שתף קטע נבחר

משרד הבריאות חושף: 330 אלף ניסויים בבע"ח בשנה; 42 בקופים

משרד הבריאות והמועצה לניסויים בבעלי חיים פרסמו את נתוני המחקר בבעלי חיים לשנת 2015, מהם עולה כי בוצעו ניסויים ב-334,767 בעלי חיים למטרות מחקר. רוב הניסויים בעכברים וחולדות, אך נערכו גם ניסויים בעשרות קופים

מאות אלפי ניסויים בבעלי חיים בישראל: משרד הבריאות והמועצה לניסויים בבעלי חיים פרסמו הערב את נתוני המחקר בבעלי חיים לשנת 2015, מהם עולה כי נעשה שימוש במעל 330 אלף בעלי חיים, רובם עכברים וחולדות. עוד מגלה הדו"ח כי בוצעו מחקרים גם ב-42 קופים.

 

מהדו"ח עולה כי בסך הכל נחקרו 334,767 בעלי חיים, רובם במסלול התפתחותי נמוך. קבוצת המכרסמים הכוללים עכברים וחולדות כללה את רוב בעלי החיים ששימשו למחקר, המהווים כ-88% מכלל בעלי החיים. קבוצת העופות (בעיקר תרנגולות) היוו כ-7% וקבוצת בעלי החיים בעלי דם קר, בעיקר דגים, היוו כ-4% מכלל בעלי החיים. כ-1.3% מהמחקרים בוצעו בשאר מיני בעלי החיים מסולם התפתחותי גבוה יותר.

 

ירידה בשימוש בבעלי חיים לניסויים

בהשוואה לשנת הפעילות 2014, חלה ירידה בשימוש הכולל בבעלי חיים ב- 6,000 פרטים לערך, רובה ככולה נובעת מירידה בשימוש בדגים (כ-12,000) וחולדות (כ-9,000). במקביל חלה עלייה בשימוש בעכברים (כ-18,000).

 

לדברי מחברי הדו"ח, עלייה זו משקפת מאמצים לפיתוח שיטות וטכנולוגיות חדשות, המאפשרות שימוש בבעלי חיים אלו לצורך המחקר וכן יישום של עקרונות העבודה בבעלי חיים המקובלים בעולם ובארץ, לפיהם יש לעשות שימוש בבעל החיים הנמוך ביותר בסולם ההתפתחותי היכול לענות על צרכי המחקר הנדון.

 

ולאלו מחקרים שימשו הניסויים בבעלי חיים? 45.2% שימשו לקידום הבריאות הרפואה ולמניעת סבל, 44.3% לקידום המחקר המדעי, 9% לבדיקה או ייצור את חומרים או חפצים ו-1.5% לחינוך ולהוראה. הפרוצדורות במחקרים סווגו על פי סולם של 5 רמות חומרה שקבעה המועצה, בהתחשב בסבל של בעלי החיים. לפי סולם זה 9% מהמחקרים היו ברמה הנמוכה ביותר, 19% ברמה השנייה, 30% ברמה השלישית, 29% ברמה הרביעית ו-13% ברמה הגבוהה ביותר.

 

קופים לצרכי מחקר - "רק" 42

לדברי משרד הבריאות, טרם הנפקת כל היתר והיתר מתקיימת בחינה קפדנית של הקצאת בעלי החיים ונעשים מירב המאמצים לאשר את המספר המזערי של בעלי חיים שיספק תוצאה תקפה מבחינה מדעית למחקר הנדון, זאת בהתאם לחוק ולכללים בארץ, התואמים את הכללים הבינלאומיים.

 

צפו: קופים שניצלו מחוות מזור הועברו ליער בן שמן

 

בשנת 2015 היוו קופים 0.01% מכלל בעלי החיים ששימשו למחקרים, שהם 42 קופים. בחמש השנים האחרונות, שיעורם של הקופים ששוקמו בתום תקופת המחקר, עמד על 83% (30 מתוך 36 קופים). לדברי המועצה לניסויים בבעלי חיים, ישראל מובילה בשיקום הקופים בהשוואה לנתונים המתפרסמים במדינות העולם.

 

בתוך כך, משרד הבריאות הקים בשנת 2013 קרן מחקר המעניקה מענקים לשם פיתוח שיטות חלופיות לניסויים בבעלי חיים, כתוצאה ממנו מומנו עד כה 5 פרויקטים בתחום החלופות.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניסויים בבעלי חיים. 42 קופים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים