שתף קטע נבחר

אם אחת, שני אבות: צפו בעיטם הנדיר בישראל

בטבע הישראלי נותרו בסך הכל ארבעה עיטמים לבני זנב ,עופות דורסים גדולים המצויים בסכנת הכחדה. לאחרונה האוכלוסיה הקטנה זכתה לתוספת חשובה, לאחר שמשפחה מיוחדת במינה המורכבת משני אבות ואם, גידלו את הגוזל בהצלחה. "עמק החולה הוא מקום בטוח יחסית לעיטם וככל שהוא יתרחק בשיטוטיו מהאזור, הוא יהיה חשוף יותר לסכנות", אומרים ברשות הטבע והגנים. צפו בתיעוד המיוחד של צלם הטבע יוסי אשבול

בפעם השנייה מאז שנות ה-50 פרח מהקן עיטם לבן זנב, אחד מהעופות הדורסים הגדולים והנדירים ביותר בישראל.

 

 

משפחה מיוחדת: שני אבות ואם מטפלים בגוזל

המשפחה של העיטם היא מיוחדת במינה. לא מדובר בזוג של זכר ונקבה, אלא בפרויקט משותף של שני זכרים ונקבה. משפחת העיטמים מוגדרת כמשפחה פוליאנדרית, בה הנקבה הזדווגה עם שני זכרים השלישיה גידלה יחד את הגוזל.

 

אשתקד הם הצליחו לגדל נקבת עיטם שפרחה מהקן ונצפתה שורדת באזור בית שאן ועמק החולה. לפני מספר ימים, אישרו ברשות הטבע והגנים את הידיעה כי העיטם החדש שמינו עדיין אינו ידוע, פרש כנף ופרח מהקן.

 

הגוזל והנקבה מספר ימים לאחר הבקיעה (צילום: יוסי אשבול) (צילום: יוסי אשבול)
הגוזל והנקבה מספר ימים לאחר הבקיעה(צילום: יוסי אשבול)

 

 

"העיטם לבן הזנב הוא מין של עוף דורס שנפגע קשה במהלך השנים מהרעלות, התחשמלויות והוא נחשב למין דגל בבתי גידול לחים. שיחררנו במהלך השנים מעל לחמישים עיטמים, אך כיום נותרו יחד עם הגוזל כחמישה פרטים בטבע בלבד", אומר ל-ynet אוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים. 

 

הגוזל בן כ-75 יום (צילום: יוסי אשבול) (צילום: יוסי אשבול)
הגוזל בן כ-75 יום(צילום: יוסי אשבול)
 (צילום: יוסי אשבול) (צילום: יוסי אשבול)
(צילום: יוסי אשבול)

 

"במצב הנוכחי בישראל ובמזרח התיכון, פרטים צעירים משוטטים ונפגעים לא רק בישראל, אלא גם בירדן, ערב הסעודית וטורקיה. כרגע הפרויקט ההשבה שלהם נמשך אך במימדים קטנים יותר, עד שתטופל בעיית קווי המתח, ימוזערו מימדי ההרעלות וכעת נוסף גם איום של טורבינות הרוח".

 

קריאות טריטוריאליות של הזכרים (צילום: יוסי אשבול) (צילום: יוסי אשבול)
קריאות טריטוריאליות של הזכרים(צילום: יוסי אשבול)

 

העיטם לבן הזנב נחשב לדורס הגדול והנדיר ביותר בישראל ויש לו תפקיד משמעותי בשרשרת המזון. הוא נחשב לצייד מיומן ואגרסיבי, הניזון מדגים, צבי ביצה ושפמנונים. בנוסף, הוא צד קורמורנים ועופות אחרים.

 

עיטמים אוכלים עגור אפור שנטרף על ידי תנים זהובים בעמק החולה (צילום: יוסי אשבול) (צילום: יוסי אשבול)
עיטמים אוכלים עגור אפור שנטרף על ידי תנים זהובים בעמק החולה(צילום: יוסי אשבול)

 

העיטמים כמעט ונכחדו לחלוטין מישראל

עד אמצע שנות החמישים העיטמים דגרו בשמורת הטבע החולה ובעמק בית-שאן. לאחר ייבוש החולה נפסק הקינון באיזור והעיטמים כמעט נכחדו לחלוטין בישראל.

 

שני עורבים אפורים תוקפים ומציקים לנקבה (צילום: יוסי אשבול) (צילום: יוסי אשבול)
שני עורבים אפורים תוקפים ומציקים לנקבה(צילום: יוסי אשבול)

 

בשנות ה-80 הובאו שישה עיטמים לישראל. מאז נעשו נסיונות להשבת עיטמים לבני זנב לטבע . בשנת 1992 החלו ברשות הטבע והגנים בפרויקט השבה מחדש של העיטמים לטבע המקומי, במסגרת פרויקט "פורשים כנף" ומאז הושבו לטבע 52 עיטמים. לפחות 22 לא שרדו לאחר שנפגעו מהרעלות, התחשמלות וציידים בארץ, ירדן וטורקיה.

 

זכר עיטם לבן זנב קורא לעבר הקן (צילום: יוסי אשבול) (צילום: יוסי אשבול)
זכר עיטם לבן זנב קורא לעבר הקן(צילום: יוסי אשבול)

 

ב-2011 הורעלו שני עיטמים בוגרים בארץ שהחלו לקנן. כיום מוערכת האוכלוסיה שנותרה בטבע בישראל בכחמישה פרטים בלב וזהו הקינון השני המוצלח בישראל מאז שנות ה-50.

 

תיעוד ממרחק של כ-100 מטר

משפחת העיטמים נצפית באזור שמורת החולה והם קיננו באזור סגור למבקרים. צלם הטבע יוסי אשבול, קיבל אישור מיוחד מרשות הטבע והגנים כדי לתעד את מלאכת הקינון של העיטמים הנדירים. הוא צפה במשך שעות על המשפחה ממרחק של כמאה מטר בעזרת ציוד צילום עם עדשות מיוחדות, המאפשרות לעקוב אחריהם מבלי להפריע לשגרת חייהם.

 

הגוזל מנפנף בכנפיים, ימים ספורים לפני עזיבת הקן (צילום: יוסי אשבול) (צילום: יוסי אשבול)
הגוזל מנפנף בכנפיים, ימים ספורים לפני עזיבת הקן(צילום: יוסי אשבול)
 

 

לדברי הצופה, העיטם הצעיר ילווה על ידי הוריו בחודשים הקרובים. "הוא יהיה איתם עד שיגבר הקונפליקט ביניהם ויימאס להם להאכילו. הם ידחו אותו ולקראת הסתיו, הוא כבר ייפרד מהם ויתחיל את חייו העצמאיים. עמק החולה הוא מקום בטוח יחסית לעיטמים וככל שהוא יתרחק בשיטוטיו מהאזור, הוא יהיה חשוף יותר לסכנות מעשי ידי אדם, התנגשות בקווי חשמל וקווי מתח. העיטמים נפגעים בשיעורים גבוהים יותר ממינים של עופות אחרים מטורבינות רוח".  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים