שתף קטע נבחר

"המשקיעים דואגים לפנסיה, הם לא טייקונים"

משקיעי הנדל"ן מובילים את הצניחה החדה בהיקף מכירת הדירות בחודשים האחרונים - תוצאה ישירה של החלטת האוצר להעלות להם את מס הרכישה. אך לא כולם סבורים שזהו צעד חיובי. יזם נדל"ן: "ברגע שהמשקיעים יפסיקו לקנות דירות ולהשכירן, המחירים יעלו והחלשים יפגעו". צפו באולפן ynet

 

 
משקיעי הנדל"ן מובילים את הצניחה החדה בהיקף מכירת דירות בחודשים אפריל-מאי השנה לעומת חודש מרס - אבל לאן הם בורחים? על פי סקירה שפרסם משרד האוצר, חלה ירידה של 18% בהיקף הדירות שנמכרו בחודשים אלה, ובסך הכל התייצב מספר העסקאות על 9,000 יחידות דיור. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד מדובר בירידה של 5% בהיקף הרכישות. אירחנו היום (ב') באולפן ynet את יריב פז, בעלי חברת פז גרופ, שניסה להסביר את מגמת הצינון ברכישות על ידי משקיעים.
 
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
על פי הסקירה, משקל רכישות המשקיעים בסך העסקאות בחודשים אפריל-מאי נע בטווח של 19%-20% - נמוך במעט ממשקלם בסך העסקאות ברבעון הראשון וכן בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, טרם הכבדת מס הרכישה. רכישות המשקיעים בחודש אפריל הסתכמו ב-1,700 דירות - צניחה של 27% בהשוואה לחודש מרס וירידה של 20% בהשוואה לאפריל אשתקד.
 
"אין ספק שהאוצר מנסה וגם מצליח להבריח את המשקיעים - באמצעות העלאת מס הרכישה מ-5% ל-8%", מסביר פז, "והם ברחו מאזורי הביקוש למספר מקומות - בעיקר לפריפריה אבל גם מעבר לים. זאת מאחר שדירה במרכז עולה כ-2-3 מיליון שקל, והפער באחוזי מס הרכישה מסתכם במאות אלפי שקלים". לעומת זאת, מס רכישה בחיפה וצפונה או בבאר שבע ודרומה מסתכם באלפי שקלים בודדים, ועמם יכולים המשקיעים להתמודד, כך לדבריו.
 (מקור: משרד האוצר) (מקור: משרד האוצר)
(מקור: משרד האוצר)
 

"בשנים האחרונות הפכו המשקיעים לאויבים"

ובאמת, מהנתונים שפורסמו עולה כי בפילוח גיאוגרפי בולט אזור המרכז, בדומה לחודשים הקודמים, ברמה הנמוכה של רכישות המשקיעים באזור. סך הדירות שנרכשו להשקעה באזור זה בחודשים ינואר-מאי 2016 עמד על 1,200 דירות בלבד. מספר זה נמוך ב-7% ממספר הדירות שנרכשו בחודש יוני אשתקד. אמנם אותו חודש התאפיין ברמת שיא ברכישות, על רקע הקדמת רכישות המשקיעים טרם הכבדת המיסוי, אולם עדיין זהו האזור היחידי בו מספר הדירות שנרכשו להשקעה במהלך חמשת החודשים הראשונים של השנה נמוך מסך רכישות המשקיעים ביוני אשתקד.
 
באוצר הבהירו כי העובדה שלפיה אזור זה מתאפיין מאז תחילת השנה גם בגידול במכירות המשקיעים, כאשר במקביל שווקו באזור זה מאז תחילת השנה מאות דירות במסגרת תוכניות מחיר מטרה ומחיר למשתכן, עשויה לרמז על השפעה של שיווקים אלו על ציפיות המשקיעים ביחס לפוטנציאל הרווח הגלום בהמשך החזקת הנכס או רכישת נכס להשקעה באזור זה.
עם זאת, יש לציין כי אזור נוסף שבולט בירידה חדה ברכישות המשקיעים הוא נצרת, הכולל בין היתר את עפולה.
 
משקל המשקיעים בסך העסקאות באזור זה נע בחודשיים אלו בין 6%-7% - רמת שפל היסטורי באזור, המהווה גם ירידה חדה לעומת חודש מרס וירידה חדה עוד יותר לעומת מאי אשתקד. בסך הכל נרכשו 20 דירות להשקעה באזור במאי, לעומת מספר גבוה פי 3 בממוצע חודשי בשנים האחרונות.
 
"בשנים האחרונות הפכו המשקיעים לאויבים, אבל מדובר בדרך כלל באנשים שפשוט מנסים לדאוג לפנסיה שלהם", ממשיך פז, "לא מדובר בטייקונים כמו תשובה למשל, אלא באנשים שיכולים לקנות כמה נכסים". לדבריו, "תופסים את המשקיעים באחריות לכל משבר הדיור ולטעמי זה לא נכון. הכסף שלהם עוזב את הארץ - ומאוד חבל כי הוא מניע כלכלות של מדינות אחרות ולא של ישראל. ברגע שמשקיעים שמשכירים את הדירות שלהם יוצאים מהשוק - המחירים מתחילים לעלות ומי שסובל זה מי שאין בידו לקנות דירה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור פז
רוכשי דירות ביריד מכירות
צילום: ליאור פז
מומלצים