שתף קטע נבחר

לשכת נתניהו על הודעת הבית הלבן: הסיוע האמריקני דווקא יגדל, די לפניקה

בעקבות המכתב ששיגר הבית הלבן לקונגרס שבו התנגד להגדלת הסיוע להגנה מפני טילים, נמסר מלשכת ראש הממשלה: "הסיוע הביטחוני להגנה מפני טילים לא רק שלא יקוצץ אלא יוגדל"

בלשכת ראש הממשלה הגיבו בצהריים (יום ד') להודעת הבית הלבן על ההתנגדות להגדלת הסיוע לישראל, ואמרו כי "אין כל קיצוץ בסיוע האמריקני". לדבריהם, "מדובר בוויכוח פנימי בין הקונגרס לבית הלבן על גודל התוספת השנתית לתוכנית ההגנה מפני טילים".

 

עוד נמסר מלשכת ראש הממשלה: "נתניהו פועל לעגן תוספת זו כחלק מהדיונים על הסכם הסיוע לעשר השנים הבאות. הסיוע הביטחוני להגנה מפני טילים לא רק שלא יקוצץ אלא יוגדל. הניסיון להפוך את הדיאלוג עם ארצות הברית לכלי ניגוח פוליטי ישראלי אינו ראוי, וכל ביטויי הפניקה אינם במקומם".

הנשיא אובמה וראש הממשלה נתניהו, נובמבר 2015 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנשיא אובמה וראש הממשלה נתניהו, נובמבר 2015(צילום: EPA)
  

ההודעה החריגה של הבית הלבן על התנגדותו להחלטת הקונגרס על תוספת 455 מיליון דולר למימון מערכות הגנה מפני טילים ובהן כיפת ברזל, שרביט קסמים וחץ 3 לא קשורה ישירות למשא ומתן על הסכם הסיוע הביטחוני בין ישראל לארה"ב לעשור הקרוב. ואולם, בכירים בירושלים מודים שההודעה קשורה בעקיפין לאווירה המתוחה בין לשכת ראש הממשלה לבית הלבן ולמחלוקות במשא ומתן עם הסכם הסיוע.

 

אחת המחלוקות במשא ומתן היא הדרישה האמריקנית שישראל תתחייב שבתקופת ההסכם היא לא תבקש עוד תוספות חריגות מהקונגרס למימון המערכות להגנה מפני טילים. ישראל מתנגדת לדרישה הזאת. ההסכם אמור לעגן לראשונה את הסכם הסיוע מפני טילים לעשור הקרוב - דבר שלא נעשה מעולם. במלים אחרות: האמריקנים עושים שריר שנוגע גם למשא ומתן עם הסכם הסיוע.

 

 

כיפת ברזל. ישראל מבקשת: מימון מערכות ההגנה - חלק אינטגרלי מההסכם (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
כיפת ברזל. ישראל מבקשת: מימון מערכות ההגנה - חלק אינטגרלי מההסכם(צילום: הרצל יוסף)
 

טיל החץ 3 במהלך ניסוי (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון) (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
טיל החץ 3 במהלך ניסוי(צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)

מעבר לכך – מדובר כאן גם בחלק מהקרבות השגרתיים בין הבית הלבן לקונגרס בשורה של נושאים תקציביים. ישראל היא רק חלק קטן ממנו. המריבה הזו מועצמת גם מהתמיכה הפוליטית הרחבה שישראל נהנית ממנה בקונגרס – למגינת לבו של הבית הלבן שחושש תמיד שישראל תעקוף אותו ותקבל את מה שהיא רוצה מידידיה בגבעה.

 

לכך יש להוסיף את המחלוקת בין ישראל לארצות הברית על גובה הסיוע הביטחוני לעשור הבא. נתניהו דחה כזכור הפצרות של בכירים מדיניים וביטחוניים להגיע להסכם סיוע ביטחוני עוד לפני ההגעה להסכם הגרעין עם איראן מחשש שאחרי ההסכם הממשל יהיה נדיב פחות בסיוע לישראל. נתניהו טען שארצות הברית תגלה את אותה מידת נדיבות גם אחרי ההסכם, אך האמריקנים טענו שהמצב הכלכלי אינו מאפשר זאת. בביקורו בישראל באחרונה הזהיר סגן הנשיא ג'ו ביידן שאם הממשל ייענה לדרישות הישראליות, ישראל עלולה לשלם מחיר יקר בדעת הקהל האמריקנית, שלא תראה בעין יפה הגדלה מסיבית מדי של הסיוע הביטחוני לישראל בזמן שבארצות הברית אין מספיק כסף לבריאות וחינוך.

 

בלשכת ראש הממשלה הכחישו באחרונה טענות שנתניהו גורר רגליים במשא ומתן כדי לדחות את החתימה על ההסכם לממשל הבא. ממלא מקום ראש המטה לביטחון לאומי, תא"ל במיל' יעקב נגל, טען כי ההודעה של הבית הלבן אינה קשורה באופן ישיר למשא ומתן על ההסכם הביטחוני, וכי הצדדים הגיעו לישורת האחרונה במגעים וקרובים להסכם מרחק שבועות. עוד טען שההסכם יעגן לראשונה את הסיוע האמריקני להגנה מפני טילים – כחלק מהסיוע האמריקני. "אנו נמצאים בסופו של המשא ומתן. שני הצדדים מסכימים שצריך לעגן את הדבר הזה לעשור כדי להימנע מוויכוחים בין הממשל בבית הלבן לקונגרס. מה שקרה עכשיו זה נייר שיצא החוצה", אמר בראיון לגלי צה"ל, "כשנגמור את המשא ומתן תהיה בשורה גדולה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אובמה ונתניהו בעימות על הגדלת הסיוע
צילום: רויטרס
מומלצים