שתף קטע נבחר

מכון חדש ושקיפות: ההמלצות בעקבות העדויות המטרידות על המכון הפתולוגי

לאחר שבפרקליטות ניסו למנוע את פרסום הדו"ח החמור על הנעשה במכון לרפואה משפטית באבו כביר, ל"ידיעות אחרונות" נודע כי גם משרד הבריאות ממליץ על שורת צעדים להגברת השקיפות והפיקוח. בין ההמלצות: הקמת מכון נוסף בצפון שיספק חוות דעת נגדיות

"להפריט את המונופול". הכניסה למכון הפתולוגי באבו כביר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"להפריט את המונופול". הכניסה למכון הפתולוגי באבו כביר(צילום: ירון ברנר)

פרסום ראשון: דו"ח ועדה שהוקמה במשרד הבריאות לבחינת המכון לרפואה משפטית ממליץ על שינויים מקיפים בהתנהלות סביב המכון לרפואה משפטית באבו-כביר. לידי "ידיעות אחרונות" הגיע הדו"ח שקובע שיש להפריט בהקדם האפשרי את המונופול של המכון לרפואה משפטית - ולהקים מכון נוסף בבית החולים רמב"ם בחיפה, שיוכל לספק חוות דעת נגדיות.

 

הדו"ח המתפרסם היום (יום ה') מגיע על רקע התפטרותה של השופטת בדימוס הילה גרסטל, שבדקה את פעילות המכון וקבעה בטיוטת הדו"ח החמור שלה כי "אין ודאות מוחלטת שחוות הדעת הניתנות על־ידי רופאי המכון הן מקצועיות, אמינות, הוגנות ובלתי מוטות".

 

בינתיים, גרסטל התפטרה מתפקידה בעקבות העתירה שהוגשה לבג"ץ על ידי הפרקליטים, שדרשו למנוע את פרסום הדו"ח שלה. בשל העיכוב בפרסום של הדו"ח של גרסטל, החליט שר הבריאות יעקב ליצמן להאיץ את סיום עבודת הוועדה שהקים בעניין המכון הפתולוגי.

טיוטת דו"ח חמור שהפרקליטים ניסו למנוע את פרסומו. השופטת בדימוס הילה גרסטל (צילום: הקרייה האקדמית אונו) (צילום: הקרייה האקדמית אונו)
טיוטת דו"ח חמור שהפרקליטים ניסו למנוע את פרסומו. השופטת בדימוס הילה גרסטל(צילום: הקרייה האקדמית אונו)
 

בדו"ח הוועדה נקבע כי "בשל העובדה שהמכון הינו 'מונופול' בתחום הרפואה המשפטית בישראל, בשילוב עם מחסור ברופאים משפטיים, נוצר מצב שכיום אין בשוק הפרטי רופאים משפטיים שיכולים לתת חוות דעת נגדית לחוות הדעת המוגשות על ידי המכון, ובכך עלולה להיפגע היכולת של הגנת הנאשמים וכנגזרת מכך עלולה להיפגע זכות הנאשמים להליך משפטי הוגן".

 

הוועדה מצאה שכיום מתקיים שיח ישיר בין הפרקליטות והמשטרה לבין מומחי המכון לרפואה משפטית, מבלי שנקבעו כללים או מגבלות בעניין. בעקבות כך, נקבע שעד שלב גיבוש חוות הדעת המקצועית, הקשר עם רופאי המכון לרפואה משפטית יעשה באמצעות גורמי החקירה במשטרה - ולא באמצעות הפרקליטות.

 

בנוסף, נקבע כי חייב להתקיים תיעוד קפדני בכתב של השיח בין הצדדים, שישקף את מעבר המידע ביניהם באופן מלא. כיום אין תיעוד כזה כמעט בכלל. "תיעוד זה מחויב להתקיים ובלעדיו עלול ערוץ התקשורת הפתוח לאבד מהלגיטימציה שלו, שכן תיעוד זה עשוי להיות בעל חשיבות עליונה בניהול ההליך הפלילי ובשמירה על זכויות הנאשם", נכתב בדו"ח.

 

כדי ליצור שקיפות נקבע שתיק העבודה של המכון, שמכיל חומר ראיות חשוב, יועבר אוטומטית לצדדים. נכון להיום, צילום תיק העבודה לא נמסר אוטומטית לאף אחד מהצדדים, אלא בכפוף לבקשה יזומה.

 

כשמתקבלת בקשה שכזו, בהתאם לנהלים הקיימים, התיק לא מועתק במלואו במכון, אלא מוגדרים סוגי מסמכים שאינם מצולמים ואינם מועברים לצדדים - לא לתביעה ולא להגנה. טיוטות, תרשומות פנימיות, טפסים פנימיים, רשימות תיוג וכיוצא באלה, כלל אינם מועתקים, ומתבצע למעשה סינון ראשון במכון. על פי המלצת הוועדה, תיק העבודה של המכון יצולם במלואו ויימסר לפרקליטות שתקבע האם חומר מסוים הוא חומר חקירה שיכול להימסר גם להגנה.

 

הוועדה ממליצה להשאיר את המכון באחריות משרד הבריאות, אך הוחלט על הקמת מועצה לאומית לרפואה משפטית שתורכב מנציגי המשטרה, הפרקליטות, הסניגוריה ונציגי ציבור, שתלווה ותפקח על עבודת המכון. בנוסף הוחלט להקים מכון נוסף לרפואה משפטית בצפון הארץ, בבית החולים רמב"ם בחיפה.

 

המכון החדש יפעל במקביל למכון הקיים בתל אביב. "ככל שמכון אחד הגיש חוות דעת עליה התבססו בהליך משפטי, חוות הדעת הנגדית במקרה זה תוכל להיות מוגשת על ידי המכון האחר" נכתב בדו"ח של הועדה. המשמעות היא, שבניגוד למצב הנוהג היום, הרופאים עובדי המדינה, הן במכון הקיים והן במכון החדש שיוקם, יוכלו להיות לסירוגין במקרה אחד עדים מטעם התביעה ובמקרה אחר עדים מטעם ההגנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
המכון הפתולוגי באבו כביר
צילום: עופר מאיר
מומלצים