שתף קטע נבחר

מטה הדיור: "יש מחסור של 135 אלף דירות"

בכנס נדל"ן בת"א התייחס אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור באוצר, למחסור בדירות בישראל וציין כי המשמעות היא שיש אנשים שלא יכולים לקנות או לשכור דירה. "אנשים גרים יותר עם ההורים - אין ספק שאנחנו בבעיה גדולה"

"יש כיום מחסור בדירות שאנו מעריכים אותו ב-135 אלף. המשמעות היא שיש אנשים שלא יכולים לקנות או לשכור דירה". כך אמר הבוקר (ב') ראש מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, בוועידת הנדל"ן השנתית של ארנסט אנד יאנג בשיתוף משרד עוה"ד שטיינמץ הרינג גורמן ושות' שנערכה בתל-אביב. לדברי יצחקי, "אנשים גרים יותר עם ההורים, מפצלים דירות, מחפשים פתרונות כדי להתגבר על המחסור".

 

האוצר: עלייה בקניית דירות ברבעון הראשון

בנק ישראל: ירידה של 24% משכנתאות במאי

 

"אין ספק שאנחנו בבעיה גדולה ולכן התפקיד העיקרי שלנו הוא לאשר גידול בייצור מספר הדירות במדינת ישראל", המשיך יצחקי, "אין שום דרך אחרת להתגבר על המשבר הזה. הכוחות שפועלים בשוק יוכלו לייצר יותר דירות, אך בינתיים ישנה כמות מוגבלת, במיוחד לגבי דירות על קרקעות מדינה. ביום שנוכל לייצר 50 אלף דירות בשנה, השוק הפרטי יוכל לעשות את שלו".

 

יצחקי התייחס לתוכנית מחיר למשתכן שמטרתה להקים דירות מוזלות לזכאים חסרי דיור. "את הדירות שלנו על קרקעות מדינה אנו מייעדים למחוסרי דיור, כאלה שאין להם ולא הייתה להם דירה", אמר, "הוזלנו את הקרקע בצורה משמעותית ואנחנו נותנים הנחה של עד 80% על הקרקע. בנוסף, אנחנו מסבסדים, בעיקר בפריפריה, את הפיתוח ב-40 אלף שקל ונותנים הנחה של 40-60 אלף שקל".

 

הוא הוסיף כי "אנחנו מורידים עוד ועוד את המחיר - ב-1,000 שקל למ"ר וב-2,000 שקל למ"ר, וההנחות יכולות להגיע ל-400-600 אלף שקל לדירה. שר האוצר החליט להכניס את היד לתוך הכיס - וזה עולה הרבה כסף. אנחנו מתכוונים עד סוף 2017 לשווק 100 אלף דירות במסגרת תוכנית ממחיר למשתכן".

 

יצחקי הודה כי ישנם חסמים רבים בדרך להגדלת היצר הדיור, הגדול בהם הוא חסם התשתיות (תחבורה, ביוב וסביבה). "יש בעיה גם בנושא המשכנתאות והאשראי", ציין, "הבנקים הגיעו למיצוי הכושר שלהם מול מגבלת האשראי. רק 6% מהאשראי הולך למגורים, כך שהכסף הזה הוא בעייתי ואנו נקיים ישיבה בשבוע הבא אצל השר, אליה יבואו כל הגורמים העוסקים באשראי, בהם גם המפקחת על הבנקים. אני מקווה שהם יביאו פתרונות ראויים".

 

בהמשך התייחס לסוגיית עובדי הבנייה. "אין מספיק עובדים וכרגע אנחנו לא מצליחים להביא מספיק עובדים זרים", אמר. "אנחנו מביאים 45 אלף פלסטינים, כאשר עד סוף החודש מקווים להביא עוד 7,000. בנוסף, יש לנו היום 4 הסכמים עם רומניה, בולגריה, מולדובה והונגריה, אולם העובדים המגיעים משם לא כל כך מתאימים לבנייה. עם הסינים יש לנו בעיה, הם לא כל כך רוצים לשלוח עובדים".

"אין מספיק עובדים וכרגע אנחנו לא מצליחים להביא מספיק עובדים זרים" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"אין מספיק עובדים וכרגע אנחנו לא מצליחים להביא מספיק עובדים זרים"(צילום: shutterstock)

 

בעיית העיתוי

חן שיין, שותף בכיר וראש תחום הנדל"ן בארנסט אנד יאנג ישראל, התייחס לדבריו של יצחקי. "נראה שהממשלה הנוכחית נחושה להפוך מילים למעשים ונוקטת בצעדים מעשיים", אמר אך הסביר כי להערכתו, הסיבה המרכזית לכך שהשוק אינו מגיב לצעדי הממשלה עשויה להיות בעיית העיתוי.

 

"קהל הרוכשים הפוטנציאלי רוצה דירה עכשיו. הוא היה אולי מוכן לחכות שנה-שנתיים אם היה משוכנע שהמחיר אכן יירד בצורה משמעותית, אבל כולם יודעים שהסיכוי לכך נמוך מאוד", אמר, "אישור תוכניות מהווה שלב חשוב, אבל ניסיון העבר מלמד שיחלפו שנים ארוכות עד שדירות אלה יגיעו לשלב ביצוע, אם בכלל".

 

לדבריו, "פחות מ-30% מהדירות שאושרו לפני 3 שנים עברו לשלב ביצוע ו-30% מהתוכניות שאושרו לפני 11-15 שנה טרם יצאו לפועל. גם במתחמים שכבר שווקו לקבלנים ייקח שנתיים-שלוש עד שיקומו דירות. לכן ברור שמסת הדירות שמאושרת היום תשפיע אולי בעוד 5 עד 10 שנים - אז מי מוכן לחכות?" .

 

עוד ציין שיין כי גם חוסר התאמה בין הביקוש להיצע באזורים השונים, לצד הריבית הנמוכה והיעדר אלטרנטיבות השקעה, ממשיכים להוות גורמים מרכזיים לכך שמחירי הדירות אינם יורדים. "אם רוצים להוריד מחירים בתקופה הנראית לעין, חייבים למצוא פתרונות להוספת יחידות דיור בצורה מהירה יותר ובמיקומים הרלוונטיים", אמר.

 

לדבריו, "ניתן להשיג זאת באמצעות התחדשות עירונית מסיבית, תוך הסתמכות על התשתיות הקיימות, אך הדבר בר-ביצוע רק אם יהיה שיתוף פעולה הדוק של הרשויות המקומיות, המהוות גורם מפתח בתהליך הפיתוח והבנייה של דירות חדשות. ראוי לשקול העברת חלק מהכסף המושקע בסבסוד קרקעות לרשויות המקומיות כדי לתמרץ פרוייקטים גדולים של התחדשות עירונית".

 

עו"ד דני הרינג, שותף וראש מחלקת הנדל"ן במשרד עוה"ד שטיינמץ הרינג גורמן ושות', חיזק את הדברים וציין כי "במהלך השנה האחרונה נחשפנו ליוזמות של שר האוצר, בניסיון להוריד את מחירי הדיור ולהגדיל את ההיצע של הדירות. יוזמות אלו, גם אם מבורכות, ספק אם לבדן יצליחו לבלום את עליית המחירים בתחום הדיור".

 

בהמשך התייחס לפרשיות הנדל"ן שנחשפו באחרונה. "ענף הנדל"ן חווה השנה טלטלות שערערו את ביטחון הרוכשים שביקשו לקנות דירות בפרויקטים של קבוצות רכישה או קרקעות חקלאיות" אמר, "פרשת ענבל אור ואדמה מהוות, לכאורה, קו פרשת מים בעניין הזה. משכך, לצד הניסיונות להוזלת הדירות והגדלת ההיצע, על הממשלה לפעול במקביל גם במישור הרגולטורי להגנה על אזרחים הפונים לאפיקי רכישה אלו - ונכון שתעשה כן בדחיפות ראויה".

 

"פרשת ענבל אור ואדמה מהוות קו פרשת מים" - צפו במכירת חיסול של ציוד חברת אדמה:

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן טסלר
אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור במשרד האוצר
צילום: אורן טסלר
מומלצים