שתף קטע נבחר

דו"ח: מבוגרים לא נבדקים לסרטן המעי הגס

ל-1 מכל 3 מבוגרים בישראל יש לפחות פוליפ אחד במעי הגס שניתן להסירו ולמנוע התפתחות אפשרית של גידול סרטני. אולם למרות המלצות המומחים רוב המבוגרים אינם מבצעים את הבדיקות בגלל חשש ופחד. "המודעות לחשיבות ביצוע הבדיקות אינה מספקת", אומרת ד"ר עינת שחם שמואלי, אונקולוגית בכירה. "בני 50 ומעלה שיבקשו את הבדיקה מרופאי קופות החולים יקבלו אותה ללא תשלום", מוסיף ד"ר שלמה לבקוביץ יו"ר עמותת 'צו מניעה'

ארבעה חולים בסרטן המעי הגס וכעשרה חולים חדשים במחלה מתגלים מדי יום בישראל. ולמרות נתוני התחלואה הגבוהים מחקר לאומי שעקב אחרי הנתונים בעשור האחרון חושף חוסר היענות בקרב האוכלוסיה לבדיקות אשר מצילות חיים. 

 

במשך ארבעת שנות המחקר שנערך בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן, נאספו נתונים לגבי יותר ממיליון איש בני 50-70. מהנתונים עלה כי רק 20% מהמבוגרים ביצעו את הבדיקות המומלצות. ופחות מ- 50% מבין אלה שהבדיקה לאיתור דם בצואה שלהם הייתה חיובית המשיכו לבדיקת קולונוסקופיה וזאת בניגוד להמלצות משרד הבריאות על פיה יש דחיפות בביצוע הקולונוסקופיה באם יש ממצא הדורש המשך בירור.

 

עוד במדור 60 פלוס:

4 מזונות שנמצאו כמעכבי תסמינים של מחלת האלצהיימר 

בגיל 69 עם מחלת ריאות קשה - רחל תרוץ במרתון 

הסוד לחיים טובים בגיל 90: "מתקנים הכל תמורת 5 שקלים" 

 

 

הרופאים ממליצים מעטים מבצעים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרופאים ממליצים מעטים מבצעים(צילום: shutterstock)
 

ההנחיה הרפואית: לא מבוצעת 

כיום ההמלצה של המומחים בתחום קוראת לביצוע בדיקה שנתית של דם סמוי בצואה או בדיקת קולונוסקופיה כל עשר שנים החל מגיל 50 כאשר אין סיפור משפחתי. במידה ויש, ההמלצה לבדיקות כבר מגיל צעיר יותר.

 

במחקר האחרון ביקשו החוקרים לאתר את הגורמים הקשורים באי־ביצוע הבדיקה שמהווה מרכיב חיוני באיכות הטיפול הרפואי ומאפשרת זיהוי אוכלוסיות הזקוקות להתערבויות נוספות. החוקרים מצאו קשר בין אי־היענות לחשש ופחד מהבדיקה שנחשבת כואבת ולא נעימה, חסמים חברתיים, חוסר מודעות וכמו כן נגישות בעייתית.  

 

עוד מצאו החוקרים, בחלק השני של הדו"ח, כי פחות ממחצית מהמבוגרים שנמצא בבדיקתם דם סמוי חיובי בצואה עוברים קולונוסקופיה תוך פרק הזמן המומלץ. את ההתנהלות הזאת מסבירים החוקרים במאפיינים סוציו־דמוגרפים ובריאותיים וכנראה גם בהתנהגויות בריאות אחרות.

 

כולם בסיכון: הבדיקה מצילה

"המחקרים האלה מדגישים שהמדיניות של מערכת הבריאות, המבוססת רק על בדיקת דם סמוי בצואה אינה אפקטיבית ורוב הציבור לא טורח להיבדק בה. אפילו אלה שכבר נמצא אצלם ממצא דם חיובי, מערכת הבריאות אינה מצליחה להביא לבדיקת קולונוסקופיה וכך הם מופקרים לחלות בסרטן המעי הגס בסיכון גבוה מאד", אומר ד"ר שלמה לבקוביץ יו"ר עמותת 'צו מניעה'.

 

"כל הנשים והגברים מעל גיל 50 צריכים להיבדק בהקדם בכדי לא להצטרף ל-3,300 חולים בסרטן המעי הגס שחלו מפני שלא נבדקו בזמן. סרטן המעי הגס אינו מפלה בין נשים וגברים, ערבים ויהודים, ספרדים ואשכנזים עשירים ועניים כולם בסיכון לחלות אלא אם יבדקו בזמן".

 

הבדיקה שמאבחנת ומוציאה: קולונוסקופיה  ()
הבדיקה שמאבחנת ומוציאה: קולונוסקופיה
 

קולונוסקופיה: לא בסל הבריאות

"למרות שהוכח כי ביצוע קולונסוקופיות סקר מוריד את שיעורי התחלואה והתמותה מסרטן מעי גס בשיעור משמעותי של 50% ולמרות שהאיגודים המקצועיים בעולם, האונקולוגים והגסטרואנטרולוגים, ממליצים כבר שנים על ביצוע קולונסוקופית סקר לכלל האוכולוסייה החל מגיל 50 ולאוכלוסיות בסיכון מוגבר אף לפני גיל זה, מצער כי משרד הבריאות לא כלל את בדיקת סקר זו בסל הבריאות עד היום. מדובר בבדיקה מצילת חיים". אומרת ד"ר עינת שחם שמואלי, אונקולוגית בכירה בקבוצת אסיא מדיקל אסותא רמת החייל, ומנהלת השירות לגידולי מערכת העיכול במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר.

 

"בדיקת הסקר הכלולה בסל הבריאות היא בדיקת צואה לדם סמוי שנתית", היא מוסיפה, "בדיקה שנחשבת פחות מדוייקת ואמינה לעומת הקולונוסקופיה. המודעות באוכלוסיית לשכיחות סרטן המעי הגס ולחשיבות ביצוע הבדיקות אינה מספקת. בנוסף בדיקת הקולונסוקופיה נתפסת כבדיקה קשה ולא נעימה ולכן לעיתים יש עיכוב מצד המטופל מלבצעה. את כל זאת ניתן לשפר על ידי אמצעי הסברה והנגשה שונים".

 

מעל גיל 50? תבקשו את הבדיקה

"אמנם באופן רשמי הבדיקה למבוגרים בריאים אינה כלולה עדיין בסל הבריאות, אולם בעקבות מאבק ממושך הגיעה עמותת "צו מניעה" להסדר עם כל קופות החולים, כך שהבדיקה מכוסה בפועל על ידי הקופות".  אומר ד"ר לבקוביץ ומסביר איך אפשר לקבל את הבדיקה, "גשו לרופא המשפחה או ישירות לרופא הגסטרו, הודיעו לו שהנכם רוצים לעבור בדיקת קולונוסקופיה ולקבל התחייבות (טופס 17).

 

הבדיקה מבוצעת בכ- 50 מכוני גסטרו מצפת ועד אילת; חלקם בבתי חולים ציבוריים, חלקם במרפאות פרטיות כמו אסותא, רמת אביב, אלישע, הרצליה ועוד. וגם במכונים של קופות החולים. ישנם מאות רופאי גסטרו מומחים ומכשור משוכלל אשר ממתינים לפונים לקביעת תור לבדיקה. אם אתם נתקלים בבעיה, פנו אלנו".

 

"נכון שעדיין ישנם רופאים שמהססים", הוא מוסיף, "אך אם תעמדו על זכותכם להיבדק תקבלו את ההתחייבות. חשוב מאוד שאם יש לכם סיפור משפחתי של מחלת סרטן המעי הגס או תסמינים אחרים כמו: אנמיה (המוגלובין נמוך), כאבי בטן נמשכים, שינויים בהרגלי היציאות, חשוב לציין זאת בפני הרופאים כדי לקבל גם התייחסות לגורמי הסיכון הללו".

 

5 סימנים ובדיקה מצילת חיים

ד"ר שחם-שמואלי נותנת סימנים העשויים להעיד על קיום סרטן במעי הגס:

המוגלובין נמוך וחסר ברזל בבדיקות דם.

שינוי בהרגלי יציאה.

דימום בצואה.

כאב בטן.

ירידה במשקל.

 

"חשוב מאוד להדגיש כי לסרטן המעי הגס בשלביו המוקדמים והניתנים לריפוי אין סימני אזהרה. לכן חשוב לבצע בדיקות סקר גם אין סמנים כלל". אומרת ומדגישה ד"ר שחם שמואלי.

 

"בדיקות הסקר יכולות לגלות פוליפים אשר הם טרום סרטניים. אם הפולים מוסר, מנענו היווצרות גידול סרטני. אם לא מודעים לקיומו של הפוליפ והוא לא מוסר הוא עשוי להתפתח לגידול סרטני. הפוליפים טרום סרטניים אינם גורמים לשום סימפטומים וניתן לגלותם אך ורק בבדיקת קולונוסוקפיה".

 

קולונוסקופיה: המיכשור והבדיקה בזמן אמת בשני טיפולים אמיתיים. הראשון בו אין פוליפים והשני שיש ונדרשת התערבות. צפו:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: index open
אין סימני אזהרה לסרטן המעי בשלביו המוקדמים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים