שתף קטע נבחר

טרור ברשת: "חוק הפייסבוק" בדרך לממשלה

עם אישור החוק, תכנים המעודדים טרור ותכנים אסורים אחרים יוסרו מיד מרשת האינטרנט. במשרד המשפטים הבהירו: כדי לשמור על חופש הביטוי, צווים להסרת תכנים יינתנו במשורה

השבוע יושלם ויועבר לאישור הממשלה והכנסת "חוק הפייסבוק", המאפשר הסרת תוכני טרור ותכנים אסורים העולים ברשת האינטרנט, המסכנים באופן ממשי את ביטחון המדינה, הציבור או אדם פרטי. לפי הצעת החוק, שיזמו שרת המשפטים איילת שקד והשר לביטחון פנים גלעד ארדן, ניתן יהיה להסיר תוכן הנחזה להיות מעודד טרור, בתוך שעות, באישור בית משפט.

 

כדי לאזן בין הערך של חופש הביטוי לבין הצורך להתגונן מפני הסתה, דברי שבח ועידוד לטרור ברשת, יידרשו כמה שלבים מהירים. כדי לאפשר מהירות פעילות נגד הטרור ניתן יהיה להשתמש בצו מנהלי של בית משפט, המורה להסיר את התכנים. רק לאחר מכן ניתן יהיה לנקוט צעדים פליליים נגד החשודים, אשר מטבע הדברים נמשכים זמן רב יותר.

  

כיום, כשגורמי הביטחון ורשות הסייבר הלאומית מגלים תוכן המהווה הסתה למעשי טרור, המתפרסם בפוסט או בכתבה באינטרנט, נעשית באמצעות איש קשר פנייה לרשת כמו פייסבוק. ברוב המקרים התוכן מוסר מהרשת. אך הנוהל הזה נמשך זמן ניכר.

 

עם חקיקת החוק, שהשלים המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי, יוכלו גורמי ביטחון ורשות הסייבר להוריד את התוכן מיד. זאת באמצעות פנייה ליועץ המשפטי לממשלה או אדם מטעמו, שישקול אם הסרת התוכן עונה על אחת משלוש אמות מידה: פגיעה בביטחון המדינה, בביטחון הציבור, או בביטחון אדם. כן ייבחן מיד אם הפגיעה עולה על חופש הביטוי. אם יוחלט שיש להסיר את התוכן, תוגש פנייה מיידית לבית משפט מחוזי בשבתו כבית משפט מנהלי, והתוכן יוסר.

 

במשרד המשפטים הבהירו כי נוכח הפגיעה הפוטנציאלית בחופש הביטוי, צווים להסרת תכנים יינתנו במשורה, במקרים קיצוניים, ויופנו כלפי התוכן הפוגעני בלבד.

יוזמי החוק, איילת שקד וגלעד ארדן (צילום: עידו ארז, אוהד צויגנברג) (צילום: עידו ארז, אוהד צויגנברג)
יוזמי החוק, איילת שקד וגלעד ארדן(צילום: עידו ארז, אוהד צויגנברג)
 

כמו כן, כחלק ממלחמה בארגוני טרור יוגש תיקון לחוק שנחקק באחרונה המעגן את הסמכות לסגור מקומות המשמשים לביצוע עבירות כמו פדופיליה, הימורים וסמים. לחוק הזה תתווסף גם עבירת טרור. אולם החידוש הוא האפשרות לסגור אתרים וירטואליים, ברשת האינטרנט, המשמשים לאותן עבירות. במקרים כאלה ניתן יהיה לסגור אתרי אינטרנט של ארגוני טרור המתעדים את מעשיהם, את מסריהם ואת הקריאות לטרור ושבעזרתם מגייסים מתנדבים. חוקים דומים קיימים במדינות כמו אוסטרליה וצרפת.

 

השרים שקד וארדן הנחו לפני שבועיים את ראש מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, ד"ר חיים ויסמונסקי, ואת יחידת הסייבר במשטרה לרכז את הטיפול בהסרת תכנים פוגעניים מסוגים שונים כגון עידוד ביצוע פעולות טרור, שיימינג, העלבת עובדי ציבור ולשון הרע.

בהתאם להנחיה, במקרה של פרסום תוכן אסור, יפנה משרד המשפטים לרשתות החברתיות השונות ואתרי האינטרנט, כמו פייסבוק וגוגל, יידע אותם ויתריע בפניהם כי התוכן מפר את הוראות חוק העונשין בישראל ומהווה גם הפרה של תנאי השימוש בהם.

 

השר ארדן הפנה אצבע מאשימה נגד פייסבוק ואמר שחלק מדם הנרצחים בפיגועים האחרונים הוא על ידיו של מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק. "אני אומר בצער רב שבחלק מהפיגועים, כולל בפיגוע של הלל אריאל ז"ל, היה ניתן לדווח למשטרה ולגורמי הביטחון על הפוסטים", אמר ארדן.

 

ארדן, שהתראיין בעקבות גל הפיגועים האחרון, המשיך במתקפה על הרשת החברתית: "פייסבוק מחבלת בעבודה של משטרת ישראל, כי כשמדובר בתושב יהודה ושומרון פייסבוק לא משתפת פעולה. פייסבוק מרוויחה מיליארדי דולרים מזה שהיא יודעת מי עוקב אחרייך ומה את אוהבת. אני חושב שזה הזמן לקרוא למארק צוקרברג לנטר את הפלטפורמה שהוא מרוויח ממנה מיליארדים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים