שתף קטע נבחר

על ביקורת משלמים: המכתב עלה 90 אלף ש'

בודק של מכון התקנים כתב ביקורת קשה על חברה שביצעה עבודות חשמל בבסיס צה"ל ואף רמז לפלילים. בעקבות זאת הוא נתבע על לשון הרע

בית משפט השלום בתל אביב קיבל לאחרונה תביעת לשון הרע נגד מכון התקנים, לאחר שבודק מטעמו מתח ביקורת חריפה – כולל רמזים לפלילים – על חברה להנדסת חשמל ועל עובדיה. בשל כך נקבע כי המכון יפצה את התובעים ב-90 אלף שקל.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

לפני שלוש שנים שכר משרד הביטחון את שירותיה של חברת הנדסת החשמל "ברבש, אורלן" לביצוע עבודות במבנה של מחנה צה"ל בסמוך למכבים-רעות. הפרויקט בוצע תחת השגחה של עובד משרד הביטחון ושל מהנדס ובודק מוסמך בתחום החשמל. לאחר סיום העבודות הזמין המשרד את מכון התקנים הישראלי שיוודא כי הן בוצעו בהתאם לתקנים.

 

עם סיום הבדיקה שלח הבודק מטעם המכון מייל למנהלו, שבו מתח ביקורת חריפה על איכות העבודות, וכתב בין היתר ש"יש מקום לבצע בדיקה מעמיקה על רצף של כשלים וחריגות מדרישות... לא יתכן שארגון אשר מחזיק בתעודת המכון – ועוד צה"ל - פועל בניגוד לחוק... למרות החריגות מתקנות החשמל ואי עמידה בתקנים רשמיים מחייבים – יד רוחצת יד".

 

בעקבות זאת, ב-2014 הגישו החברה, מנהליה ושני העובדים (המפקח והמהנדס) את תביעת לשון הרע, שבמסגרתה דרשו פיצוי בסך כולל של 400 אלף שקל. לטענתם ההודעה הציגה אותם כבעלי מקצוע לא אמינים ורשלנים. לדבריהם במייל יוחסו להם מעשים פליליים ופעילות בניגוד לחוק – אף שאין בדברים אלה שמץ של אמת.

 

מכון התקנים ביקש לדחות את התביעה, בטענה שעובדיו (הבודק ומנהלו) פעלו בתום לב וקיימו את חובתם המקצועית. תפקידם היה לערוך ביקורת, וההודעה כללה דיווח אמת על הליקויים הרבים שנמצאו במבנה.

 

לא כל ביקורת היא לגיטימית

השופט רונן אילן הסכים עם טענת התובעים שלפיה השימוש בביטוי "יד רוחצת יד" יוצר קונוטציה שלילית של קבלת טובות הנאה. עם זאת, הוא התרשם שהבודק לא השתמש בביטוי כדי לבזות את עובדי החברה, ומטרתו הייתה להביע ביקורת מקצועית לגיטימית בשל מחדלים מקצועיים.

 

לעומת זאת נקבע שסיום המכתב כן מהווה לשון הרע. מדובר בפסקה שלמה שבה מתח הבודק ביקורת אישית ולא עניינית על התובעים וייחס להם ביצוע מעשים עברייניים במפורש מבלי לבדוק את הדברים לאשורם.

 

"בבקר בהיר אחד מצאו עצמם התובעים חשופים להאשמות המטילות דופי וספק ביושרה שלהם ובמקצועיותם. כך סתם, בלא הודעה מוקדמת, בלא שנעשה עמם בירור, בלא לאפשר להם התייחסות, ועל ידי מי שאין לו כל סמכות למתוח ביקורת שכזו", כתב השופט בפסק דינו.

 

לפיכך התביעה התקבלה באופן חלקי ומכון התקנים חויב לשלם 30 אלף שקל לכל אחד מהתובעים: החברה, המפקח והמהנדס. המכון חויב בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 35 אלף שקל.

 

לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו"ד בשאיר פאהום- ג'יוסי עוסקת בדיני לשון הרע

הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים