מחקרים חדשים מזהירים: אל תשמרו מזון בקופסאות אוכל מפלסטיק

הפטלטים, חומרים כימיים שמשמשים לריכוך והגמשת פלסטיק, מצויים כמעט בכל המוצרים מסביבנו, אך מזיקים במיוחד כשהם בכלי אוכל. כך תגנו על עצמכם ועל הילדים

הקשר הכימי בין הפטלטים לפלסטיק הוא חלש, והם משתחררים בקלות למזון, בעיקר בנוכחות אוכל שמכיל שומן (צילום: shutterstock)
הקשר הכימי בין הפטלטים לפלסטיק הוא חלש, והם משתחררים בקלות למזון, בעיקר בנוכחות אוכל שמכיל שומן (צילום: shutterstock)

כשבני משפחת כרם חוזרים הביתה מהקניות בסופר, הם מעבירים את כל הסלטים המוכנים (חומוס, טחינה, חצילים וכו') מאריזות הפלסטיק שלהם למכלי זכוכית, ורק אז מכניסים אותם למקרר. ככה זה כשלאבא קוראים פרופ' זהר כרם, חוקר ומרצה במכון למדעי המזון והתזונה באוניברסיטה העברית, שמכיר את כל המחקרים החדשים על פטלטים ( (phthalate) חומרים כימיים מזיקים המצויים במוצרי פלסטיק.

 

רובנו מוטרדים ממזון מעובד ומחומרים שמוספים לאוכל, אבל מחקרים רבים שנערכו על בעלי חיים מצאו כי הפטלטים, המצויים כאמור באריזות המזון, עלולים להזיק לא פחות. הפטלטים, קובעים אותם מחקרים, גורמים להפרעות בהתפתחות מערכת המין של עוברים זכרים, להופעת מומים מולדים במערכות הרבייה, לרמות נמוכות של טסטוסטרון (הורמון המין הזכרי) בשלבי ההתבגרות המינית, להתבגרות מינית מוקדמת אצל בנות ולספירת זרע נמוכה בקרב גברים בוגרים.

 

בשנים האחרונות החלו להתפרסם מחקרים מדאיגים שנעשו על בני אדם ואשר מציגים תוצאות דומות. במסגרת התוכנית הלאומית לטוקסיקולוגיה בארצות הברית, המופעלת על ידי המכון הלאומי למדעי בריאות הסביבה, פורסם שהחומר DEHP (אחד הפטלטים הנפוצים ביותר) עלול לגרום לסרטן. כן נמצאו עדויות לכך שחשיפה לפטלטים עלולה להשפיע על התפתחות תקינה של המוח.

 

איך חומר שנמצא באריזת המזון מגיע לגוף שלנו?

פרופ' כרם: "מאכלים שמנוניים או תבשילים שמכילים שמן - עדיף שלא יפגשו פלסטיק אף פעם. אפשר להשתמש בסירי נירוסטה וכן בכלי זכוכית עם מכסה פלסטיק, אבל כדאי להקפיד שמכסה הפלסטיק לא ייגע במזון"

"אריזות פלסטיק למזון שמכילות פטלטים נמצאות בכל מקום, בעיקר בגלל מחירן הנמוך", אומר פרופ' כרם. "מטרת השימוש בהם היא ריכוך הפלסטיק והעלאת רמת הגמישות שלו. הבעיה היא שהקשר הכימי בין הפטלטים לפלסטיק הוא חלש, והם משתחררים בקלות למזון, בעיקר בנוכחות אוכל שמכיל שומן. הזליגה הזו מסכנת אותנו".

 

האם מדובר גם בכלי פלסטיק שמאושרים לשימוש במיקרוגל?

"האישור לשימוש במיקרוגל ניתן לאחר שהיצרן בדק שהחומרים אינם זולגים לפלסטיק. כל יצרן מחליט על דרגת החומרה של הבדיקות, בהתאם להנחיות מכוני התקנים - חלק מהמוצרים מיובאים מחו"ל וכפופים לתקנים שנהוגים במדינות המוצא. כמו כן, האישור הזה לא מבטיח שהחומרים הללו לא יעברו למזון בשימושים חוזרים ונשנים. בעיית הזליגה מהכלי אל המזון מחמירה ככל שהכלי מתיישן, נסדק או מגיע לטמפרטורות גבוהות".

 

אז מה עושים?

"מאכלים שמנוניים או תבשילים שמכילים שמן - עדיף שלא יפגשו פלסטיק אף פעם. אפשר להשתמש בסירי נירוסטה וכן בכלי זכוכית עם מכסה פלסטיק, אבל כדאי להקפיד שמכסה הפלסטיק לא ייגע במזון".

 

האם גם אחסון של מוצרי חלב במכלי פלסטיק עלול לגרום נזק?

"פלסטיק כולל חומרים רבים ושונים זה מזה בהרכבם הכימי ובתכונותיהם. הקופסאות לאחסון גבינות לבנות, למשל, מותרות לשימוש לפי מכון התקנים, ולכן כל עוד לא משתמשים בהן לשימוש חוזר - הבעיה קטנה מאוד".

 

במדגם מייצג של האוכלוסייה בארצות הברית נמצאו פטלטים בגופם של 95% מהאנשים. בדיקה של משרד הבריאות הישראלי בקרב 250 מבוגרים מצאה פטלטים בגופם של 98% מהנבדקים.

 

האם אפשר בכלל להימנע מחשיפה לפטלטים?

פרופ' כרם: "הסביבה שלנו מלאה בפטלטים, ובעולם המודרני אנחנו לא יכולים להימנע מהם לחלוטין. אבל אפשר להימנע מחשיפת יתר וזה לא קשה במיוחד. חשוב להקטין את החשיפה למינימום האפשרי".

 

חממו מזון במיקרוגל רק בכלי זכוכית, ועדיף לא באריזות ניילון (צילום: shutterstock)
    חממו מזון במיקרוגל רק בכלי זכוכית, ועדיף לא באריזות ניילון(צילום: shutterstock)

       

    ילדים ופטלטים: אסתמה ואלרגיות

    האוכלוסיות הרגישות ביותר להשפעה המזיקה של הפתלטים הן תינוקות וילדים מתחת לגיל שלוש, ולכן רשויות הבריאות בעולם אוסרות על מכירת צעצועים ובובות פלסטיק המכילים פטלטים, בעיקר בגלל החשש שהם יכניסו אותם לפה. הבעיה היא שילדים רבים, כמו מבוגרים, נחשפים לפטלטים דרך דרכי הנשימה באופן שעלול להזיק לבריאותם.

     

    מחקר שוודי שנערך באוניברסיטת קרלסטד מצא כי בגופם של ילדים ששהו במקום המרוצף ברצפת PVC נמצאו רמות גבוהות של פטלטים. לא ברור אם החשיפה לפטלטים הייתה קשורה למגע עם הרצפה או לשאיפת האוויר בחלל המתחם.

     

    מחקרים נוספים מצאו קשר בין רמה גבוהה של פטלטים בגופם של ילדים לבעיות בריאות והתפתחות. מחקר שנערך בבולגריה מצא כי לילדים שבגופם נמצאו רמות גבוהות פטלטים היה סיכוי גבוה יותר לסבול מאסתמה ואלרגיות. החוקרים כתבו כי בבתים שבהם הרבו להשתמש בחומרי ליטוש כמו לקה, היה ריכוז גבוה יותר של פטלטים.

     

     

    נשים ופטלטים: נזקים לעובר

    נשים בכלל ונשים הרות בפרט חשופות יותר להשפעתם המזיקה של הפטלטים, אשר נספגים במהירות בגוף ועלולים לעבור לשלייה.

     

    חשוב להבין שהפטלטים לא נמצאים רק במזון, אלא גם במוצרים מפיצי ריח ומוצרי טיפוח ריחניים (ראו בהמשך) וגם במוצרי קוסמטיקה רבים, כמו בושם, צלליות איפור, קרם לחות, לק וספריי לשיער. בתעשיית הקוסמטיקה נעשה שימוש בכמה סוגי פטלטים, בעיקר בשניים עיקריים Dibutyl phthalate (DBP) ו־Diethyl phthalate (DEP). ה־DBP נאסר לשימוש במוצרי קוסמטיקה באירופה כבר בשנת 1976, לאחר שנמצא כי הוא מזיק לבריאות ועלול לגרום למחלות, אבל במוצרי קוסמטיקה אמריקאיים הוא עדיין מותר לשימוש.

     

    הבעיה העיקרית עם הפטלטים היא החשש שהם משבשים את פעולת ההורמונים בגוף, ומסיבה זו חשודים כמעודדים התפתחות מחלות תלויות הורמונים כמו סרטן השד, בעיות פוריות, פגמים מולדים בתינוקות ועוד.

    סקירה מדעית שפורסמה בכתב העת Human Reproduction בשנת 2013 מצאה כי לפי העדויות המדעיות הקיימות יש בסיס להנחה שהפטלטים גורמים לשיבושים הורמונליים בקרב זכרים. באחד המחקרים נמצא כי

    הבעיה העיקרית עם הפטלטים היא החשש שהם משבשים את פעולת ההורמונים בגוף, ומסיבה זו חשודים כמעודדים התפתחות מחלות תלויות הורמונים כמו סרטן השד, בעיות פוריות, פגמים מולדים בתינוקות ועוד

    לנשים הרות שנחשפו לרמות גבוהות של פטלטים בהיריון היה סיכוי של פי שבעה יותר שהעובר שלהן יפתח תופעה בשם Hortenedanogenital Distance., המתבטאת בצמצום לא טבעי של המרחק בין פי הטבעת לאיבר המין. באותו מחקר נטען לקשר בין פוריות עתידית של זכרים לבין חשיפה אימהית גבוהה של פטלטים. מחקר נוסף, שפורסם ב-Journal Of Pediatrics, מצא כי חשיפה לפטלטים בהיריון גרמה לאמהות ללדת תינוקות קטנים יותר ובמשקל לידה נמוך - גורמים הקשורים בבעיות התפתחותיות.

     

    מחקר אחר שפורסם בכתב העת המדעי Plos One מצא קשר בין רמה גבוהה של פטלטים בשתן של נשים הרות לרמת המשכל של הילדים שנולדו להן. המחקר מצא שהפטלטים השפיעו לרעה על היכולות השכליות של הילדים גם כשמלאו להם שבע שנים.

     

    לדברי פרופ' כרם, חומרים משבשי פעילות הורמונלית נספגים בגוף שלנו ונקשרים לקולטנים המיועדים לקשירת הורמונים. "חומרים אלה מתחרים עם ההורמונים שיש לנו בגוף וגורמים לשיבושים הורמונליים שפוגעים במערכות רבות בגוף. כשחומר סינתטי נקשר לקולטן - מערכות הגוף מקבלות תשדורות שגויות שעלולות לגרום לפריצת מחלות רבות".

     

    הפטלטים לא נמצאים רק במזון, אלא גם במוצרים מפיצי ריח ומוצרי טיפוח ריחניים (צילום: shutterstock)
      הפטלטים לא נמצאים רק במזון, אלא גם במוצרים מפיצי ריח ומוצרי טיפוח ריחניים(צילום: shutterstock)
       

       

       

      השמנה ופטלטים: שיבוש בחילוף החומרים

      מחקרים שנערכו בשנים האחרונות ואשר פורסמו בכתבי העת Molecular and Cellular Endocrinology ו־Environmental Research מצאו קשרו בין רמה גבוהה של פטלטים בגוף האדם להשמנת יתר ולקושי לרדת במשקל. הדרך שבה חשיפה לפטלטים גורמת להשמנה אינה ידועה עדיין, אבל ההשערות הן שמדובר במשבשי פעולת חילוף החומרים בגוף, בדיוק כפי שהם משבשים את הפעילות ההורמונלית התקינה בגוף. 

       

       

      שיבוש פעולת החומרים בגוף עלולה לגרום להשמנה (צילום: shutterstock)
        שיבוש פעולת החומרים בגוף עלולה לגרום להשמנה(צילום: shutterstock)

         

        מוצרי צריכה ופטלטים: אפילו בתרופות

        הפטלטים נמצאים לא רק במזון. הם חומרי הריח של מוצרים מפיצי ריחות נעימים במכונית או תרסיסי ריחות,  

        הפטלטים מצויים גם בציפוי של כדורי תרופות ותוספי תזונה, חומרי הדברה, חומרי בנייה, מכשירים רפואיים, חומרי ניקוי, שעווה, צבעים, צבעי דפוס וציפויים שונים, טקסטיל, דבקים, אריחי רצפה ואף במכשירים רפואיים כמו צנתרים והתקני עירוי דם.

         

        פטלטים גם במוצרים ביתיים כמו וילונות למקלחת, בעיקר כשהם חדשים ומפיצים ריח חזק ואופייני של פלסטיק (צילום: shutterstock)
          פטלטים גם במוצרים ביתיים כמו וילונות למקלחת, בעיקר כשהם חדשים ומפיצים ריח חזק ואופייני של פלסטיק(צילום: shutterstock)

           

           

           

          כך תגנו על עצמכם

          ---------------------------

           

          1. המעיטו שימוש בכלי פלסטיק. העדיפו תמיד כלי זכוכית, במיוחד בחימום בתנור ובעיקר כשמדובר במזון שמאוחסן לתקופה ממושכת (חמוצים, למשל) או מכיל שומן.

          2. כלי פלסטיק ישן ושרוט מומלץ לזרוק.

          3. אם בכל זאת בחרתם להשתמש בכלי פלסטיק, שימו לב לקוד שמופיע מסביב למשולש (בדרך כלל בתחתית האריזה). הימנעו מאריזות עם קוד 3 (סימון של pvc) וקודי המחזור 3 ו־7 שנוטים להכיל פטלטים.

          4. כדאי לקרוא את התוויות על מוצרי טיפוח, במיוחד של בשמים ולקים, ולבדוק שברשימת המרכיבים לא מופיע החומר Dibutyl phthalate

          (DBP).

          5. העדיפו, ככל האפשר, קניית מזון שארוז באריזות זכוכית על פני פלסטיק.

          6. חממו מזון במיקרוגל רק בכלי זכוכית, ועדיף לא באריזות ניילון.

          7. לא מומלץ לעשות שימוש חוזר במכלי פלסטיק שבעבר אוחסנו בהם גלידה, מרגרינה, יוגורט, גבינה או באריזות טייק־אוויי במסעדות.

           

          המעיטו בשימוש בכלי פלסטיק. העדיפו תמיד כלי זכוכית (צילום: shutterstock)
            המעיטו בשימוש בכלי פלסטיק. העדיפו תמיד כלי זכוכית(צילום: shutterstock)

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד