yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 26.06.2016
    על אומץ ותבונה
    סבר פלוצקר

    החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי־בויאנג'ו, החליטה להמשיך בביצוע פרויקט תחנת הכוח הסולארית באשלים שבנגב. את הפרויקט, שהמכרז להקמתו יצא לפני 8 שנים, מקימה חברת נגב אנרגיה בבעלות שיכון ובינוי, בשותפות עם חברה קבלנית ספרדית.

     

    הפרויקט, שההשקעה בו נאמדת בכ־4 מיליארד שקל, נמצא בשלבי בנייה מתקדמים. הוא משתמש בטכנולוגיית הפקה"תרמו־סולארית" ולשם כך נבנו שדות קולטים על שטח של אלפי דונמים. רוב המימון מגיע מהבנקים.

     

    בשנים האחרונות התברר שזול יותר להפיק מהשמש אנרגיה בטכנולוגיה אחרת, "פוטו־וולטאית". טכנולוגיה זו עשויה להוזיל את תעריף החשמל בכמה עשרות אגורות ליחידה, אך יש לה גם חסרונות כמו חוסר אפשרות לאגירת אנרגיה. על האוצר הופעל לחץ לבטל את ההסכם עם המשקיעים ולפתוח מחדש את המכרז להקמת תחנת הכוח הסולארית האחרת.

     

    אתמול, בצעד אמיץ, חכם ויוצא דופן במקומותינו, פירסמה כאמור החשבת הכללית עבאדי־בויאנג'ו את החלטתה לא לסגת מההתחייבות הממשלתית. הנימוקים הכלכליים פורטו במסמך המסביר את ההחלטה: התועלת נטו מביטול חד־צדדי של ההסכם, תשלום פיצויי ענק למשקיעים ופתיחת מכרז חדש עשויה – במקרה הטוב – להסתכם בחיסכון של 0.07 אגורות בתעריף החשמל. זאת בלי לקחת בחשבון את אי־העמידה של ישראל בהתחייבותה לפיתוח מקורות אנרגיה ירוקים ולצמצום הפליטה של גזי חממה, את הפגיעה בבריאות הציבור בשל עיכוב של לפחות עשור בהפעלת תחנת כוח סולארית חלופית, ואת ההשלכות הרוחב השליליות על מעמדה של ישראל בעיני משקיעים ויזמים.

     

    וזה העיקר. כותבת החשבת הכללית: "הפרת הסכם חד־צדדית על ידי המדינה בלי שיש לה זכות חוזית תפגע אנושות באמון כלפי המדינה מצד משקיעים, גופים ממונים ויזמים... מאחר שמדובר בפרויקט גדול מאוד, צפוי כי אובדן אמון המשקיעים עקב ביטול הפרויקט יתבטא לא רק בפגיעה במכרזים עתידיים בתחום האנרגיות המתחדשות אלא גם בפגיעה במכרזי המדינה במגזרים נוספים... איתות לשוק שגם לאחר הזכייה אין ודאות כי המדינה תעמוד בהתחייבויותיה יוביל לפגיעה ממשית ביכולתה להוציא לפועל פרויקטים דומים".

     

    המדינה, קובעת עבאדי־בויאנג'ו, חייבת להקפיד על יציבות רגולטורית, לרסן את עצמה ולא לנצל לרעה את כוחה. הממשלה חייבת להתחשב בהשלכות כלל־לאומיות של החלטותיה ולא להיכנע להלכי רוח קפריזיים ולכותרות לרגע. זו קביעה חכמה ואמיצה שהייתה צריכה להיות כמעט מובנת מאליה במדינת חוק, אך נשמעת כקריאת תיגר יוצאת דופן באווירה הכללית בשיח הכלכלי והציבורי כאן.

     


    פרסום ראשון: 26.06.16 , 20:54
    yed660100