שתף קטע נבחר

כך מצליחים נשאי HIV להביא לעולם ילדים בריאים

יחידת ההפריה המלאכותית היחידה בישראל - בבית החולים רמב"ם בחיפה, ציינה את לידתם של 84 תינוקות בריאים להורים נשאי וירוסים מתוכם 67 זוגות נשאי HIV. כך מצליחים בבית החולים לנקות את הווירוסים מהביצית המופרית ולהביא ללידת עובר בריא

תקווה חדשה לנשאי HIV: יחידת ההפריות של בית החולים רמב"ם בחיפה הצליחה להביא להולדתם של עשרות עוברים בריאים להורים נשאי וירוסים באמצעות שיטות ייחודיות המנקות את הווירוס מהביצית המופרית. בין המטופלים – עשרות זוגות נשאי HIV.

 

 

במשך שנים מאז עלתה ג'ני לישראל, לא ידעה כי היא נושאת את נגיף ה-HIV. היא הכירה את בעלה (השמות המלאים שמורים במערכת), השניים נישאו וניסו להיכנס להריון, לאחר שנה של ניסיונות כושלים, פנו השניים ליחידת הפוריות. אז התברר כי ג'ני נושאת את נגיף ה-HIV, בו ככל הנראה נדבקה בארץ מולדתה, בזמן טיפולים רפואיים במיכשור לא סטרילי.

 

"הדבר הראשון שעולה לך בראש הוא פחד", מספר בעלה של ג'ני, "פחד גדול מהמוות. התחלנו לקרוא בלי סוף חומרים באינטרנט, ואז הבנו שהיום כבר לא מתים מ-HIV. ועדיין, היה פחד מכך שנביא לעולם ילד חולה, שיזדקק לטיפולים כל חייו".

 

השניים הופנו ליחידת ההפריות בבית החולים, שם בוצעו טיפולים ייחודיים לביצית המופרית, שהביאו ללידת תאומים לא זהים. "כל זמן הטיפולים הארוכים חלמתי בלי סוף על הרגע שבו אחזיק את הבן שלי בזרועותיי", מספר הבעל, "לא האמנתי שהרגע הזה הגיע. קשה לתאר במילים את האושר העילאי ברגע הזה".

 

84 תינוקות בשש שנים

במאי 2010 הוחלט על הקמת יחידת ההפריה הנגיפית ברמב"ם, בעקבות מאבק דרמטי בבג"ץ שאיפשר לראשונה לנשים נשאיות HIV ונשים החולות במחלות ויראליות כרוניות, להגשים את חלומן ולהפוך לאמהות.

 

שש שנים לאחר שהחלה את פעילותה, אחראי הצוות הרפואי וצוות המעבדה להולדתם של 84 ילדים בריאים ללא נשאות, כלומר שלא הודבקו במחלת האב או האם. אצל 67 זוגות אובחנה נשאות HIV, והטיפולים בהם הביאו להולדתם של 29 תינוקות בריאים, 5 מהם זוגות תאומים.

 

מבין הלידות שהתרחשו בפרק הזמן הזה, 8 הן של זוגות תאומים. תשע נשים הרו במהלך שנת 2015, ונמצאות בימים אלה בשלבי הריון מתקדמים לקראת הלידה הצפויה.

 

"זוהי סיטואציה רפואית מורכבת מאוד", מסביר ד"ר מונזר עזאם, מנהל יחידת ה-IVF הוויראלי, "גילן הממוצע של המטופלות שלנו עומד על 36, גיל שאמור להוריד את אחוזי ההצלחה, ויחד עם זאת יש אחוזי הצלחה גבוהים חרף נשאות הווירוס".

 

כך פועלת השיטה

לאחר אבחנת הנשאות של אחד מבני הזוג, מוודאת יחידת ההפריות הנגיפית כי הוא מקבל את הטיפול הוויראלי המפחית את רמת הנגיף בדם לרמה אפסית. בשלב הבא מתבצעת ההפריה, כאשר העובר המופרה עובר מספר שטיפות שאמורות לנקות אותו מכל שייר נגיפי.

 

המעבדה נפרדת לחלוטין ממעבדות אחרות בבית החולים, וכל התהליכים בה נעשים תוך שמירה קפדנית על תנאי סטריליזציה גבוהים.

 

"למטופלים שלנו אין כתובת אחרת בארץ", מדגיש ד"ר עזאם, "עד לא מזמן, לזוגות עם נשאות, לא היה כל מענה. מרכזי הפריות סירבו לקבל אותם בגלל החשש מהווירוס, או שלא ידעו כלל מה לעשות איתם.

 

"בזכות ההתקדמות בעולם הרפואה והטכנולוגיה, אנחנו מצליחים להגשים גם עבורם את חלום ההורות. בכל פעם שאנחנו מגלים על עוד הריון ועוד לידה, אנחנו מרגישים שמחה וזכות גדולה להיות חלק מהתהליך הזה".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
הפריה שמובילה ללידתם של עשרות תינוקות בריאים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים