שתף קטע נבחר

ליברמן צפוי להתנגד להסכם עם טורקיה, שר בכיר אחר בקבינט תוקף: "תהליך ביזיוני"

מחר ייחתם הסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה שיביא סוף לשש שנים של סכסוך בין המדינות. ההסכם יובא לאישור בקבינט רק ביום רביעי. אחד השרים פתח במתקפה נגד נתניהו: "הוא הופך אותנו לחותמת גומי". במקביל: בשעה שישראל תשלם פיצויים לטורקיה, רוסיה דווקא חילצה התנצלות מהטורקים על פרשת המטוס

 

נתניהו הכריז על הסכם פיוס עם טורקיה. גם באנקרה בירכו על המוגמר, אך כעת מגיעה הביקורת החריפה מתוך הקבינט: שר הביטחון אביגדור ליברמן צפוי להתנגד בהצבעה בקבינט להסכם עם טורקיה. בנוסף, שר בכיר אחר בקבינט תקף אחר הצהריים (ב') את ראש הממשלה בנימין נתניהו על כך שהסכם הפיוס ייחתם מחר, אך הוא יובא לאישור הקבינט רק ביום רביעי.

 

"זה תהליך ביזיוני שראש הממשלה מביא לקבינט עובדה גמורה. הוא הופך אותנו לחותמת גומי", אמר השר.

 

לאחר ההכרזות של נתניהו היום ברומא ושל ראש הממשלה הטורקי בינאלי יילדרים באנקרה, מחר אמורים לחתום על ההסכם מנכ"ל משרד החוץ דורי גולד ומקבילו הטורקי פרידון סניאורלו. ההסכם עצמו יגיע לאישור הקבינט רק ברביעי, מה שמייתר את ההליך לאור חתימת ההסכם כבר מחר. בשבוע שעבר נטען כי שר הביטחון אביגדור ליברמן, שהתנגד בעבר לנורמליזציה עם טורקיה, לא צפוי להתנגד בהצבעה. עם זאת, כעת ההערכה כי הוא דווקא יתנגד.

 

 

נתניהו ברומא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו ברומא(צילום: רויטרס)

ישראל צפויה לשלם כ-21 מיליון דולר לקרן הומניטרית טורקית שתשלם פיצויים למשפחות הפעילים שנהרגו ונפצעו על המרמרה. בנוסף, שתי המדינות יחזרו לנורמליזציה מלאה וחילופי שגרירים. טורקיה נסוגה מהתנאי להסיר את המצור על עזה וישראל תאפשר לטורקיה להעביר ציוד וסיוע הומניטרי לעזה דרך נמל אשדוד. ישראל תתיר גם לטורקיה להקים בעזה בית חולים, מתקן התפלת מים ותחנת כוח.

 

ישראל נסוגה מהתנאי שמפקדת החמאס תסולק מאיסטנבול, אך טורקיה תתחייב שחמאס לא יוכל לפעול נגד ישראל משטח טורקיה. אתמול התייחס שר החוץ הטורקי מבלוט קאווסגולו לסוגיית חמאס ואמר כי חמאס לא מהווה בעיה לחתימת ההסכם.

 

נתניהו אמר היום בעת ההכרזה על ההסכם ברומא כי הוא מגיע "מתוך הבנה של הזירה הבינלאומית והבנת הצרכים הביטחוניים והכלכליים שלנו. שאלת הגז, פיתוח הגז וביצור המשק הישראלי מקודמים בהסכם הזה", הבהיר נתניהו, ובנוגע למצור על עזה אמר כי "שמירה על הסגר הביטחוני הימי מול רצועת עזה הוא אינטרס עליון שלנו. לא הייתי מוכן להתפשר עליו".

 

נוכח הביקורת על ההסכם אמר נתניהו: "אני לא מנהל את המדינה לפי ציוצים וכותרות רגעיות, אלא לפי מה שטוב לביטחונה, לכלכלתה ולאינטרסים של ישראל. ההסכם חשוב, הוא לא חף מביקורת. שאלת הגז והצעדת המשק הישראלי מקודמים על ידי ההסכם. זה לא אומר שניכנס לירח דבש, אני לא מייפה את זה. אבל האינטרסים החיוניים שלנו מקודמים בו".

 

לדבריו, "ישראל הגיעה להסכם בעל חשיבות אסטרטגית לביטחון, ליציבות האזורית, לכלכלת ישראל. העולם בטלטלה, המזרח התיכון בטלטלה והמדיניות שלי היא לייצר מוקדי יציבות באזור הבלתי יציב, הרוגש והסוער הזה. אנחנו עושים זאת עם שכנותינו הקרובות, מדינות ערביות, יוון וקפריסין, רוסיה, וגם עם טורקיה. וכמובן אנחנו עושים זאת בתיאום מלא עם בעלת בריתנו הגדולה ארצות הברית".

 

נתניהו הוסיף כי "ישראל וטורקיה הן שתי מעצמות גדולות באזור והנתק לא הועיל לאינטרסים חיוניים שלנו ומנע מאיתנו לשתף פעולה באותם מקרים והיו לא מעט כאלה שבהם הוא התבקש".

 

בנוגע לקשריה של טורקיה עם חמאס והשאלות שמעורר ההסכם בשאלת הנעדרים השיב נתניהו: "טורקיה לא שולטת בחמאס וגם לא מחזיקה בגופות. אם הייתה מחזיקה בהן, ייתכן שזה היה אפשרי, אבל זה לא המצב. ההתחייבות שקיבלנו מנשיא טורקיה וההנחיה שלו את הגופים הרלוונטיים - זה דבר טוב, כי בלי זה, בלי המכתב הזה, לא היה קורה שום דבר. עם המכתב יש סיכוי שהמהלכים האלה יתחילו ויבשילו. אלה תהליכים, דרושים סבלנות ואורך רוח, אבל ברור שהתקדמנו לנקודה אחרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים