שתף קטע נבחר

בנו לכם דירה - אבל מה עם כביש?

ממשלת ישראל פועלת להאצת הבנייה למגורים, אבל אינה פעולת להסרת חסמים בבניית תשתיות ומבני ציבור הנחוצים לכל שכונה חדשה

*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם החברות המצולמות במדריך הנדל"ן

 

ממשלת ישראל חרטה על דגלה את הטיפול במצוקת הדיור. בשנים האחרונות פועלים השרים להגדלת היצע הדיור מתוך מטרה שהביקושים הגבוהים לדירות יפגשו היצע תואם ועליית מחירי הדירות תבלם.

 

אולם בהתאחדות בוני הארץ מציינים כי במרוץ המטורף לדירה נשכחה העובדה כי בלי כבישים, בלי תשתיות למים או ביוב, ובלי מבני ציבור וחינוך - גם לא יהיו דירות. המדינה יכולה לפרסם מכרזים לבנייה אך בפועל כפי שראינו במספר ערים לאחרונה (ראש העין, קרית גת , בית שמש ועוד) הדירות לא ייבנו או לא ימסרו לדיירים במועד ללא השלמת התשתיות והפרויקטים שתומכים בבנייה למגורים.

 

הבעיה היא שבעוד שהממשלה קידמה תוכניות להגדלת היצע הדיור כמו מחיר למשתכן ודירה להשכיר, והקימה ועדות לקידום מהיר של פרויקטים, נראה שבתחום של הסרת חסמים בבניית תשתיות ומבני ציבור לא נעשו הצעדים הנדרשים והמצב אפילו הוחמר.

אשר גרין, נשיא התאחדות בוני הארץ ויו"ר אגף בניה חוזית (צילום: מרסלו אילת) (צילום: מרסלו אילת)
אשר גרין, נשיא התאחדות בוני הארץ ויו"ר אגף בניה חוזית(צילום: מרסלו אילת)

אשר גרין, נשיא התאחדות בוני הארץ ויו"ר אגף בניה חוזית, מסביר כי על הממשלה ל"חשב מסלול מחדש" ולהפסיק לדבר רק על משבר הדיור ולהתחיל לדבר גם על משבר התשתיות, ולמצוא את הדרך להפוך את הפרויקטים בתחום התשתיות והבניה החוזית לפחות מסוכנים עבור החברות המבצעות אותם.

 

כדוגמא הוא נותן את מוסר התשלומים הלקוי בענף. לאחרונה ועדת הכלכלה דנה בהצעת חוק חדשה שנועדה לכאורה להקל על פעילותם של עסקים קטנים ובינוניים החסרים יכולת להמתין פרקי זמן ארוכים עד לקבלת תשלום בגין שירותיהם. הצעת החוק קובעת מועדי תשלום מקסימליים הן לעסקאות בהן מזמין העבודה הוא מהמגזר הציבורי והן לעסקאות בין עסקים במגזר הפרטי.

 

אולם הצעת החוק מפלה באופן גס בין כלל העסקאות ובין עסקאות מול קבלנים, וקובעת לקבלנים מועדי תשלום שונים וארוכים פי שניים ללא טעם ראוי או הסבר מספק. האבסרוד בהצעת החוק, מסביר אשר גרין, הוא שאותם קבלני עבודות הנדסה מחוייבים לפי אותה הצעת חוק לשלם לספקים שלהם תוך 45 יום, ולשלם לעובדים שלהם משכורות חודשיות, אולם ואת התמורה לעבודתם מהרשויות ומהמדינה הם יקבלו רק אחרי 90 יום.

 

בכך הצעת החוק מבקשת להפוך את קבלני עבודות ההנדסה הבנאיות בפועל לגורם מימון, גזירה שמרבית הקבלנים לא יכולים לעמוד בה.

 

הצעת החוק באה לברך ויצאה מקללת. לא רק שמצבם של הקבלנים הקטנים והבינוניים אינו משתפר, אלא להיפך מצבם מורע ביחס לשאר הספקים במשק ואף ביחס למצב הקיים.

 

באם הצעת החוק תתקבל ומועדי התשלום לא יקוצרו, הקבלנים הישראלים שסוללים היום את הכבישים, בונים את מוסדות הציבור והחינוך ומכינים את התשתיות לשכונות החדשות שנבנות - יתקשו לעמוד בגזירה. התוצאה תהייה, מלבד מהפגיעה הישירה בחברה/בקבלן ובעובדי החברה, גם עיכובים במסירת שכונות חדשות ופרויקטים חדשים בשל מחסור בתשתיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרסלו אילת
אשר גרין, נשיא התאחדות בוני הארץ ויו"ר אגף בניה חוזית
צילום: מרסלו אילת
מומלצים