yed300250
הכי מטוקבקות
    דנה קופל
    ממון • 13.06.2016
    משבר היצוא: "מישהו באוצר צריך להתעורר"
    בחודשים מארס־מאי ירד יצוא הסחורות בתעשיות הטכנולוגיה בכ־28% • שרגא ברוש: "צריך לעזור לתעשייה, אחרת האבטלה תעלה"
    נווית זומר ורועי ברגמן

    נתונים מדאיגים למשק: הגירעון המסחרי תפח בחודש מאי ב־7.4 מיליארד שקל והוא מסתכם בכ־14 מיליארד שקל מתחילת השנה. הגירעון בשנת 2015 כולה הסתכם ב־5.6 מיליארד שקל בלבד. הסיבות לגידול החד בגירעון: ירידה של 27.8% ביצוא הסחורות בתעשיות הטכנולוגיה במארס־מאי לצד עלייה ברוב מרכיבי יבוא הסחורות. כך עולה מנתוני הלמ"ס.

     

    קראו את הפרשנות של נוית זומר: אז מה באמת קורה בטבע ואינטל?

     

    הגירעון המסחרי בסחורות בלבד הסתכם מתחילת השנה ב־19.8 מיליארד שקל לעומת 7.3 מיליארד שקל בינואר־מאי 2015.

     

    בשלושת החודשים האחרונים גדל היבוא לישראל ב־11.2% בחישוב שנתי, בהמשך לעלייה של 12.2% בדצמבר 2015־פברואר 2016. יצוא הסחורות ירד בתקופה זו ב־16.5%, בהמשך לירידה דומה בשלושת החודשים שקדמו. בלמ"ס מציינים כי סחר הסחורות במאי הושפע מהשינויים בשער החליפין של השקל מול המטבעות שבהן נערכות עסקאות היבוא והיצוא. השקל נחלש ב־0.9% מול הדולר וב־0.7% מול היורו.

     

    יבוא מוצרים בני קיימא, כגון רהיטים, מוצרי חשמל ביתיים וכלי תחבורה, עלה ב־18.1% במארס־מאי, כשעיקר העלייה מגיעה משוק הרכב, שרשם עלייה של 36.2%.

     

    רמזי גבאי | צילום: עמית שעל
    רמזי גבאי | צילום: עמית שעל

     

     

    עיקר הירידה ביצוא מקורה בהיי־טק, שם נרשמה ירידה חדה של 71% ביצוא של ענף ייצור הרכיבים והלוחות האלקטרוניים. יצוא התרופות מישראל ירד ב־42%.

     

    הנתונים מצטרפים לירידה של 23% בפברואר־אפריל ביצוא של טבע, כיל ואינטל. בשבוע שעבר אמר שר האוצר כחלון כי "שני הגופים שבאמת חלה ירידה משמעותית ביצוא שלהם הם טבע ואינטל – וזאת מסיבות אובייקטיביות. זה יחזור. אנחנו מכינים חבילת תמיכה ונתמודד עם זה".

     

    "מישהו במשרד האוצר צריך להתעורר", כך אמר אתמול נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, בתגובה לנתוני הלמ"ס. לדבריו, "אנחנו לא מופתעים. למעלה משנה וחצי היצוא הישראלי בירידה ומגמה שלילית זו רק נמשכת. מישהו באוצר צריך להתעורר ולקחת אחריות על המצב, אחרת נראה גם גידול באבטלה. שיפסיקו עם התירוצים להסביר למה היצוא יורד בגלל טבע ובגלל אינטל ויתחילו לעזור לתעשייה".

     

    רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא: "מה שמדאיג זו המגמה הרצופה של ירידה ביצוא. אני קורא לממשלה לעודד תעשיות במענקים והטבות, לעודד שיווק של חברות ישראליות בחו"ל ולהקל איפה שניתן כדי שחברות ישראליות יוכלו להתחרות בחו"ל. טבע לא סגרה שום מפעל. כשאנחנו שואלים אותם מה קורה, התשובה היא שמדובר בתופעה רבעונית שתשתנה בהמשך".

     

    שרגא ברוש | צילום: עמית מגל
    שרגא ברוש | צילום: עמית מגל

     

     

    אוהד כהן, מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה: "מאז 2013 אנחנו עדים לירידה ביצוא בסחורות, ובשנה האחרונה נרשמה גם ירידה ביצוא שירותים כמו בנקאות, תיירות, תוכנות ומרכזי מו"פ. יצוא הסחורות ירד מ־58 מיליארד דולר ב־2014 ל־53 מיליארד דולר. יש מספר גורמים כמו ירידה עולמית בביקוש ליהלומים, ירידה במחירי הנפט שהורידה את מחירי הכימיקלים למיניהם, האטה בשווקים בחו"ל וייסוף שער החליפין של השקל מול היורו, כך שהיצואן מקבל תמורה נמוכה ב־15% בהשוואה לשנה קודמת. בישראל גם קמות פחות חברות מייצאות".

     

    בתוך כך, היום יקיימו שר האוצר כחלון ויו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ אלי כהן, מפגש עם כמה ממנהלי החברות הגדולות במשק, בהם מנכ"ל צ'ק פוינט גיל שוויד, מנכ"ל כיל סטפן בורגס, יו"ר הפועלים יאיר סרוסי, ומנכ"לית לאומי רקפת רוסק עמינח.

     

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

    navitz@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 13.06.16 , 20:19
    yed660100