yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 20.06.2016
    לכו להשקיע
    סבר פלוצקר

    להגדיל דרמטית את ההשקעה הציבורית החברתית ולצמצם את הרגולציה, להעמיד כיעד את העלאת שיעור התלמידים הזכאים לבגרות ולפתוח את מפעלי התשתית הממשלתיים לתחרות. אלו ההמלצות של שלושת המומחים הזרים שדיברו אתמול בכנס כלכלי של ״מכון אהרון״ במרכז הבינתחומי בהרצליה: פרופ׳ מרטין אייכנבאום מאוניברסיטת נורת'ווסטרן בארה"ב, קלוד ג'יורנו ראש הדסק הישראל ב־OECD, וקרייג באיימונט, מבכירי המדור האירופי של קרן המטבע הבינלאומית.

     

    בכנס, שכותרתו ״מדיניות תומכת צמיחה וצמצום העוני״, הוצגו עבודות ומחקרים של כלכלנים בכירים במכון שבראשו פרופ׳ צביקה אקשטיין, דיקן בתי הספר למינהל עסקים וכלכלה במרכז הבינתחומי בהרצליה. את הדגש על הקטנת העוני ולא על מדדי אי־שוויון אחרים הסביר פרופ׳ אקשטיין בכך ש״לתת מכות בראש לאלה שמרוויחים הרבה לא ישפר את מצבם של החלשים ולא יעלה את פריון העבודה שלהם״. הדרך הנכונה להתניע צמיחה מכלילה, אמר אקשטיין, היא להגדיל את הפריון והשכר של החמישון התחתון של העובדים. לשם כך רצוי ״להרחיב משמעותית את התמיכה הציבורית־תקציבית ברכישת הון אנושי גם למי שאינם פונים ללימודים אקדמיים״. למגזר היצרני חסרים אלפי עובדים מקצועיים וטכנולוגיים.

     

    לדברי אייכנבאום, העולם המערבי המתועש נכנס לעידן מתמשך של צמיחה איטית מאוד, העלולה לפגוע ביצוא מישראל ולהשפיע לרעה על המשק והתעסוקה. כדי למנוע את גלישת המיתון אלינו מציע אייכנבאום לממשלת ישראל לבצע השקעות חברתיות מסיביות שיניבו תשואה כלל־לאומית גבוהה מאוד. בניגוד למקובל בקהיליית כלכלני ישראל, ממליץ פרופ׳ אייכנבאום לפתוח את ברזי תקציב המדינה כדי לממן השקעות בהאצת צמיחה וצדק חברתי.

     

    לפי מחקרים שנערכו ב־OECD והוצגו על ידי ג'יורנו, השקעות ממשלתיות חברתיות – בתשתיות, בחינוך, בהכשרה מקצועית, בבריאות, ברווחה, בהשכלה, בתמריצים לעבודה ועוד – יגדילו את התוצר של ישראל לטווח הארוך ב־15%. שר האנרגיה יובל שטייניץ הציג בכנס חישובים לפיהם האטה של 2% בצמיחה בעשור עלולה להביא לאובדן תוצר של 1.5 טריליון שקל; נזק של 600 אלף שקל למשפחה. שטייניץ הגדיר זאת כ״אסון לאומי״. רבות דובר בכנס על עומס הרגולציה בארץ המדכא צמיחה. לדברי ג׳יורנו, אימוץ הרגולציה של מדינות ה־OECD המתקדמות יגדיל את התוצר הישראלי בשיעורים משמעותיים. אך בלא צמצום הרגולציה וללא השקעות ציבוריות ״חכמות״ בעשרות מיליארדי שקלים, פריון העבודה ימשיך להיות נמוך והעוני יגדל. ממשלה, לכי להשקיע – זו הבשורה מהכנס של מכון אהרון.

     


    פרסום ראשון: 20.06.16 , 20:54
    yed660100