שתף קטע נבחר

הקרב על חוף אכזיב: "להרחיק הבנייה מהחוף"

בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת הועלתה סוגיית הבנייה ליד חוף אכזיב, שאושרו לפני 22 שנה. אם הצדדים לא יגיעו להסדר - תועבר ההכרעה לשר כחלון

הקרב על חוף הים: ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת קיימה היום (ג') דיון מיוחד בנושא תוכניות הבנייה בסמיכות לחוף אכזיב, המקודמות על פי תכניות שאושרו בשנת 1994. בתום הדיון דרשו חברי הוועדה, בראשות ח"כ דודי אמסלם, מהוועדה המחוזית של מחוז צפון לזמן שולחן עגול בהשתתפות היזמים הבונים בחוף אכזיב וארגוני הסביבה, כדי לנסות לצמצם את הנזק הסביבתי לחוף בלי לפגוע בזכויות הבינוי. אם לא יושגו הסכמות, נקבע בדיון, יפנה יו"ר הוועדה לשר האוצר והגנת הסביבה, משה כחלון על מנת לראות כיצד אפשר להרחיק את הבנייה מהחוף ובתמורה להציע ליזמים יותר אחוזי בניה במזרח השטח.

 

בדיון אמר אורי אילן, יו"ר הוועדה המחוזית: "כשתוכננה התוכנית הזו, ב-1994, העדיפו מגורים על התעשייה שהייתה בשטח עד אז. היו לחצים משני הצדדים - המפעל אמר שהמשרד להגנת הסביבה מחייב אותו למערכות הגנה אם בונים מגורים בסביבתו. ומהצד השני היה את קו החוף. הוועדה הייתה צריכה לשקול את הרע בכל העולמות. העברנו את רוב זכויות הבנייה לצד המזרחי, צמוד למפעל. לא יכולנו להרחיק את הקו הכחול. זה לא היה בסמכותנו".

 

הפגנת תושבים מול הכנסת (צילום: תום פישר) (צילום: תום פישר)
הפגנת תושבים מול הכנסת(צילום: תום פישר)

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אמסלם, שאל בדיון: "האם במסגרת הקו הכחול אפשר להעתיק זכויות בנייה לצד המזרחי? מתוך 300 הדונם שבתוכנית, האם אפשר לדחוק חלק למזרח?" אילן השיב: "מדובר בנהריה. המיקום הגיאוגרפי ברור. יש גבול כמה אפשר לעלות לגובה". לשאלה האם חלק מהשטח המיועד לבנייה הוכרז כשמורת טבע, השיב גיל בן נון מרשות הטבע והגנים: "יש תוכנית מאושרת עשרות שנים שלא חלה על תחום התוכנית הזו. ב-2005 שטח הגן הלאומי הורחב, אחרי שאושרה תוכנית הבנייה. יש בזה הצהרת כוונות של המדינה שעורף השטח צריך להיות גן לאומי".

 

ח"כ דב חנין הביע את התנגדותו לתוכנית, כפי שהוגשה: "מדובר בתוכנית של מאות יחידות דיון במרחק 100-150 מטר מהמים. זה אזור יפהיפה. התוכנית סותרת את חוק שמירת הסביבה החופית. על החוף לא ראוי שייבנה בכלל. תמ"א 35 מגדירה את השטח כמרקם חופי בעל רמת השימור הגבוהה ביותר. תמ"א 2 מגדירה 80 דונם מתוך השטח כגן לאומי. התוכנית מנוגדת לחוק שימור סביבה חופית. איך זה קורה? זהו שלטון היד המתה. תוכנית שאושרה בתקופה שלא היו הגנות על הסביבה ונוגדת את כל הנורמות שהכנסת קבעה, עומדת לצאת לפועל. קטסטרופה. צריך לקדם הצעת חוק היסטורית שתגיד די לשלטון היד המתה".

 (צילום: אבנר גדיש) (צילום: אבנר גדיש)
(צילום: אבנר גדיש)

  

נציג החברה להגנת הטבע, לירון שפירא, רכז שמירת הטבע של הארגון בצפון, אמר בדיון בכנסת כי  "יש לעצור את קידום התכניות, עד לבחינה מחודשת שלהן. מדובר בתכניות ישנות מאוד, בנות למעלה מ-20 שנה, שאינן מתאימות יותר למציאות של היום. יש לשמור על כל פיסת חוף שעוד נותרה טבעית ונטולת פיתוח, למען האינטרס הציבורי. נעשים מאמצים גדולים להסדרת רצועת החוף בגליל המערבי כולו, ולכן המשך קידום התכנית כפי שהיא, יפגע ביכולת לשמר את משאב הטבע הייחודי כל כך".

 

יעל דורי, ראש תחום תכנון ב'אדם טבע ודין', אמרה בתום הדיון: "אנו מברכים את הוועדה ויו"ר הוועדה, ח"כ אמסלם, על ההחלטה, שיש לקוות כי תוביל לשינוי התכנוני המתחייב במקום רגיש וערכי זה. תופעת הבנייה בחופים ובשטחים ערכיים מכוח תוכניות ישנות ולא רלוונטיות הפכה למכת מדינה. לא ייתכן שהיום, כאשר קיימת ההכרה בחשיבות השמירה על משאבי הטבע שלנו, מוסדות התכנון יאפשרו לממש תוכניות ארכאיות ואנטי סביבתיות מהמאה הקודמת".

 

 

לוועדה הגיעו תושבים מהגליל המערבי שקראו שלא לפגוע בסביבה ומחוץ למשכן הכנסת הפגינו כמה תושבים נגד התוכנית. חברי הוועד להצלת חוף אכזיב קראו לאמץ חלופה שבה ביקשו להסיט את הבניה מקו החוף תוך פיצוי היזמים בדרך של הוספת זכויות בנייה בצד המזרחי או לחילופין לשמור על 81 דונם שהוכרו בשנת 2008 כהרחבה של גן לאומי אכזיב. במטה המאבק אמרו: "אנו ממשיכים לקרוא לשר כחלון ולממשלת ישראל לשמור על פנינת היופי אכזיב מפני תוכנית בנייה עתיקה מלפני 22 שנים שמאיימת על הגן הלאומי. בידיים של השר כחלון לתקן עיוולת שביצעו מוסדות התכנון. אנו מברכים על כך שהכנסת מצטרפת לקולות אלו. על הוועדה המחוזית לקיים דיון מהותי תוך נכונות לנקוט בשינויים שיביאו לצמצום הפגיעה בחוף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבנר גדיש
חוף אכזיב
צילום: אבנר גדיש
מומלצים