שנה. מוליבדן רשם ירידות חדות יותר מנפט ומנחושת – שתי סחורות אחרות שקיבלו כותרות שליליות רבות במהלך שנה שעברה.

 

במקביל, המחירים של תחמוצת מוליבדן – שוק המהווה מדד עבור מוצרי מוליבדן – צנח לשפל של 12 שנים עם 10.18 דולר לקילוגרם בחודש נובמבר, לפני שהתאושש מעט עד לסוף השנה. אך עד כה השנה, מוליבדן היא אחת מהסחורות בעלות הביצועים הטובים ביותר, עם עלייה של 28%. בחודש מאי לבדו רשמה המתכת עלייה של 11%. המתכת עקפה את העליות בשווי הזהב והכסף והיא עומדת ממש מתחת לנפט (עלייה של 33%) במאבק על הסחורה בעלת הביצועים הטובים ביותר עד כה השנה.

 

כמו כל סחורה אחרת, המחיר של מוליבדן מושפע מהיצע וביקוש. בשנה שעברה, היו 18,550 טונות של היצע עודף. נתון זה משתווה ל-8% מההיצע הכולל של מוליבדן בעולם. מדובר בעודף היצע הגדול ביותר מזה 13 שנים. עם היצע גדול שכזה, המחירים צונחים.

 

מוליבדן מופק בעיקר בתור תוצר לוואי של כריית נחושת. על רקע העובדה שיצרניות הנחושת ייצרו יותר נחושת במהלך העלייה האחרונה של הסחורה, משמעות הדבר היתה גם הגדלת הייצור של מוליבדן. בשנת 2015, 61% מההיצע העולמי של מוליבדן הופק בתור מוצר לוואי של כריית נחושת. ועל רקע הפקת הנחושת העודפת, גם ההיצע של המוליבדן הגיע לרמה גבוהה מהביקוש העולמי.

 

גם פלדה ונפט משפיעים על הביקוש למוליבדן. יותר מ-70% מהמוליבדן מגיע לתעשיית הפלדה. תפקידו לספק לפלדה חוזק ועמידות בפני קורוזיה וטמפרטורות גבוהות. על רקע הצניחה בביקוש לפלדה בשנים האחרונות, בעיקר לאור ההאטה הכלכלית בסין, הביקוש למוליבדן צנח גם הוא.

 

הצניחה במחיר הנפט, שהובילה לירידה בביקוש לציוד להפקת נפט כמו אסדות הקידוח עשויות פלדה עשירה במוליבדן, עזרה גם היא לצניחה במחיר המתכת. ענף הנפט מהווה 14% מהצריכה של מוליבדן. כך שמספר האסדות הפעילות ירד בקרוב ל-50% ב-18 החודשים שהסתיימו בדצמבר 2015, אין זה מפתיע כי מחיר המוליבדן ירד גם הוא, יחד עם הירידה בביקוש.

 

אך כפי שהירידה במחירי הנפט בשנה שעברה גררו עלפי מטה את מחירי המוליבדן, כך גם ההתאוששות של הנפט השנה עזרה למחיר המוליבדן להתאושש. על פי Roskill, חברה בינלאומית למחקר בנושא מתכות ומינרלים, מחיר המוליבדן יישאר יציב השנה, אך יעלה בשיעור חד נוסף בשנת 2017. מאחר שהיה עודף היצע ב-2015, המלאי של שנה שעברה ינוצל השנה, כעת כשהמחיר גבוה יותר.

 

ב-2017 ואילך, צופים ב-Roskill, מחירי תחמוצת מוליבדן יגדלו לכ-28-30 דולר לקילוגרם – נתון כפול לעומת המחיר הנוכחי העומד על 14 דולר לקילוגרם. ההתאוששות צפויה להגיע בעיקר מצד עלייה בביקוש. על פי התחזיות של Roskill, הביקוש למוליבדן יגדל ב-4.6% בשנה עד שנת 2025. רוב הגידול בביקוש צפוי להגיע מסין, שהתרומה שלה לביקוש למוליבדן גדל מ-8% ל-29% בעשור שלפני 2015. הגידול בביקוש לפלדה הכוללת מוליבדן צפוי לתמוך בהתאוששות במחיר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים