שתף קטע נבחר

יש לנו עז: תו איכות חדש לגבינות צאן

העזים יוצאות למרעה פעמיים ביום, בדיר מפוזרות ערימות חציר בשביל שיוכלו לחלץ עצמות, ואת הגדי מפרידים מהעז בגיל חודשיים, גיל הגמילה בטבע: אחרי שתו התקן של "חי בריא" לבשר בקר יצא לדרך, עכשיו הוא מגיע גם לתחום גבינות הצאן, ומוצרים הנושאים את תו האיכות מתחילים להופיע על המדפים

תו האיכות "חי בריא", אשר מתכתב עם המגמות העדכניות מהעולם בכל הקשור לצריכה מודעת, ומעודד חקלאות מקומית ואחראית, הוא תו איכות וולונטרי פרטי, שאינו קשור למשרד החקלאות. הוא החל את פעילותו בתחום הבשר בתחילת השנה, מתוך שאיפה להבטיח את רווחת בעלי החיים הגדלים בחוות, כאשר דרישות הגידול של "חי בריא" מבוססות על תקנים בינלאומיים המאפשרים שקיפות מלאה לגבי מקורו של המזון מן החי.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

גבינה וטוב לה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גבינה וטוב לה(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות נחשפו הצרכנים, לא פעם, לתנאי הגידול הקשים של בעלי החיים במשקים. הדבר הוביל להתעניינות הולכת וגוברת לגבי איכות המזון ואופן הפקתו. תו האיכות  מתכתב עם המגמות העדכניות של הצריכה המודעת, אשר מעודדת חקלאות מקומית אחראית, ודוגלת ביכולת להתחקות אחר מקורות המזון שלנו.

אוכלים וחושבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוכלים וחושבים(צילום: shutterstock)
נכון להיום רק שני משקי צאן עומדים בתקן - "חוות אלה" (צדק) וחוות "נאות סמדר". "חוות אלה" היא חווה משפחתית בראשותו של צדק, מגדל עדר עזים אורגני לחלב וגבינות. בחווה יש עדר עזים אורגני והעזים שבו הן מהזנים המקומיים. העדר רועה כל השנה במרעה הטבעי באזור גידולן וסביבת חיים זו תורמת לא רק לרווחתן של העזים, אלא גם לטעמו של החלב ולערכן התזונתי של הגבינות.

יש גם עזים מאושרות ()
יש גם עזים מאושרות

גבינות המשווקות על ידי המחלבה המשפחתית מיוצרות בתהליכים מסורתיים מחלב עזים מלא וטרי ללא שימוש בחומרים משמרים וללא הפרדת שומן, זאת מתוך כוונה לשמר את סגולות החלב ככל שניתן. את כל המוצרים שמופקים בחווה ניתן לקנות בחנות הממוקמת בה.

 

החווה השניה בעלת תו התקן היא חוות "נאות סמדר", השוכנת כ-70 ק"מ צפונית לאילת. החווה הוקמה מתוך מטרה להתקיים במדבר לצד הטבע, תוך עיסוק בחקלאות אורגנית. במקום גדלים עזים ותיישים ממינים שונים כמו זנן השווייצרי ובעזי שאמי הירדניות, המורבעות בתיישים אלפינים. העזים יוצאות למרעה פעמיים ביום, וכשהן חוזרות, מפוזרות להן מחוץ לדיר ערמות חציר. את מוצרי המחלבה הזו ניתן לרכוש בפונדק "נאות סמדר" שבצומת שיזפון ובחנויות הטבע ברחבי הארץ.

גבינות שקיבלו את תו התקן ()
גבינות שקיבלו את תו התקן
משקים נוספים נמצאים בימים אלו בשלבים אחרונים של אדפטציה לדרישות התקן. נהלי "חי בריא", שקיבלו על עצמם שני המשקים הללו, מתבטאים בין השאר באיסור שימוש בהורמונים, אספקת תזונה נאותה שמתאימה לבעלי החיים, איסור על החזקת בעלי חיים בבידוד, קביעת גיל גמילה מינימלי ועוד.

 

פעילות הפיקוח וההחלטה על מתן אישורי עמידה בדרישות "חי בריא" מתבצעת כמו בתחום הבשר, על ידי "אגריאור" - חברת פיקוח אשר פועלת בהתאם לדרישות ISO65 מטעם משרד החקלאות.

 

בכל זאת צריך גם לאכול - צפו בקרין גורן מכינה סמבוסק גבינה:

 

"גם בקרב מגדלי צאן מיושמים לפעמים פרקטיקות הבאות על חשבון בריאות בעלי החיים ועל חשבון איכות המוצר הסופי", אומרת לימור אברבוך, מנכ"לית "חי בריא", "מאחורי תו התקן עומד היגיון פשוט של קידום בריאותן של חיות המשק, על מנת לשפר את איכות המזון מן החי שאנו צורכים".

 

שתי מחלבות זה לא הרבה, אבל זו התחלה של משהו. כמה מגדלי בשר לקחו על עצמם עד כה את תו התקן של "חי בריא"? 

"אנו צופים לבשורה גדולה נוספת גם בתחום הבשר. בעתיד הקרוב עומדים להצטרף כ-20 מגדלים נוספים בתחום הבשר, זאת הודות לתחילת שיתוף הפעולה בין 'חי בריא' לבין אגודת 'מרעה גולן', שהתחייבה לעמוד בדרישות 'חי בריא' ונמצאת כעת בשלבי ההתאמה האחרונים.

לא רק בשר, "חי בריא" (צילום: רונן מלחן) (צילום: רונן מלחן)
לא רק בשר, "חי בריא"(צילום: רונן מלחן)

"המשמעות היא שכל המגדלים הרשומים באגודה יוכלו ליהנות משיווק ישיר לאטליזים ולמסעדות, דבר המהווה שינוי גדול מאוד בענף החקלאות בארץ. מעבר לתרומת השינוי הזה בהקשרים של בריאות בעלי החיים ואיכות התוצרת שמגיעה לצרכן, הדבר גם יקצר משמעותית את שרשרת השיווק ויסייע גם למגדלים להרוויח יותר וגם לצרכנים לקבל שקיפות לגבי מקורו של המזון שהם צורכים".

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תו איכות חדש לגבינות צאן
צילום: shutterstock
מומלצים