שתף קטע נבחר

מאסר עולם ועוד 31 שנה לרוצח שירה ז"ל במצעד הגאווה

חודשיים לאחר שסיים לרצות עשור בכלא בגין ניסיון רצח במצעד הגאווה בירושלים, יצא ישי שליסל לאותו מצעד אשתקד ורצח בדקירות סכין את שירה בנקי ז"ל ופצע שישה נוספים. היום גזר עליו בית המשפט את העונש הכבד: "קנאתו החשוכה הדריכה אותו גם במקרה הזה"

 

שליסל בבית המשפט, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שליסל בבית המשפט, היום(צילום: גיל יוחנן)

יסיים את חייו בכלא: מאסר עולם ועוד 31 שנה במצטבר נגזרו על ישי שליסל, בבית המשפט המחוזי בירושלים הבוקר (יום א'). שליסל הורשע ברצח הנערה שירה בנקי במהלך מצעד הגאווה בחודש יולי לפני כשנה בבירה. בנוסף לרצח הורשע שליסל גם בשישה ניסיונות רצח. לראשונה הגיעו לדיון גם קרובי משפחתו. ראש הרכב השופטים, השופטת נאוה בן אור, כתבה בגזר הדין: "שהייתו הממושכת של הנאשם בכלא לא גרמה לו לשנות את דרכיו. קנאתו החשוכה האוטמת אותו מראות בני אדם הדריכה אותו גם עכשיו". בית המשפט הורה כי שליסל יפצה את הנפגעים בשני מיליון ו-64 אלף שקלים.

 

השופטת פסקה עוד: "לפנינו אדם שאינו רואה אדם אחר לנגד עיניו. אדם אכזרי. האדם המסוכן הזה לא יכול עוד שיסתובב ברחובות ירושלים או בכל מקום אחר. לא היה לו דבר עם שירה היפה והצעירה. הנאשם המיט אסון על משפחתה של שירה בנקי ועל החברה כולה".

 

כחודשיים לפני המצעד סיים שליסל לרצות עונש של עשר שנות מאסר בגין דקירה במצעד הגאווה ב-2005. כבר אחרי שחרורו מהכלא, לקראת מצעד הגאווה שנערך ב-30 ביולי, התבטא שליסל בכמה הזדמנויות - הן באמצעי תקשורת והן במודעות שפרסם בבתי כנסת בשכונות חרדיות בירושלים ובקריית ספר - נגד קיומו של המצעד. 

 

בשעות הצהריים של יום המצעד יצא שליסל מבית הוריו שבמושב יד בנימין ונסע לירושלים. כשהגיע, ניסה להיכנס למתחם הצועדים מכיוון רחוב לינקולן, אולם שוטרות שהוצבו שם ביקשו ממנו להתרחק מהמקום. הוא סב על עקביו ופנה לרחוב וושינגטון הסמוך. הוא הסתיר סכין בבגדיו, ונכנס אל מתחם הצועדים סמוך לחנות מכולת, תוך שעקף שוטרת ושוטר שעמדו שם. הוא הניף את הסכין מעלה ונעץ אותה בחוזקה בפלג גופם העליון של הצועדים שנקרו בדרכו. 

הפגנה מול בית המשפט, הבוקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנה מול בית המשפט, הבוקר(צילום: גיל יוחנן)

 

 

 

שירה בנקי. נרצחה במצעד בירושלים ()
שירה בנקי. נרצחה במצעד בירושלים

הנחת מצבה - נפרדים משירה בנקי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הנחת מצבה - נפרדים משירה בנקי(צילום: גיל יוחנן)

שירה בנקי הייתה השלישית מבין קורבנותיו. אחריה הוא המשיך ודקר שני צועדים נוספים, עד שנעצר על ידי שוטר שהפיל אותו ארצה. שליסל סירב לקבל ייצוג משפטי, כיוון שאינו מכיר במדינה ובמוסדותיה, אך בית המשפט הורה לסנגוריה הציבורית להמשיך לייצג אותו.  

 

שרה קלה-מאיר, מנכ"לית הבית הפתוח לגאווה וסובלנות בירושלים, מסרה לאחר מתן גזר הדין כי הוא מהווה "עוד נקודת ציון במלחמה שלנו נגד השנאה, האלימות והחושך. לצערנו, תקופת המאסר שקיבל שליסל בכלא לא יכולה לרפא את הפצעים שנפערו בקהילה הלהט"בית בירושלים ובישראל בכלל ולא יחזירו את שירה בנקי, אך יש בה מעט מן הנחמה שאנחנו צועדים אל עבר הדרך הנכונה, אל עבר המקום שבו לאנשים כמותו אין מקום להסתובב חופשי בחברה שלנו".

 

מצעד הגאווה ייערך בירושלים ב-21 ביולי.

 

נועם אייל שנפצע מדקירותיו של שליסל במצעד האחרון: "מה שחשוב שהוא לא ייצא. גזר הדין כנראה מוודא את זה". הוא קרא להצטרף למצעד הגאווה, כי "לא מובן מאליו להסתובב בביטחון ולהראות מי שאתה, להתגאות ולא לפחד. לו בגלל הסיבה הזו זו חובה אזרחית. סגירת המעגל שלי לא תהיה היום אלא כשנראה 20 אלף איש במצעד הבא". את הרצח של בנקי תיאר: "לקרוא לזה ג'יהאד יהיה המונח המדויק. היו צריכים להוסיף לו עוד כמה שנים על הסתה לרצח. לדעתי זה לא עונש מבחינתו, היה לו נחמד בכלא".

 

עו"ד אשרת שהם מפרקליטות מחוז ירושלים בירכה על גזר הדין: "המסר שעולה הוא כי בעבירות על רקע שנאה, בית המשפט מעניש באופן החמור ביותר. אנו מקווים שמסר חמור זה יגיע לכל מי שחפץ לפגוע בדרך כלשהי באחר בשל דעותיו, נטייתו המינית, מתוך מניע של שנאה".

 

ההרשעה: "משטרת ישראל הייתה מודעת לסיכון"

בעת הרשעתו של שליסל מתח הרכב השופטים ביקורת חריפה על המשטרה בהתנהלותה במצעד הגאווה. "הקלות הבלתי נסבלת שבה הצליח הנאשם לחדור אל המצעד היא בלתי נתפסת. הכתובת הייתה על הקיר".

  

עוד אמרו השופטים כי "מן הראיות עולה בבירור כי משטרת ישראל הייתה מודעת לסיכון הנובע מן הנאשם, ששוחרר זמן קצר לפני המצעד. הלקחים שאמורים היו להיות מופקים מן המצעד של שנת 2005 לא הוטמעו, ולא נעשה שימוש מושכל במידע מודיעיני ואחר שהיה בידי המשטרה. הכתובת הייתה על הקיר אלא שהאחראים על כך לא קראו אותה".

 

השופטים מתחו ביקורת על כך ששליסל שוחרר מבלי שיצא לחופשה אחת ולא קיבל קיצור, ועל כן לא הוכנה לו תוכנית שיקום ולא הוטלו עליו מגבלות, בניגוד למשל לעברייני מין. 

 

השופטים, נאוה בן אור, רפאל יעקובי וארנון דראל, הוסיפו: "הוכח מעבר לכל ספק סביר כי הנאשם גרם למותה של שירה ז"ל בכוונה תחילה וניסה לרצוח עוד שישה נוספים. העובדה שהפגיעות באחרים לא היו קטלניות, לעתים אף שטחיות, אינה מוציאה את מעשיו מגדר ניסיון לרצח".

 

הם ציינו: "שירה ז"ל הייתה נערה תמימה, שוחרת טוב. היו לה חלומות ותקוות. הנאשם במעשה חשוך אכזרי, חסר תוחלת וחסר רחמים, כיבה את אור חייה. למרבה הצער והחלחלה, קנאות חשוכה ונבערת קונה שבטה בקרב מוציאים לפועל. חייה של שירה כבו , אבל 'כל הרוחות שנשבו כל הלילה, לא יכבו את האור שדולק בקצה'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ'
ישי שליסל
צילום: יואב דודקביץ'
מומלצים