שתף קטע נבחר

הקבינט אישר את הסכם הפיוס עם טורקיה בהיעדר הרמטכ"ל וראש אמ"ן

גורמי ביטחון הזהירו ממשבר עם טורקיה, שכנעו שאי אפשר להתנות את ההסכם בהחזרת גופות החיילים, והוא אושר ברוב מרשים

  

 

בניגוד למה שנראה, הקרב שהתנהל בתקשורת בין מתנגדי ההסכם עם טורקיה לבין תומכיו או המתלבטים - כלל לא הגיע לשולחן הקבינט. כמה שרים, בהם אריה דרעי אמרו עד לרגע האחרון שהם לא קיבלו החלטה, אולם מיד לאחר שהסתיימו הסקירות של ראש המוסד יוסי כהן וראש צוות המשא ומתן ד"ר יוסף צ'חנובר - התברר שלהסכם יש רוב מרשים והוא אושר.

 

הטענה שיצאה מסביבת ראש הממשלה בנימין נתניהו שיש חשש שלהסכם לא יהיה רוב בגלל שחלק מהשרים עוסקים בשיקולים פוליטיים צרים, הייתה לא יותר מספין ונועדה לנגח את השרים נפתלי בנט ואיילת שקד שהתנגדו להסכם. באופן מפתיע, כמה מהשרים שהתלבטו ואפילו נספרו כמי שנוטים להתנגד - הצביעו לבסוף בעד. ההערכה שקדמו לכך שיחות ריכוך, לחצים ושכנוע מצד נתניהו.

 

מה שהיטה את הכף ושכנע את המתלבטים להצביע בעד היו הסקירות של גורמי הביטחון בנוגע לחשיבות ההסכם, שיאפשר לישראל ולטורקיה לשוב ולשתף פעולה נגד איראן ולפעול נגד הגברת הנוכחות של איראן בסוריה ולבנון. גורמי הביטחון הזהירו שאם ההסכם לא יאושר - הדבר יחריף את המשבר ביחסים בין ישראל לטורקיה ויגרום נזק לאינטרסים ישראלים.

 

גורמי הביטחון גם שכנעו את השרים שאין כל סיכוי להתנות את ההסכם עם טורקיה בהשבת החיילים והאזרחים הישראלים שמוחזקים בידי חמאס. היה קונצנזוס ביניהם שלא היה שום סיכוי לטורקיה לשכנע את חמאס להחזיר את החיילים והאזרחים, להפך - אם חמאס היה יודע שיש לו זכות וטו על חידוש היחסים בין ישראל לטורקיה - הוא היה משתמש בו ואסור בשום אופן לתת לחמאס את המפתחות ליחסי ישראל-טורקיה.

 

נתניהו. שיחות ריכוך, לחצים ושכנוע  (צלום: גיל יוחנן) (צלום: גיל יוחנן)
נתניהו. שיחות ריכוך, לחצים ושכנוע (צלום: גיל יוחנן)
  

ליברמן. הדגיש שההתנגדות שלו היא  באופן ממלכתי ()
ליברמן. הדגיש שההתנגדות שלו היא באופן ממלכתי

גורמי הביטחון הדגישו כי זה הסכם טוב וכי ההתחייבות הטורקית לחוקק חוק שייתן חסינות לחיילי צה"ל ולאסור על אזרחי טורקיה לתבוע חיילים וקצינים ישראלים – היא חסרת תקדים. מההתחייבות הזו גם משתמע שחיילים וקצינים שיגיעו לטורקיה לא ייעצרו.

 

בהסכם אין התחייבות של טורקיה למנוע משט נוסף לישראל. הובהר שלמעשה אף מדינה בעולם לא יכולה למנוע הפלגה של אוניה משטחה למדינה אחרת, אולם על פי ההסכם טורקיה מתחייבת שלא לעודד יציאה של משטים כאלה כמו במרמרה.

 

כולם הסכימו כי הוויתור הטורקי על התנאי להסרת המצור על עזה הוא הישג גדול לישראל. גם ההסכמה של ישראל לאפשר לטורקיה להכניס סחורות הומניטריות דרך נמל אשדוד היא לא חדשה וניתנת להרבה מדינות אחרות.

 

ראש המוסד כהן. הצליח להקפיץ את בנט וליברמן (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות) (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
ראש המוסד כהן. הצליח להקפיץ את בנט וליברמן(צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)

ראש המוסד יוסי כהן אמר שלפני שלוש שנים, בתפקידו הקודם כראש המטה לביטחון לאומי, ראש הממשלה הורה לו לעדכן את ראשי הסיעות על כך שהוסכם על פיצויים בסך 20 מיליון דולר. כהן הוסיף שהוא לא זוכר אם ליברמן ובנט היו אז בעד, אבל זוכר שקיבל "או.קיי" משניהם. הדברים הקפיצו את ליברמן ובנט שאמרו שהם לא זוכרים דבר כזה וזה לא נכון. בנט הוסיף: "יש לך פרוטוקול להוכיח את זה?".

 

כמה משרי הליכוד וגם נפתלי בנט ביקרו במהלך הדיון את נתניהו על הדרך שבה בישל את ההסכם ולמעשה הביא לקבינט תוצאה מוגמרת. שר הביטחון אביגדור ליברמן דיבר בקצרה נגד ההסכם ולא ניסה לשכנע את חבריו לנהוג כמוהו. הוא הדגיש שהוא חלק מהממשלה וההתנגדות שלו נאמרת באופן ממלכתי. לאחר ששמע את הסקירות השאיר פתק הצבעה (נגד) ועזב את הדיון, כשעה ו-40 לפני סיומו. בלשכתו הסבירו כי נקבעה לשר הביטחון ישיבה בענייני צבא לשעה 11:30, שבה הקבינט היה אמור להסתיים.

 

שר האוצר משה כחלון ושרים נוספים תהו מדוע הרמטכ"ל וראש אמ"ן לא נכחו בדיון. ליברמן הסביר שזה דיון מדיני ולא צבאי ולכן לא נכון שישתתפו. לדבריו, הוא סיכם עם לשכת ראש הממשלה והמזכיר הצבאי שלא נכון להזמין אותם. נתניהו עקץ אותו: "האם זה לא המקום לאפשר להם להביע דעה בקומץ?". ליברמן לא הגיב.

 

בסך הכול התנהל הדיון באווירה טובה ועניינית. לא היו חיכוכים או עקיצות בין נתניהו לבנט. הדיון המקורי היה אמור להימשך שעתיים בלבד, קוצר לשעה וחצי ואחרי ביקורת של השרים הוארך לשעתיים וחצי. בפועל התארך הדיון לארבע שעות וחצי.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
השר דרעי עם משפחת שאול
צילום: גיל יוחנן
מומלצים